Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 145 (8369)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Cu spectacole și demonstrații practice

Târgul de Sânziene, deschis în centrul Sucevei, cu participarea a zeci de meșteri populari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Timp de patru zile, în perioada 22-25 iunie, centrul municipiului Suceava găzduiește „Târgul de Sânziene”, eveniment realizat cu participarea a 30 de meșteri populari din județul Suceava și din țară.

Deschiderea oficială a târgului organizat pe esplanada Casei de Cultură a avut loc joi, în prezența vicepreședintelui Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă, care a vizitat standurile meșteșugarilor și a vorbit despre acțiunile de promovare pe care administrația județeană le organizează.

„Este un târg atractiv, cu foarte multe lucruri interesante. Avem în această perioadă și o serie de evenimente, dar și o expoziție interactivă. Îi așteptăm pe toți să vină pentru că în această perioadă punem în valoare ceea ce pentru Bucovina reprezintă o zestre importantă - meșterii populari și meșteșugurile tradiționale, care fac parte dintr-o rută culturală. Prin urmare și pentru meșterii populari aceste târguri reprezintă un interes pentru că au posibilitatea să își promoveze tradițiile și meșteșugurile”, a mai declarat Niculai Barbă.

Vicepreședintele CJ a precizat că la Târgul de Sânziene, organizat prin  Centrul Cultural Bucovina, sunt prezenți meșterii populari din județul Suceava și din țară, care au mai fost prezenți și la alte târguri și au făcut impresie bună.

Pe toată perioada târgului, vizitatorii vor putea să asiste la demonstrații practice ale meșteșugarilor, olărit, cioplit în lemn, cusături, încondeierea ouălor, pielărit și alte evenimente interesante.

„O serie de programe vor fi dedicate tinerilor vizitatori, iar copiii vor avea teatru de păpuși în această perioadă. O zi deosebită va fi pe 24 iunie, când vom sărbători Ziua Internațională a Iei. Va fi o zi dedicată în mod special acestui eveniment, ia tradițională fiind inclusă și în patrimoniul UNESCO”, a menționat vicepreședintele CJ Suceava, care îi așteaptă pe suceveni și pe turiști să vină în număr cât mai mare să viziteze Târgul de Sânziene.

„Pe lângă faptul că este Anul Ciprian Porumbescu, anul acesta Bucovina este și destinația turistică a anului din România. De asemenea, de curând am înființat și Organizația pentru Managementului Destinației Bucovina. Prin urmare este o promovare pe care noi am dus-o la alt nivel și prin aceste târguri. Vă aștept pe toți să vizitați Suceava, să vizitați acest târg și să fiți prezenți la evenimente. Hai în Bucovina!”, a spus Niculai Barbă.

Manifestarea din centrul Sucevei se desfășoară în vederea stimulării meșterilor populari în producerea și valorificarea obiectelor meșteșugărești autentice, specifice zonelor etnografice din care provin, precum și pentru a promova meşteșugurile populare.

În cadrul evenimentului vor avea loc ateliere de lucru pe meșteșuguri: cioplitură în lemn, țesut și cusut, olărit, încondeiere ouă, prelucrare piei, etc., dar și confecționare de coronițe din flori de sânziene .

 

Teatru pentru copii, expoziție de costume populare și alte evenimente

Pe durata Târgului de Sânziene nu vor lipsi programele cultural artistice, cum ar fi: piese de teatru pentru copii prezentate în târg, de trupa de Teatru de Păpuși a Centrului Cultural ”Bucovina”. Astfel joi, 22 iunie, ora 18.00 a fost programată piesa ”Dănilă Prepeleac”, iar vineri, 23 iunie, ora 11.00, piesa ”Iedul cu trei capre”.

Sâmbătă, 24 iunie, este organizată o expoziție de costume populare din recuzita meșterilor populari, prezentate pe panouri și manechine, cu ocazia ”Zilei Universale a Iei”, fiind evidențiată cămașa cu altiță, element de identitate culturală în România, recent introdusă în Patrimoniul UNESCO.

Duminică, 25 iunie, va avea loc o reprezentație a grupului de copii ”Gura Izvorului” din Vatra Moldoviței, coordonator Ilaria Pușcă.

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Sub numele Sânziene stau trei elemente strâns legate între ele. Primul se referă la zânele, de obicei bune, extrem de harnice în această noapte de 23 spre 24 iunie, adică noaptea Sânzienelor. Al doilea element este reprezentat de florile galbene, care înfloresc în preajma zilei de 24 iunie. Nu în ultimul rând, ziua de Sânziene – 24 iunie, este o mare sărbătoare religioasă, când se serbează si Hramul Sucevei, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Obiceiurile practicate în această zi sunt dedicate dragostei, soarelui şi muncilor agricole, specifice verii. În multe zone din ţară, în această noapte se aprind focuri pe dealuri, iar oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele și grajdurile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Târgul de Sânziene, deschis în centrul Sucevei, cu participarea a zeci de meșteri populari.
 Vizualizări articol: 839 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Târgul de Sânziene, deschis în centrul Sucevei, cu participarea a zeci de meșteri populari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei