Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 145 (8369)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Politică

Senatorul Ioan Stan explică măsurile preconizate de guvern pentru scăderea prețului la alimente

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Senatorul PSD de Suceava Ioan Stan a transmis joi un comunicat de presă în care explică măsurile preconizate pentru reducerea prețului la alimente de către guvernul de coaliție condus de premierul Marcel Ciolacu. Ioan Stan a afirmat că premierul „colaborează cu reprezentanții marilor lanțuri comerciale” pentru a stabili împreună măsurile de reducere a prețurilor la alimente și că „de ambele părți există dorința de a se ajunge, printr-un efort comun, la un compromis” care să conducă la scăderea consistentă a prețurilor la alimentele esențiale.

Acțiunea guvernului ar urma să se desfășoare pe trei planuri, și anume scăderea costurilor la fermieri, creșterea capacității interne de procesare și combaterea speculei sau a profiturilor excesive pe lanțul comercial. Potrivit parlamentarului Ioan Stan, guvernul condus de Marcel Ciolacu a pregătit deja actul normativ pentru acțiunea la nivelul lanțului comercial, „unde prețurile de la raft ajung acum să fie mai mult decât duble față de costul de producție”, dar decizia „se va lua în parteneriat cu asociațiile comercianților”.

Prin ordonanța de urgență se vizează limitarea adaosului comercial pe tot lanțul, de la producător la raftul din magazin, și suspendarea pe o perioadă limitată a taxelor impuse producătorilor români de către marii retaileri.

„În prezent, multe dintre alimentele de bază ajung să se vândă cu un preț mai mult decât dublu față de costul de producție. Astfel, un produs care e fabricat cu 10 lei ajunge să se vândă pe raft cu 22 de lei. Motivul pentru care se ajunge la această sumă se datorează felului în care se compune în prezent preţul produsului respectiv. Astfel, avem 10 lei costul de producție, 2 lei adaosul comercial al producătorului, 2,4 lei taxele impuse producătorului de către retailer, 5,76 lei adaosul comercial al retailerului şi 1,81 TVA, reieşind un cost final la raft de aprox. 22 de lei. În urma Ordonanţei de urgenţă a Guvernului Ciolacu se va limita adaosul comercial pe tot lanţul şi se vor suspenda  taxele impuse de retailer producătorului, obţinându-se prin aceasta o reducere mai mare de 25% la raft. Drept urmare, noua formulă de calcul a preţului presupune: 10 lei costul de producție, 2 lei adaosul comerciantului, 2,4 lei adaosul producătorului şi 1,29 lei TVA, ajungându-se la un preţ la raft de aprox. 16  lei”, a afirmat senatorul PSD.

Acesta a subliniat că măsurile preconizate de Guvern nu interzic companiilor să facă profit, ci acționează „doar asupra profiturilor excesive, speculative”. De asemenea, a precizat Ioan Stan, ordonanţa vizează doar produsele de bază „indispensabile pentru o alimentație normală și sănătoasă” și nu „produsele de lux”, dar acționează și asupra produselor de import, adaosul comercial al acestora fiind limitat pe lanțul importator-distribuitor-retailer.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatorul Ioan Stan explică măsurile preconizate de guvern pentru scăderea prețului la alimente.
 Vizualizări articol: 504 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Senatorul Ioan Stan explică măsurile preconizate de guvern pentru scăderea prețului la alimente1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei