Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 132 (8356)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Cum să combatem stresul și să trăim în prezent

Stresul este acum considerat principala cauză a deceselor din întreaga lume. El creează iritabilitate, iritabilitatea generează furie, iar furia ne sistează abilitatea de a comunica și coopera cu ceilalți. Vă sugerăm ca, înainte să începem o conversație cu cineva, să petrecem 60 de secunde făcând câteva exerciții de relaxare.

Mai întâi, observăm ce părți ale corpului nostru sunt încordate. Desemnăm un număr pe o scală de la 1 la 10 (unde 10 înseamnă extrem de încordat) pentru a indica starea noastră de relaxare sau de stres.

În următoarele 30 de secunde, inspirăm încet, numărând până la 5, iar apoi expirăm încet, numărând până la 5. Repetăm acest lucru de 3 ori. Acum, dacă putem, căscăm de câteva ori și observăm dacă a crescut nivelul nostru de relaxare. Îi atribuim un nivel între 1 și 10.

Apoi facem câteva mișcări de întindere care sunt comode și plăcute pentru noi și încercăm să ne afundăm complet în senzația fiecărei mișcări. Începem cu mușchii feței, îi încordăm în sus și apoi către laterale. Apoi, continuăm către umeri și gât, mișcând încet capul dintr-o parte în alta și de sus în jos. Ridicăm umerii către urechi și apoi îi lasă în jos, îi împingem către podea.

Încordăm toți mușchii din brațe și picioare. Îi ținem încordați în timp ce numărăm până la 10, apoi, îi relaxăm și scuturăm din mâini și picioare. Mai respirăm adânc de câteva ori și ne odihnim. Atribuim din nou un număr stării noastre de relaxare, observând cât de mult am progresat.

Mai multe studii, folosind tomografe RMN, au demonstrat că un exercițiu de relaxare de un minut ne va spori activitatea din diferite zone ale cortexului care sunt esențiale pentru limbaj, comunicare, conștientizare socială, reglarea dispoziției și luarea deciziilor. Dacă mărim durata acestui exercițiu de relaxare, se vor activa și alte părți ale creierului, care ne ajută să rămânem mai concentrați și atenți la locul de muncă. Vor scădea nivelurile de cortizol, ceea ce înseamnă că nivelul de stres biologic se va reduce.

Cercetările arată că și urmărirea ritmului nostru natural de respirație produce modificări benefice și dacă ne coordonăm respirația cu a altei persoane, acest lucru ne va ajuta să ne simțim mai calmi și grijulii unul față de celălalt.

În cazul discuțiilor care devin aprinse, persoana care poate rămâne calmă va avea cel mai mult de câștigat. Așa că este important să învățăm neapărat cum să ne concentrăm pe relaxarea și pe respirația noastră, atunci când sunt discutate subiecte dificile.

Când ne concentrăm asupra respirației și avem ca scop relaxarea, ne retragem atenția din ceea ce ne înconjoară în momentul prezent. Când devenim complet absorbiți de ceva atât de simplu precum respirația sau relaxarea unei anumite părți a corpului, vocea interioară a conștiinței se oprește, cel puțin pe moment, iar acest lucru ne permite să devenim conștienți de lucrurile subtile care se petrec în jurul nostru. Auzim sunete pe care arareori le observăm, simțim mai multe senzații în corp și, dacă putem aduce această stare de „prezență în prezent” în conversațiile noastre, auzim mai clar tonurile subtile ale vocii, care dau o însemnătate emoțională cuvintelor rostite de vorbitor.

Vă prezentăm în continuare un mic exercițiu pe care îl putem face chiar acum pentru a trăi puterea prezentului: începem prin a ne concentra pe mâna dreaptă; apoi, ne punem această întrebare: cum putem ști cu adevărat, în acest moment, că mâna noastră există? Cu cât ne gândim mai mult la această întrebare pe măsură ce ne concentrăm pe mâna noastră, cu atât vom începe să simțim mai multe senzații. Dacă nu sesizăm nicio diferență după 1 sau 2 minute, strângem încet pumnul și îl ținem așa timp de 30 de secunde. Petrecem apoi următoarele 30 de secunde deschizând încet pumnul. Suntem atenți la toate senzațiile care apar în fiecare deget și în palmă. Vom observa că în această stare de concentrare profundă, mintea noastră devine tăcută și, deși s-ar putea să nu ne dăm seama, tensiunea noastră arterială va scădea. A fi relaxați și ancorați în prezent este benefic pentru inima noastră.

Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753 937 223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum să combatem stresul și să trăim în prezent.
 Vizualizări articol: 2288 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 25 voturi
Cum să combatem stresul și să trăim în prezent5.0525

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei