Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 253 (7865)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Cum se lucra

Metodele ”Șopteala” și ”Vesta de blugi”, folosite de șpăgarii de la Permise și Înmatriculări pentru fraudarea examenelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Metodele ”Șopteala” și ”Vesta de blugi” au fost folosite cu succes ani în șir pentru fraudarea examenelor pentru obținerea permiselor de conducere organizate de Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava. Cele două metode au fost prezentate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție cu ocazia trimiterii în judecată a unui nou dosar care privește fabrica de permise de la Suceava. Astfel, metoda „Șopteala” consta în comunicarea directă, pe un ton scăzut și în mod conspirat, a răspunsurilor corecte către candidat, de către fostul șef al acestui serviciu, comisarul-șef Radu Ionuț Obreja.
”Metoda <Vesta de blugi>, constând în utilizarea de echipamente tehnice de comunicare ori înregistrare audio-video (candidatul era echipat cu o cască și o vestă specială, care avea disimulate sisteme de comunicare audio-video la distanță, iar răspunsurile corecte aferente chestionarului erau comunicate de către unul dintre inculpați plasat în afara sălii de examen), activitatea desfășurându-se cu acordul și sub atenta coordonare a inculpaților Obreja Radu Ionuț și Perijoc Gheorghe Ionel. În funcție de gradul de pregătire al candidatului sau de suma de bani disponibilă pe care candidatul era dispus să o remită cu titlu de mită, ajutorul se concretiza în comunicarea tuturor răspunsurilor aferente chestionarului electronic de către Obreja Radu Ionuț sau în comunicarea parțială a răspunsurilor. Suma de bani percepută de către grupare ar fi fost de 100 de euro pentru fiecare întrebare, sumă din care liderul grupării primea cea mai mare parte, restul fiind împărățit între alți membri ai grupării implicați în fraudarea examenului. Existau anumite categorii de candidați (cei care proveneau din alte județe decât Suceava ori persoane cu educație precară) în cazul cărora sumele de bani percepute și primite cu titlu de mită erau sensibil mai mari”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.

 

Cine sunt polițiștii trimiși în judecată

În total, în acest dosar au fost trimise în judecată 34 de persoane, între care angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), instructori și intermediari ai școlilor de șoferi. În schimbul diferitor sume de bani, membrii grupării ar fi permis fraudarea probei teoretice a examenului de obținere a permisului de conducător auto de către 235 de candidați, în cursul anului 2020.

Au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, următorii inculpați:
*Ionuț Radu Obreja, comisar-șef de poliție, la data faptelor șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul SPCRPCIV Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de:
- constituire a unui grup infracțional organizat,
- luare de mită în formă continuată,
- trafic de influență, în formă continuată,
*Ionel Gheorghe Perijoc, la data faptelor agent de poliție în cadrul MAI – Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, pentru comiterea infracțiunilor de:
- constituire a unui grup infracțional organizat,
- complicitate la trafic de influență în formă continuată,
- complicitate la luare de mită în formă continuată,
*Paul Alexandru Butnariu, la data faptei personal contractual (inginer de sistem la Compartimentul Informatic) în cadrul SPCRPCIV Suceava, pentru comiterea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat,
*Daiana Iuliana Rusu, la data faptelor personal contractual în cadrul Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul SPCRPCIV Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de:
- constituire a unui grup infracțional organizat,
- luare de mită în formă continuată.
De asemenea, au mai fost trimise în judecată 5 persoane fizice (administratori ai unor școli de șoferi, instructori auto etc.) pentru comiterea unor infracțiuni de: constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență în formă continuată, complicitate la luare de mită în formă continuată. În fața judecătorilor va ajunge și Lucian George Daneliuc, la data faptelor șef al Biroului Prinderi în Flagrant din cadrul Brigăzii Operațiuni Speciale Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de:
- constituire a unui grup infracțional organizat,
- complicitate la trafic de influență.
Lista persoanelor trimise în judecată este completată de 24 persoane fizice (administratori ai unor școli de șoferi, instructori auto etc.) pentru comiterea unor infracțiuni de: constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență, în formă continuată, complicitate la luare de mită în formă continuată.
 

Cum funcționa rețeaua

Procurorii DNA Suceava au descris și cum funcționa întreg mecanismul de fraudare, dar și sumele puse în discuție.

”Începând cu luna ianuarie a anului 2020, în calitate de comisar-șef și coordonator al Compartimentului examinări permise de conducere, inculpatul Obreja Radu Ionuț împreună cu inculpatul Perijoc Gheorghe-Ionel, agent de poliție în cadrul aceleiași instituții, și cu un administrator al unei școli de șoferi, ar fi constituit un grup infracțional organizat, din care ar fi făcut parte și inculpații Butnariu Paul Alexandru și Rusu Daiana Iuliana, dar și alți instructori auto și administratori de școli de șoferi, precum și persoane fără o calitate specială. S-ar fi urmărit astfel ca, printr-o acțiune concertată, să se fraudeze, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mită, examenele teoretice pentru obținerea permisului de conducere.
Concret, inculpatul Obreja Radu Ionuț ar fi pretins și primit de la elevi/cursanți, prin intermediul unor administratori, instructori sau persoane fără calitate specială, în numele său personal, diverse sume de bani, cu titlu de mită, cuprinse între 600 euro și 5.500 euro. În schimb, inculpatul Obreja Radu Ionuț ar fi înlesnit fraudarea, de către candidații interesați, a examenului teoretic pentru obținerea permisului de conducere, eludând dispozițiile legale imperative cu privire la organizarea și promovarea acestuia.
Ceilalți membri ai grupului care, de regulă aveau calitatea de instructori, trebuiau să acționeze drept extensii ale inculpatului Obreja Radu Ionuț și aveau rolul de a racola candidați care, nereușind să atingă standardul minim solicitat pentru promovarea probei teoretice, erau dispuși să plătească sume de bani.
Pentru a evita expunerea, inculpatul Obreja Radu Ionuț ar fi apelat la inculpatul Perijoc Gheorghe Ionel, persoană cu multiple conexiuni și cunoștințe în rândul instructorilor auto, cu rol de interfață în relația cu restul membrilor grupării”, se arată în comunicatul DNA Suceava.

Procurorii au mai arătat că a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor sume de bani, ridicate de la cinci dintre cei trimiși în judecată, printre care și Ionel Gheorghe Perijoc și Daiana Iuliana Rusu, în valoare totală de: 443.785 de euro, 60.635 de lire sterline, 4.526 de dolari americani și 815.977 de lei.
Procurorii, care au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție, au făcut precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Cercetările în ”caracatița” de la Permise și Înmatriculări nu s-au finalizat

Procurorii DNA Suceava au precizat că acest dosar a fost disjuns având în vedere dimensiunea infracțională și numărul mare de persoane implicate în întreaga procedură de examinare, astfel încât, pentru fapte legate de fraudarea probei practice a examenului, urmărirea penală continuă într-un dosar separat.

Până în prezent, alte două dosare au fost anterior trimise spre judecare, în legătură cu protecția activităților de corupție privind eliberarea permiselor auto, de către oficiali ai unor instituții cu atribuții de depistare a practicilor ilegale în rândul personalului din cadrul MAI. Este vorba de un dosar care îl privește pe ofițerul Mihai Martin, de la Serviciul Județean Anticorupție, precum și de un altul care îl privește pe colonelul Florin Constantin Timu, șeful de la acea vreme al Serviciului de Protecție Internă. În ambele dosare apare ca inculpat și comisarul-șef Radu Ionuț Obreja, fostul șef de la Permise și Înmatriculări.
Anchetatorii au mai precizat că într-un alt dosar privind fapte de corupție legate de înmatriculări auto se desfășoară în continuare acte de urmărire penală față de mai multe persoane.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Metodele ”Șopteala” și ”Vesta de blugi”, folosite de șpăgarii de la Permise și Înmatriculări pentru fraudarea examenelor.
 Vizualizări articol: 1803 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Metodele ”Șopteala” și ”Vesta de blugi”, folosite de șpăgarii de la Permise și Înmatriculări pentru fraudarea examenelor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei