Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 250 (8167)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9769 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7307 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

În timp record

Mobilizare exemplară pentru realizarea primei creșe ultramoderne din România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prima creșă ultramodernă din România, demarată prin PNRR, la Fălticeni, a prins contur la numai două luni de la prima zi în care au fost demarate lucrările în șantier.

La demararea lucrărilor, în a doua jumătate a lunii august, în prezența ministrului Cseke Attila, a directorului general al CNI, Manuela Irina Pătrășcoiu, precum și a numeroase oficialități locale și județene, executantul, compania Simion Tehnoconstruct, a acceptat o provocare inedită, dar și riscantă – să finalizeze creșa până la Crăciun, adică în numai patru luni. Un pariu în care vremea se poate dovedi cea mai mare piedică, iarna fiind aproape la ușă.

 

Evoluția șantierului primei creșe „verzi” din România, la două luni

După două luni, trei din cele patru corpuri de clădire au fost ridicate de la fundație până la acoperiș (structura de rezistență) și se află în diverse stadii de execuție a finisajelor exterioare și interioare, în vreme ce fundația celui de-al patrulea corp de clădire urmează să fie turnată chiar zilele acestea.

Iar când vorbim de finisaje nu ne referim numai la hidroizolație, termoizolație, șape sau fațadă, ci și la o grămadă de alte operațiuni migăloase și extrem de importante, precum instalațiile electrice, cele termice, sanitare, termovenitilații, până la tâmplărie și montarea ferestrelor.

Șantierul viitoarei creșe ultramoderne de la Fălticeni este ca un furnicar.

78 de muncitori lucrează în fiecare zi, fiecare pe zona sa de atribuții și competențe, în vreme ce o echipa de ingineri este conectată permanent la provocările șantierului, venind cu propuneri și soluții acolo unde este nevoie.

O muncă în echipă, grea, cu multă responsabilitate, în condiții dificile, pe care cei care n-au ajuns niciodată pe un șantier nici nu și le închipuie și nici nu ar vrea să le încerce...

„Creșa este formată din 4 corpuri, până acum s-a finalizat partea de structură de rezistență pentru corpurile C1 și C4, urmează și pentru corpurile C2 și C3. Suntem la partea de finisaje interioare și exterioare, atât pentru partea de arhitectură cât și pentru partea de instalații.

S-a realizat hidroizolația și termoizolația corpurilor C1 și C4, am turnat șapele de egalizare. S-a montat tâmplăria din aluminiu, se lucrează la pereții de compartimentare.

Aproape se finalizează instalația de încălzire în pardoseală pentru aceste corpuri. Se lucrează, în paralel, atât la partea de instalații sanitare, electrice (curenți tari și curenți slabi), cât și la partea de termoventilații. Acum intervin lucrările speciale, de termoventilații și climatizare”, a explicat  inginerul Elisei Bidu, reprezentantul constructorului, stadiul de execuție a lucrărilor.

În paralel, Primăria Fălticeni a început să lucreze la branșarea clădirii la utilități - rețelele de apă, canalizare, curent și gaz.

„Putem spune că până acum sunt executate lucrările, în proporție de 65%, pentru corpurile C1 și C4, 35 % corpul C2 și 15% corpul C3. Aproape toate materialele și echipamentele sunt comandate, multe dintre ele sunt în șantier, iar o parte sunt în baza de aprovizionare. Marea provocare este lupta cu venirea iernii și faptul că suntem presați de timp la orice pas”, a adăugat reprezentantul companiei Simion Tehnoconstruct. Firma de construcții, cu un palmares impresionant în întreaga țară, este condusă de asociații ing. Bidu Elisei, absolvent al Universității Tehnice de Construcții din București și ing. Simion Viorel, absolvent al Facultății Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași, iar dacă reușesc să câștige „pariul” cu Ministrul Dezvoltării, vor fi deținătorii unui record în materie de construcții, cel puțin la nivelul României.

Prima investiție PNRR de tip nZEB, ultramodernă și cu dotări complete

Suprafața pe care se realizează investiția este de 3.754 mp, iar din aceștia 1.829 mp sunt ocupați de construcții, în vreme ce un teren de 535 mp va fi amenajat ca spațiu verde, pentru recreerea copiilor.

Creșa cu regim de înălțime „Parter” va fi separată în 3 nuclee funcționale: nucleul administrativ (zona de acces), nucleul de copii și nucleul tehnico-gospodăresc.

Clădirea, cu toate cele patru corpuri, va fi una „verde”, de tip nZEB (near-Zero Energy Building), foarte eficientă pe partea de izolații termice și utilizare a energiei, urmând a fi prevăzută atât cu panouri fotovoltaice, cât și cu panouri solare.

Creșa are funcționalități multiple: sală multifuncțională, cu o suprafață de 70 mp, 7 dormitoare complet mobilate, de 41 mp fiecare, 4 săli de joacă complet dotate cu mobilier și jucării, cu un total de 220 mp, cabinet medical complet echipat, bucătărie și spălătorie complet echipate, spațiu pentru luat masa complet echipat, grupuri sanitare (inclusiv pentru persoane cu dizabilități).

Clădirea va fi prevăzută cu centrală termică proprie, încălzire în pardoseală și sistem modern de climatizare aer tip „variabil refrigerant debit”, sistem de ventilare pentru introducerea aerului proaspăt, instalație de stingere incendiu cu hidranți interiori/exteriori, sistem de control acces pentru limitarea accesului persoanelor neautorizate (pe bază de cartelă), sistem anti-efracție cu senzori și camere de luat vederi, sistem de televiziune cu circuit închis, instalație de panouri solare și sistem fotovoltaic on-grid trifazat, încât va produce și curent electric. Dotările sunt atât de multe încât includ nu doar spații de joacă, ci și jucăriile copiilor.

Pe partea de amenajări exterioare, construcția va beneficia de 11 locuri de parcare, pavaj ecologic pentru parcarea autoturismelor - 288 mp, teren de joacă cu suprafață din tartan - 268 mp, teren de joacă cu suprafață din nisip - 61 mp și trotuare - 506 mp.

Costurile de realizare a creșei de dimensiune medie din Fălticeni, care se realizează în apropiere de Colegiul „Mihai Băcescu”, dar și de Grădinița cu Program Prelungit „Pinocchio”, se ridică la 13 milioane de lei, inclusiv TVA, și sunt asigurate prin Compania Națională de Investiții.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mobilizare exemplară pentru realizarea primei creșe ultramoderne din România.
 Vizualizări articol: 1299 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mobilizare exemplară pentru realizarea primei creșe ultramoderne din România5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei