Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 248 (7860)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Prețuri exorbitante

Cu prețuri de 4-7,5 ori mai mari la gazul metan, ne pregătim de o iarnă de coșmar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ne pregătim de una dintre cele mai cumplite ierni din ultima perioadă, iar dacă vom avea parte și de temperaturi scăzute și ninsori abundente consecințele ar putea fi dezastruoase. Dacă pentru persoanele fizice Guvernul vrea să plafoneze prețurile la gazul metan și la energia electrică, nu același lucru se poate spune și despre agenții economici. Persoanele care au afaceri în domeniul privat au avut efectiv un șoc în momentul în care furnizorii de gaz metan le-au transmis ofertele pentru următoarele 12 luni. Creșterile sunt de-a dreptul exorbitante și sunt de 4 până la aproape 7,5 ori mai mari față de lunile anterioare.

Consecințele se vor vedea în scurt timp și vom avea parte de scumpiri în masă, atât la produse, cât și la servicii. De exemplu, un client al E.ON a primit oferta de 544 de lei/Mwh, asta în condițiile în care până acum plătea 127 de lei/Mwh. Și la ENEL noul preț pentru consumatorii persoane juridice este de 460 de lei/Mwh, adică tot de aproximativ 4 ori mai mult față de suma achitată până acum. De departe, campioni la scumpiri sunt cei de la Nord Gaz Rădăuți. Dacă până acum tariful perceput era de 138 de lei/Mwh, noile prețuri solicitate sunt de 1.020 de lei/Mwh, ceea ce înseamnă o creștere de 7,39 ori.

Monitorul de Suceava a discutat cu reprezentanți ai agenților economici din diferite domenii de activitate și absolut toți au precizat că pentru a nu intra în faliment vor fi nevoiți să crească prețurile. Și nu este vorba de sume mici, ci de procente cuprinse între 20-100%, ceea ce va aduce un val important de scumpiri. Pâinea, care s-a scumpit deja cu 50 de bani începând cu data de 1 octombrie, va cunoaște o nouă creștere de preț. Un colac care la Mopan se vinde acum cu 4 lei, preț în care este inclusă și majorarea recentă, ar putea ajunge la 5 lei, creșterea cauzată de scumpirea gazului metan fiind preconizată la aproximativ 20%.

Un service auto în care gazul metan este folosit pentru încălzirea spațiilor și nu numai va fi nevoit, de asemenea, să crească tarifele percepute clienților. În acest caz, scumpirile sunt preconizate la 20-25%. Un procent asemănător se va reflecta și în prețurile pe care un agent economic care produce termopane le va afișa după emiterea primelor facturi mărite care vor fi achitate către firmele de furnizare a gazului metan. Nu fac excepție nici alte servicii. De exemplu, firmele care pun la dispoziție spații pentru recreere vor fi nevoite să dubleze prețurile pentru a putea supraviețui. Dacă până acum pentru a închiria un teren de fotbal timp de o oră se plătea suma de 180 de lei, în condițiile saltului de patru ori al prețului la gaz metan, reprezentanții din acest domeniu vor trebui să crească prețurile la aproximativ 350 de lei/oră. Iar acesta pare a fi doar începutul, pentru că furnizorii de energie electrică nu au trimis încă ofertele către firme, dar cu siguranță acestea vor produce o nouă undă de șoc. În ciuda acestor prețuri extrem de ridicate ar putea apărea o altă problemă mult mai gravă. Este vorba de lipsa gazului metan, în condițiile în care rezervele României nu acoperă necesarul decât pentru câteva săptămâni și pentru toată perioada de iarnă, iar Rusia, principalul furnizor, nu se arată dispusă să furnizeze acest tip de combustibil.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cu prețuri de 4-7,5 ori mai mari la gazul metan, ne pregătim de o iarnă de coșmar.
 Vizualizări articol: 3927 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Cu prețuri de 4-7,5 ori mai mari la gazul metan, ne pregătim de o iarnă de coșmar1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei