Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 111 (8335)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Concursul ISEF

O elevă din Siret prezintă în Dallas, SUA, lucrarea sa de cercetare din domeniul medicinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Iuliana Paula Huțanu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret, participă, în această săptămână, lacea mai mare competiție preuniversitară STEM din lume - ISEF (The International Science and Engineering Fair), în Dallas, Texas, SUA.

În concurs participă aproape 2.000 de tineri de pe întreg mapamondul, din 80 de țări.

Iuliana Paula Huțanu s-a calificat cu proiectul „Glucocorticosteroids in case of genetic mutations, autoimmune diseases or Covid 19”, realizat într-o perioadă de aproape un an de muncă.

Este o lucrare interdisciplinară, cu conexiuni în chimie, farmacologie, medicină și informatică.

În cadrul proiectului, eleva Iuliana Paula Huțanu a studiat diferite medicamente eficiente pentru tratamentul unor bolii grave, autoimune, dar și al unor cazuri severe COVID-19. Pentru a explica structurile moleculare ale unor compuși cu acțiune biologică, precum și o serie de proprietăți specifice acestora, s-au folosit modele moleculare, create prin aplicarea unor software specializate.

Adolescenta a utilizat noțiuni avansate de chimie computațională pentru a demonstra că asocierile medicamentoase sau cele dintre medicamente și suplimente pot influența structura acestora și implicit activitatea biologică. În paralel, au fost studiate proteina spike responsabilă pentru grefarea virusului dar și MTHFR reductaza.

„Un astfel de proiect cere multă muncă, timp, determinare și multe sacrificii”, a transmis prof. coordonatori dr. chimist Dumitraș Cristina Amalia, de la Colegiul Tehnic ’’Lațcu Vodă” Siret și Centrul Județean de Excelență Suceava.

Proiectul a fost realizat în colaborare cu Spitalul de Boli Cronice Siret, manager Haraseniuc Sorin Ilie, statistician Sofroni Lucica și dr. Orban Oana. Deplasarea este posibilă datorită unor sponsori importanți: Asociația Ortodoxă Sfinții Împărați Constantin și Elena Siret, primarul orașului Siret, Adrian Popoiu, prof. ing. Maidaniuc Jeaneta-Steluța și TUDIA Lactate.

Prof. Dumitraș Cristina Amalia a mai menționat că proiectul s-a calificat la evenimentul din Dallas datorită rezultatului obținut la Concursul Național de Știință și Tehnologie RoSEF, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Universitatea din Suceava și Societatea Științifică Cygnus.În cadrul acestui concurs elevele Huțanu Iuliana Paula (CT „Lațcu Vodă’’) și Comșa Mirela Elena (Centrul Județean de Excelență Suceavași CN „Ștefan cel Mare”) au obținut premiul II și medalie de argint.

La concursul ISEF de anul acesta, din Suceava mai participă și un echipaj al Colegiului „Petru Rareș”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O elevă din Siret prezintă în Dallas, SUA, lucrarea sa de cercetare din domeniul medicinei.
 Vizualizări articol: 3094 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 3 voturi
O elevă din Siret prezintă în Dallas, SUA, lucrarea sa de cercetare din domeniul medicinei3.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei