Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 feb 2022 - Anul XXVII, nr. 25 (7942)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din cauza pestei porcine africane

Comerț cu 10.000 de porci, blocat la cea mai mare fermă din Suceava. „Dacă se prelungesc restricțiile ne apucăm de crescut râme”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cazurile de pestă porcină africană apărute recent la Corocăiești - Verești și la Pleșești - Vulturești, în urmă cărora Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a fost nevoită să instaureze carantina, afectează cel mai mult ferma de porci de la Verești, cea mai mare din județ, cu 24.000 de efective de porcine.

Ferma se află în zona de protecție instaurată de sanitar-veterinari și are interzis în următoarele 30 de zile orice comerț, atât intrările, cât și ieșirile de porci. Asta în scenariul fericit în care focarele vor putea fi închise repede, în caz contrar perioada de restricții urmând a fi prelungită. 

Reporterii Monitorului de Suceava au vrut să afle direct de la sursă cât de mult afectează ferma această carantină. Așa cum anticipam, situația este extrem de delicată din punct de vedere financiar la o fermă la care porcii sunt crescuți intensiv și pleacă spre abatoare pe cicluri.

 

Fiecare zi aduce pierderi cu hrănirea porcilor care trebuiau să fie trimiși la sacrificare

Viorel Cojocariu, directorul Complexului de creștere a porcilor de la Verești, a explicat cum stau lucrurile: ”La noi pierderea nu este la 30 de zile, ci la fiecare zi. Porcul de la 110 kilograme în sus nu mai este rentabil de ținut în fermă. La noi este un flux de intrări-ieșiri de 2.000-3.000 de porci pe săptămână, undeva la 10.000 de lună. De acum, cel puțin o lună, nu pot vinde nimic și nici nu pot popula. Nu m-a întrebat nimeni dacă am furaje pentru porci, dacă nu dau faliment în aceste 30 de zile... dacă aceste restricții se mai prelungesc ne apucăm de crescut râme...”

Ferma are 25 de angajați și lucrează cu sisteme de bio-securitate de înaltă generație. Este drept, nici un sistem nu poate exclude 100% pericolul de pătrundere a pestei porcine africane. Cert este totuși că riscurile sunt mult mai mici decât într-o gospodărie a populației. 

 

Speră la o soluție pentru fluidizarea activității la fermă

În opinia reprezentantului celei mai mari ferme de porci din județ și una dintre cele mai mari din Moldova, Statul Român nu procedează corect, deși, conform manualului, focarele de pestă porcină africană aduc restricții: ”Vorbim totuși de cazuri izolate, în câte o gospodărie, în timp ce porcii noștri sunt sănătoși și fără contact cu exteriorul. Sperăm să se găsească o soluție de fluidizare la ferme, cu un control strict bineînțeles, monitorizare, analize, tot ce trebuie. Avem, la Verești, 24.000 de capete de porci, ce facem, aducem în locul lor carne de import?”

Viorel Cojocariu este pentru aplicarea măsurilor sanitar-veterinare pe argumente logice și mai puțin pe cele trecute în norme generale.

Foarte important, ferma are la rândul ei clienți care au nevoie de carne de porc la procesare și care se vor orienta acum spre alte unități.

 

Trei focare la porcul domestic, relativ apropiate unele de altele

După cum am arătat săptămâna trecută în Monitorul de Suceava, trei focare de pestă porcină africană evoluează în județ, la Dolhasca, la Corocăiești - Verești și la Pleșești - Vulturești.

Grav este că focarele se întretaie, iar zona de supraveghere a focarelor cuprinde și ferma de porcine de la Verești, cea mai mare din județ.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a declarat că virusul circulă puternic și în județele vecine, Iași și Botoșani, iar situația este delicată.

”Știm că cei de la fermă aveau fluxuri mari de intrări și ieșiri, însă situația este complicată, trebuie să fim foarte prudenți și să luăm măsuri energice pentru a nu se ajunge la mai rău. Din păcate, cel puțin în cazul de la Pleșești, proprietarul spune că a cumpărat recent cei doi purcei de la un comerciant ambulant, cu o mașină cu numere de Neamț, care a umblat prin sat. Acest comerț ilegal pare a fi principalul vector de răspândire a pestei porcine africane și rugăm sucevenii să fie mai responsabili, să înțeleagă că acest virus poate avea efecte economice dezastruoase și nu pot lua porci de oriunde și oricum. Până la urmă tot oamenii au de pierdut, porcii nefiind înregistrați sanitar-veterinar crescătorii nu pot fi despăgubiți”, a declarat Sorin Mihai Voloșeniuc pentru Monitorul de Suceava.   

Crescătorii sunt rugați să nu cumpere porci din mașini, de la comercianți ambulanți, ci doar animale înregistrate sanitar-veterinar, iar asta când va permite situația epidemiologică.

Rata de mortalitate a porcilor atinși de pestă porcină africană este de 100%, decesul survenind în câteva zile.

Primul simptom important al bolii este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.  

Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comerț cu 10.000 de porci, blocat la cea mai mare fermă din Suceava. „Dacă se prelungesc restricțiile ne apucăm de crescut râme”.
 Vizualizări articol: 3754 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Comerț cu 10.000 de porci, blocat la cea mai mare fermă din Suceava. „Dacă se prelungesc restricțiile ne apucăm de crescut râme”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei