Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 145 (8369)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Tradiție

Procesiunea „Calea Sfinților”, purtând moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, a adunat mii de credincioși pe străzile orașului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procesiunea „Calea Sfinților”, organizată în fiecare an de sărbătoarea Aducerii Moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, a pornit pe străzile orașului joi, în jurul orei 18.00, după ce sicriul cu moaștele sfinte a fost scos din Biserica Arhiepiscopală ”Sf. Gheorghe” și depus în baldachin în cursul dimineții. Este al doilea an în care obiceiul derulării procesiunii în ziua de Aducere a Moaștelor (Sînziene), de pe 24 iunie, a fost devansat cu două zile, din motive anunțate de conducerea arhiepiscopiei.

În atmosfera clopotelor Catedralei Arhiepiscopale, racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava a pornit purtată de clerici și monahi pe străzile orașului Suceava, pe un traseu anunțat, unde a fost întimpinată de mii de credincioși. La ieșirea din curtea mănăstirii coloana de preoți și jandarmi cu făclii se întindea pe sute de metri. Traseul a fost cel bine-cunoscut, cu ieșirea pe strada Ion Vodă Viteazu, cu o oprire la Biserica „Învierea Domnului” de pe strada Ana Ipătescu, continuând apoi cu opriri la Biserica Domnițelor și la intersecția străzii Mirăuților cu strada Petru Rareș.  A urmat apoi o oprire la Biserica „Sfântul Dumitru” , continuându-și traseul pe strada Curtea Domnească, strada Vasile Alecsandri și  strada Mihai Eminescu, cu oprire la Biserica „Sfântul Nicolae”. Procesiunea s-a îndreptat apoi spre catedrala ”Nașterea Domnului” pe strada Mărăști, după o oprire aici continuându-și drumul pe bulevardul George Enescu, apoi pe strada Universității, cu o oprire în fața instituției de învățământ superior, pe Bulevardul 1 Mai, pe strada Mihai Viteazu, cu oprire la Biserica „Nașterea Maicii Domnului”. Procesiunea a revenit în zona centrală a orașului pe strada Trandafirilor, prin  parcarea Hotelului Bucovina, cu oprire la Prefectura Suceava, pe strada Mitropoliei  spre Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”. Pe tot traseul alaiul a fost întâmpinat de mii și mii de credincioși, remarcându-se în acest an o prezență foarte numeroasă atât în procesiune, cât și în așteptarea ei. La întoarcere moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava au fost depuse din nou în baldachinul din curte, unde credincioșii se pot închina pe parcursul zilelor și nopților care urmează.

 

Un program liturgic și cultural pe măsura marii sărbători

Conform programului organizat de Arhiepiscopie, pelerinajul de sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava durează în acest an patru zile (22-25 iunie), în care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a pregătit un amplu program liturgic și cultural. În dimineața zilei de vineri, 23 iunie, va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească, iar de la ora 18:00 va avea loc un concert de muzică bizantină.

Credincioșii sunt așteptați în continuare la programul liturgic, care va continua pe scena amenajată în incinta ansamblului monastic cu slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou și cu Sfânta Liturghie de noapte, oficiată în paraclisul Catedralei Arhiepiscopale.

Sâmbătă, 24 iunie, când este pomenită aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou în Cetatea Sucevei, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Programul evenimentelor dedicate hramului Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” va continua cu Parastasul Voievozilor, slujbă de pomenire a domnilor Moldovei, săvârșită în Cetatea de Scaun a Sucevei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procesiunea „Calea Sfinților”, purtând moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, a adunat mii de credincioși pe străzile orașului.
 Vizualizări articol: 1014 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Procesiunea „Calea Sfinților”, purtând moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, a adunat mii de credincioși pe străzile orașului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei