Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 nov 2021 - Anul XXVI, nr. 266 (7878)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Departe de normalitate

Tot mai multe haite de câini prin Suceava – sterilizarea și lăsarea pe străzi, considerată mai eficientă decât strângerea în adăposturi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Problema câinilor fără stăpân de pe străzile Sucevei pare să redevină serioasă, în mai multe zone ale orașului fiind semnalată prezența unor adevărate haite de patrupede, care nu au cum să nu stârnească o oarecare frică unora dintre suceveni.

Un astfel de exemplu este zona Pieței Mari, unde fotografii recente, făcute pe timp de zi și pe timp de seară, surprind un grup de cel puțin zece câini care își fac veacul în zonă.

Practic, câinii reapar pe străzi, deși Primăria municipiului Suceava are un adăpost pe care l-a umplut de câini adunați de pe străzile Sucevei.

Cei de la Asociația de protecție a animalelor „Casa lui Patrocle”, implicați direct în ultimii ani în gestionarea acestei probleme, susțin că ducerea tuturor câinilor prinși în adăpost nu este o soluție viabilă. În opinia acestora, în adăposturi ar trebui să ajungă doar câinii agresivi, în timp ce ceilalți să fie sterilizați.

În acest sens, pe 21 octombrie, asociația a înaintat o adresă oficială Primăriei municipiului Suceava, în care a propus contactarea de urgență a Vier Pfoten România și încheierea unui parteneriat public-privat în vederea derulării unui program de sterilizări gratuite a animalelor cu și fără stăpân de rasă comună (câini și pisici) pe o perioadă de cel puțin 6 luni. Marele avantaj este că fundația este dispusă să vină la Suceava cu zece medici și să facă sterilizări gratuite. Primăria municipiului Suceava ar trebui să asigure doar sprijin și cazare.

”Capturarea sau eutanasierea câinilor fără stăpân nu este o soluție viabilă. Chiar dacă temporar populația canină este diminuată, dinamica reproducerii duce la o repopulare în timp record. Drept dovadă stă situația cu care se confruntă Suceava de 20 de ani, timp în care autoritățile au aplicat procedura capturare – serviciu de ecarisaj – adăpost public. Sterilizarea tuturor câinilor, și a celor cu stăpân, este singura soluție”, spune Roxana Ciornei, președintele Asociației ”Casa lui Patrocle”.

Aceasta a dat ca exemplu primăriile din Cluj, Constanța și Galați, care au acceptat parteneriate pe termen lung privind sterilizarea câinilor, cu rezultate bune.  

Una din condițiile acestei campanii este ca patrupedele să fie sterilizate și apoi lăsate în locul de unde au fost ridicate. 

Având în vedere că este o realitate că la Suceava sunt aduși câini din mediul rural, o astfel de campanie poate avea succes, în opinia noastră, doar dacă este una de mare amploare, pe termen lung și cu țintă și pe câinii cu stăpâni. Altfel, demersul bine intenționat nu are finalitatea dorită.

Într-o adresă către Asociația „Casa lui Patrocle”, viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harșovschi a transmis că a fost trimisă o solicitare către Organizația Animal Society (Vier Pfoten) privind derularea unei noi campanii de sterilizare a câinilor în Suceava.   

De precizat și că în județul Suceava sunt doar șase adăposturi de câini, în condițiile în care fiecare primărie ar trebui să aibă unul, conform legii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tot mai multe haite de câini prin Suceava – sterilizarea și lăsarea pe străzi, considerată mai eficientă decât strângerea în adăposturi.
 Vizualizări articol: 1644 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Tot mai multe haite de câini prin Suceava – sterilizarea și lăsarea pe străzi, considerată mai eficientă decât strângerea în adăposturi5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei