Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 240 (8157)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Părerea lui Dan

Cât ne iubim conducătorii?

Decesul Reginei Elisabeta a II-a și valul de regrete și simpatie pentru familia regală m-au făcut să mă gândesc și la ceilalți conducători din lume și mai ales din România, la nivel central și local! Cât sunt ei de iubiți, înjurați, nebăgați în seamă sau considerați proști (doar administratori?!).

Adularea conducătorilor o găsim din comuna primitivă și continuă până acum, fiind valabilă în societățile dictatoriale, profund religioase și cu un grad scăzut de educație al populației (analfabeți atunci și acum!). S-a ajuns în Antichitate ca regii, împărații, faraoni etc. să fie considerați reprezentanții Divinității pe pământ și să fie „onorați” inclusiv cu jertfe umane!

Puterea lor era nelimitată, inclusiv prin secolul XVII, când Ludovic al XIV-lea spunea: „Statul sunt eu!”.

Cunoaștem mai bine, cel puțin cei de vârsta mea, „iubiți conducători” aduși de tancurile sovietice ca membri ai PCR! După 1970 ne-am trezit cu un singur „iubit conducător”, secondat de consoarta sa prezentată ca „savant de renume mondial”, cu 5 clase (ca și el!). Cultul nebun al personalității, de inspirație nord-coreeană (acolo încă prezent) îl prezenta pe Ceaușescu ca „marele cârmaci”, „geniul Carpaților”, urmașul lui Decebal, Mihai Viteazul etc. și bineînțeles „ilustrul conducător”! Se pare că unii au uitat delirul megalomanic al personajului și încep să-l regrete! Și nu sunt activiști de frunte! Românii sănătoși la cap (marea majoritate și atunci) făceau bancuri cu „geniul” și-l numeau „Pingelică”, în cel mai bun caz! S-a și înjurat la greu!

După 1990, cu un scurt și penibil moment „soarele răsare, Iliescu apare”, majoritatea românilor s-a săturat și să facă „mișto” de liderii momentului! Dar cei care „îmbârligă” mințile (acum zis manipulează) inventează permanent personaje care ne vor aduce fericirea și progresul, vor lichida corupția și vor elimina pensiile speciale! S-au perindat în timp și cu „succese de etapă” Vadim Tudor (om cultivat, dar „nebun” după putere), Becali (cu acte de caritate), Dan Diaconescu (șantajist fără scrupule) și mai nou George Simion (cu educația în galeria de fotbal unde se scandează…)! Unii au obținut (NUMAI o dată!) scoruri de 15-20%, respectiv electoratul frustrat, „supărat” și doritor de un nou Mesia politic!

Pe plan internațional vedem în zilele noastre dictatori siniștri numiți „iubitul conducător” (Coreea de Nord), dar și lideri votați de 60-80% din electorat în Africa și Europa (Rusia, Bielorusia)! Sunt mai puțini decât în trecut, însă dețin controlul asupra armatei, serviciilor și butonului de declanșare a armelor nucleare; deci au capacitatea de a nimici viața pe Pământ!

Sper ca drumul spre „normalitate” în aprecierea celor vremelnic la putere să continue, să nu mai avem parte de persoane de neînlocuit și să nu mai scandeze nimeni: „Stima noastră și mândria/Ceaușescu, România (sau soția)”!

Revenind acasă vreau să repet că aspectul cenușiu (eu îi spun gri-moloz) al orașului nu s-a schimbat ca în alte zone din țară! Concomitent cu termoizolarea clădirilor (sper să se facă odată!) trebuie realizată și o zugrăvire a fațadelor după acordul obligatoriu al arhitecților și artiștilor plastici! Nu cei din Primărie!

Foarte mulți copaci uscați în parcuri și pe marginea șoselelor! Pericol de cădere peste mașini și o motocicletă a celei care răspunde de spațiile verzi!

Dan Strutinschi

 

P.S. 1 Consumul de energie electrică trebuie redus, indiferent de „miștocăreală”! Unele scări de bloc au câte un bec (de 100 w) pe etaj, care funcționează iarna 10-12 ore! Soluția: senzori de mișcare. Nu costă mult și ar fi acceptabili pe fonduri europene, fără probleme. Ce consilier are „curajul” unui proiect de hotărâre?

P.S. 2 De ce funcționează fântânile arteziene pe ploaie? De ce sunt stropite străzile după ploaie?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cât ne iubim conducătorii?.
 Vizualizări articol: 577 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cât ne iubim conducătorii?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei