Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 250 (8167)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Reguli pentru nereguli

Sănătatea Publică ține la secret numele firmelor sancționate pentru nereguli care afectează sănătatea și viața oamenilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numele firmelor și instituțiilor care au fost găsite cu nereguli în urma controalelor efectuate de inspectorii Direcției de Sănătate Publică nu sunt comunicate de instituție, invocându-se obligația păstrării secretului de serviciu și a datelor cu caracter personal. Concret, după controalele pe care inspectorii sanitar le fac, instituția remite un comunicat de presă cu numărul de verificări, domeniile în care activează firmele și instituțiile controlate, precum și neregulile depistate. De exemplu, cu ocazia verificărilor din luna septembrie a.c., DSP a informat că au fost descoperite și amendate laboratoare de analize medicale care foloseau reactivi expirați și au fost sancționate școli și o unitate de transfuzii. Am solicitat să ni se comunice numele laboratoarelor și ale școlilor amendate, fiind evident informații de interes public, însă ni s-au transmis paragrafe din mai multe acte normative, conform cărora personalul are obligația de a păstra confidențialitatea și secretul de serviciu. Neregulile constatate sunt asimilate abuziv cu datele pe care unitățile controlate le pun la dispoziția inspectorilor și trecute în categoria informațiilor confidențiale.

Această atitudine de protejare a numelor firmelor care încalcă legea este adoptată și de alte instituții cu atribuții de control. De altfel, doar două instituți și-au asumat, până acum, să facă publice numele operatorilor economici sancționați: Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară. Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a anunțat luna trecută, printr-un comunicat de presă, că numele operatorilor economici sancționați în urma controalelor vor fi făcute publice, dacă este vorba de situații care pot afecta sănătatea, viața sau interesele economice ale consumatorilor, iar neregulile pot fi probate cu imagini foto-video sau documente.

Astfel, la nivel local, comisarii-șefi, comisarii-șefi adjuncți sau purtătorii de cuvânt pot da declarații presei locale, după informarea și cu avizul președintelui ANPC (atunci când subiectele abordate nu fac obiectul unor comunicate de presă) către posturile de radio și televiziune locale sau în mediul online, pe problematica rezultatelor locale, respectiv regionale ale tematicilor de control naționale, adică cele derulate pe raza lor de competență.

Comunicatele scrise în urma acțiunilor de control trebuie să conțină informații precum perioada de derulare a acțiunilor, ce a stat la baza acestora (tematică națională, regională, locală, reclamație, sesizare de la consumatori etc.), numele operatorilor economici și denumirea comercială a locațiilor (atunci când constatările comisarilor, care pot afecta sănătatea, viața sau interesele economice ale consumatorilor, pot fi probate cu imagini foto-video sau documente), sancțiunile aplicate pentru neregulile constatate (numărul și valoarea amenzilor, numărul avertismentelor, măsurile complementare aplicate), abaterile identificate de comisari.

 

„Consumatorii au dreptul să știe, iar noi avem obligația să le transmitem exact ce abateri și unde le-au constatat colegii noștri”

În cazul tematicilor regionale sau locale de control ori ale acțiunilor prilejuite de reclamațiile primite de la consumatori, comisariatele teritoriale vor pregăti comunicate de presă pentru care trebuie să primească avizul persoanei însărcinate cu comunicarea, din cadrul ANPC. Pentru intervențiile la radio și televiziune sau în mediul online, referitoare la aceste subiecte, nu este necesar acordul.

De asemenea, ordinul președintelui ANPC specifică obligativitatea comisariatelor teritoriale (regionale sau județene) de a răspunde tuturor solicitărilor primite de la presa locală, în cel mai scurt timp, dar numai pe subiecte avizate de ANPC, precum și de a realiza comunicate de presă pentru toate acțiunile ocazionate de tematicile de control naționale sau locale și a celor prilejuite de reclamații, al căror rezultat are un impact major asupra sănătății, vieții sau intereselor economice ale consumatorilor.

„Consumatorii au dreptul să știe, iar noi avem obligația să le transmitem exact ce abateri și unde le-au constatat colegii noștri. Pe cei ce se consideră vătămați de acest ordin și mai ales de transparența comunicatelor, îi rog, îi sfătuiesc sau, mai bine chiar, îi somez să se pună în ordine. Nu noi suntem obligați să îi ascundem ochilor presei, ci ei au datoria să nu aibă abateri”, se arată în comunicatul ANPC.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sănătatea Publică ține la secret numele firmelor sancționate pentru nereguli care afectează sănătatea și viața oamenilor.
 Vizualizări articol: 1768 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 4 voturi
Sănătatea Publică ține la secret numele firmelor sancționate pentru nereguli care afectează sănătatea și viața oamenilor2.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei