Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 132 (8049)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Demers corect

Deputatul Ioan Balan vrea ca produsele tradiționale din Bucovina să fie protejate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan s-a adresat ministrului Agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu, căruia i-a solicitat informații cu privire la demersurile privind obținerea statutului de produs cu indicație geografică protejată sau denumire de origine protejată pentru produse tradiționale din Bucovina.

”Competiția puternică manifestată pe piața intracomunitară a determinat majoritatea statelor membre să-și înscrie unele produse recunoscute la nivel internațional în categoria produselor cu indicație geografică protejată sau denumire de origine protejată, în scopul protejării originalității și competitivității acelor produse. De la aderarea României la Uniunea Europeană în anul 2007, numai 12 produse alimentare tradiționale românești au obținut acest statut: magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, telemeaua de Ibănești, scrumbia de Dunăre etc. Din fericire, țara noastră are potențialul de a se impune pe piața europeană, dar și pe piețele extra-comunitare, cu produse alimentare tradiționale de cea mai bună calitate. Spre exemplu, numai la nivelul județului Suceava erau recunoscute ca produse tradiționale peste o sută de produse alimentare, dintre care amintim: brânza de Horodniceni, cașcavalul de Izvorul Alb, brânza de burduf de Stănișoara, urda de Poiana Mărului, pastrama afumată de Bosanci etc.”, a arătat Ioan Balan.

În acest context, deputatul sucevean l-a întrebat pe ministrul Chesnoiu pentru câte produse alimentare din Bucovina, atestate de către Ministerul agriculturii și dezvoltării rurale ca produse tradiționale, s-a solicitat înscriere la nivel european ca produse cu indicație geografică protejată sau denumire de origine protejată. Ioan Balan mai vrea să afle, în condițiile în care există asemenea solicitări, care este stadiul fiecărei solicitări de înscriere. 

”Având în vedere faptul că înscrierea IGP sau DOC va proteja producătorii români tradiționali, vă rog să precizați câte asemenea înscrieri aveți ca obiectiv în mandatul dumneavoastră de ministru la nivel național și câte la nivelul județului Suceava?”, este o altă întrebare adresată ministrului Agriculturii și dezvoltării rurale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul Ioan Balan vrea ca produsele tradiționale din Bucovina să fie protejate.
 Vizualizări articol: 552 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Deputatul Ioan Balan vrea ca produsele tradiționale din Bucovina să fie protejate1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei