Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 4 (7921)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

6 ianuarie

La Fălticeni, Boboteaza a fost sărbătorită cu cruci de gheaţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fălticenenii au participat, joi, 6 ianuarie, de Bobotează, la Sfânta Liturghie şi la slujba de sfinţire a apelor pe care preoţii parohi au oficiat-o în fiecare parohie. Tradiţia confecţionării crucii de gheaţă nu a putut fi respectată decât într-o singură parohie, temperaturile ridicate din ultimele zile fiind principala cauză.   

La Biserica „Sfântul Ilie”, în acest an a fost făcută o cruce de gheaţă lângă masa din curtea bisericii unde se oficiază şi Slujba de Înviere de la Paşte. Cei doi preoţi parohi, Adrian Dulgheriu şi Tudorel Neculau, au făcut cu mare solemnitate slujba de sfinţire a apei celei mari lângă crucea de gheaţă şi icoana înfăţișând botezul Domnului. Respectând tradiţia, înainte de a împărţi apa sfinţită, la îndemnul preotului protopop Adrian Dulgheriu, cei prezenţi au strigat „Chiraleisa” în timp ce înconjurau biserica. Există credinţa că strigând „Chiraleisa” oamenii capătă putere, toate relele fug, iar anul va fi curat până la Sfântul Andrei (30 noiembrie).

Cruci de gheață au mai fost făcute și la cele două biserici din satul Rădășeni, Biserica „Sfântul Mc. Mercurie și Sfânta Mc. Ecaterina” și Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Rădăşeni. Crucile au fost montate în ajunul Bobotezei, iar tradiţia spune că dacă crucea începe să se dezgheţe, anul va fi bogat, iar dacă va rămâne îngheţată, anul va fi secetos şi sărac.

„Mulțumim lui Dumnezeu și Maicii Domnului pentru această sfântă zi de prăznuire a Botezului Domnului și pentru binecuvântarea adusă prin Sfințirea cea mare a apei. Vă mulțumim tuturor celor ce ne-ați primit în casele dumneavoastră în aceste zile și v-ați deschis ușa sufletului spre a primi binecuvântare și sfințire. Mulțumim celor ce au fost alături de noi în lucrările noastre și nădăjduim cu ajutorul lui Dumnezeu să le putem aduce la bun sfârșit. Fie ca Botezul Domnului să fie început bun anului și să primim binecuvântare de Sus spre tot ceea ce avem de împlinit! Dumnezeu să vă binecuvânteze!”, a menționat preotul paroh Constantin-Georgian Rotar de la Biserica „Sfântul Mc. Mercurie și Sfânta Mc. Ecaterina” din Rădășeni.

 

„Apa sfinţită, medicament duhovnicesc”

Şi preoţii de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” au pregătit pentru slujba de Bobotează de ieri o cruce de lemn înaltă de peste doi metri, pe care au înfăşurat-o cu cetină de brad şi flori. După slujba de sfinţire a aghesmei oficiată lângă crucea de lemn de preoţii Adrian şi Teodor Brădăţanu, credincioşii au primit apă sfinţită.

În dimineaţa zilei de 6 ianuarie s-a săvârşit Utrenia şi Sfânta Liturghie, apoi s-a oficiat slujba Aghesmei Mari. Credincioşii s-au rugat împreună cu preoţii şi au mulţumit lui Dumnezeu pentru ca harul Său să fie trimis peste apa din vasele imense așezate în vecinătatea bisericilor.

„Medicamentele duhovniceşti împreună cu harul şi medicamentele prescrise de medici să ne readucă sănătatea mult dorită”, ne-a spus unul dintre credincioşii care au asistat la slujba de la Biserica „Sfântul Pantelimon” din curtea Spitalului Municipal Fălticeni.   

Astăzi, în Fălticeni aproape fiecare creştin sărbătoreşte pe cineva. În peste 1.500 de familii există cel puţin un Ion sau o Ioana.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Fălticeni, Boboteaza a fost sărbătorită cu cruci de gheaţă.
 Vizualizări articol: 998 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
La Fălticeni, Boboteaza a fost sărbătorită cu cruci de gheaţă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei