Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 248 (7860)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Ieromonahului Petru Geonea i s-a propus să părăsească Eparhia Sucevei și Rădăuților de bunăvoie, până pe 1 noiembrie 2021, altfel va fi caterisit

Vineri, 22 Octombrie 2021 (09:04:58)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ieromonahului Petru Geonea (cunoscut sub numele Petru Ieromonahul) i s-a propus de către Comisia de examinare a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, întrunită joi, 21 octombrie, la Centrul eparhial, în unanimitate, plecarea de bunăvoie, până la 1 noiembrie 2021, din Eparhia Sucevei și Rădăuților.

În cazul refuzului părăsirii eparhiei, ieromonahul Petru (Petru-Claudiu) Geonea va fi deferit către Consistoriul Eparhial Monahal al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu propunerea de caterisire.

Vă reamintim că la începutul lunii septembrie, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a transmis printr-un comunicat de presă că ierom. Petru Geonea nu are binecuvântarea să slujească în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, pe motiv că „intervențiile Ierom. Petru Geonea pe canalele de socializare conțin învățături greșite, folosind mereu limbaj denigrator în susținerea expunerii sale”.

 

  • Abateri de la disciplina monahală și de la ordinea canonică

 

În aceste condiții, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în Sala de ședințe nr. 15 a Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților din municipiul Suceava, joi, 21 octombrie 2021, între orele 09:00 și 11:00, s-a întrunit Comisia de examinare a situației ieromonahului Petru (Petru-Claudiu) Geonea.

Comisia a fost compusă din: Arhim. Melchisedec Velnic, Exarh; Arhim. Mihail Balan, Exarh zonal; Arhim. Vartolomeu Chira, Președintele Consistoriului monahal; Pr. Aurel Goraș, Protopop, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc; Pr. Viorel Ilișoi, Consilier, Sectorul Economic; Pr. Ioan Bârsan, Consilier, Sectorul Juridic; Pr. Filaret Ruscan, Consilier, Sectorul Misiune Pastorală și Actualitate Creștină; Pr. Laurențiu Nicolae Stamatin, Inspector bisericesc; Pr. Marius Dumitru Drelciuc, paroh Vadu Negrilesei; Protos. Cosma Giosanu, Mănăstirea Sihăstria Neamț; Protos. Iustin Taban, Consilier juridic.

În cadrul ședinței, se spune într-un comunicat postat pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost chemat ieromonahul Petru (Petru-Claudiu) Geonea, locuitor în satul Vadu Negrilesei, punându-i-se în vedere abaterile de la disciplina monahală și de la ordinea canonică constatate prin dovezi scrise, materiale pe Internet și mărturii orale: întreruperea pomenirii Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, considerat ca „eretic”; slujirea fără binecuvântare ca preot, deși fusese oprit de la slujire de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic prin decizia 3373/22.07.2021, de care avea cunoștință; Sfințirea unei biserici în localitatea Vadu Negrilesei fără binecuvântarea Chiriarhului, pe un teren care nu era proprietatea Bisericii, ci a unui locuitor din sat etc.

Față de toate abaterile care i s-au adus la cunoștință, mai spune sursa citată, ieromonahul Petru (Petru-Claudiu Geonea) a manifestat o atitudine sfidătoare și răzvrătită, a folosit un limbaj grosolan și a dat următoarele răspunsuri: „ierarhii au trădat Biserica prin ecumenism”; „lupul cel mai mare în Biserică e [Patriarhul] Daniel [sic!]”; a recunoscut că a afirmat că Înaltpreasfințitul Calinic este „mason și eretic”; A spus că pe clericii și pe personalul de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților i-a numit „gheboși” pentru că acesta e termenul folosit de părinții din Sfântul Munte Athos pentru a desemna pe satana; A afirmat că are autoritatea să îi judece pe patriarh și pe ierarhii Bisericii Ortodoxe Române în calitate de „mădular al Bisericii”; A aflat de o decizie din anul 2019 a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Pimen prin care nu era primit în nicio o unitate de cult din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, precum și de decizia din 3373/22.07.2021 a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic prin care nu avea binecuvântare să slujească pe teritoriul eparhiei; „inițial a invocat că a respectat cele două decizii și nu a mai săvârșit cele sfinte, dar, confruntat de părinții prezenți la ședință care au arătat dovezi că a slujit ca preot la sfințirea unei biserici în Vadu Negrilesei ulterior opririi canonice, a recunoscut că a săvârșit cele sfinte fără binecuvântare”.

Întrebat fiind de ce a ridicat și a sfințit biserica de la Vadu Negrilesei fără binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, arătându-i-se canoanele și rânduielile Bisericii care opresc acest lucru, a dat răspunsuri sfidătoare și agresive: „nu aveam nevoie de binecuvântarea ierarhului”; „la mine în curte fac ce vreau” (deși nu era proprietatea lui și nici nu obținuse terenul în proprietatea Bisericii).

 

  • Măsuri radicale

În comunicatul semnat de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților se mai precizează că ierom. Petru Geonea (cunoscut sub numele Petru Ieromonahul), în general a avut un temperament anarhic și răzvrătit, nu a arătat nicio urmă de căință, de smerenie și de dorință de îndreptare, și a dat vina pentru toate abaterile lui pe Biserica Ortodoxă, despre care consideră că a trădat credința.

„Față de toate cele de mai sus, și față de atitudinea sfidătoare și agresivă a ieromonahului Petru (Petru-Claudiu) Geonea, părinții participanți la ședință au considerat că starea lui este irecuperabilă și au propus în unanimitate scoaterea lui din Eparhia Sucevei și Rădăuților prin plecarea de bunăvoie până la 1 noiembrie 2021, punând astfel în aplicare deciziile anterioare ale Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Pimen și Înaltpreasfințitului Părinte Calinic sau, în cazul refuzului părăsirii eparhiei, deferirea ieromonahului Petru (Petru-Claudiu) Geonea către Consistoriul Eparhial Monahal al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu propunerea de caterisire”, se mai spune în comunicat.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ieromonahului Petru Geonea i s-a propus să părăsească Eparhia Sucevei și Rădăuților de bunăvoie, până pe 1 noiembrie 2021, altfel va fi caterisit.
 Vizualizări articol: 9035 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Ieromonahului Petru Geonea i s-a propus să părăsească Eparhia Sucevei și Rădăuților de bunăvoie, până pe 1 noiembrie 2021, altfel va fi caterisit1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei