Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 248 (7860)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Cuvântul care ucide

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una-i să te îndemne Șoșoacă să nu te vaccinezi și alta un episcop al Bisericii românilor! Se pare că ambii beneficiază de o anume imunitate: Șoșoacă prin „Statutul deputaților și senatorilor”, episcopul prin prevederile „Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române”. Respect și prețuiesc prea mult Biserica neamului pentru a nu observa cu îngrijorare că declarații nesăbuite ale unor ierarhi îi pot afecta profund prestigiul și credibilitatea. Est modus in rebus: de câte ori apare pe ecranele televizoarelor Șoșoacă, mai întâi zâmbim și abia după aceea încercăm să luăm seama la ce spune. A primit îngăduința noastră binevoitoare să bată câmpii, o privim ca pe un accident hilar al democrației mioritice, o amuzantă pată de culoare în mohorala acră a politicalelor autohtone, tolerându-i până și ieșirile grobiene de genul ultimei (pe facebook): „Pentru voi, idioților și imbecililor, care ați făcut din Covid un țel în viață și vă raportați la boală mai ceva ca la Dumnezeu, sper să vă ia Ăla rău pe toți, pentru că din cauza unor inutili ca voi s-a ales praful pe lumea asta. Dispăreți!”

Cu sau fără probozirea senatoarei-dinamită, românii, și utili, și inutili (!), dispar cu sutele în fiecare zi, murind pe capete mai rău ca-n vremea războaielor. Numai că atunci starea de urgență era însoțită de legea marțială și țara se apăra drastic, neîngăduind nimic din ceea ce putea să afecteze mersul campaniei, siguranța națională, viețile oamenilor. Tot într-un război ne aflăm și acum, dar total lipsiți de cerbicia și demnitatea atitudinii ferme. Șoșoacă, la Răchiteni, a împiedicat fizic, proțăpindu-se în ușa cabinetului medical, sătenii să se vaccineze. S-a ales, pare-se, doar cu o amendă; într-o țară civilizată aflată în situația noastră nenorocită, ar fi fost trimisă imediat în judecată.

Ce căuta Șoșoacă la morga spitalului doamnei dr. Mahler? De ce umila directoare s-a simțit datoare să-i prezinte raportul Șoșoacăi, când atribuțiile senatoarei n-o îndreptățesc decât la intervenții fie în Parlament, fie în circumscripția sa electorală?  Regulamentul Senatului vorbește limpede (art. 207/d) despre „Exercitarea abuzivă a mandatului de senator.” Evident, Șoșoacă abuzează cum respiră, unde-s sancțiunile?

Dar, cum spuneam, altă greutate au cuvintele unui ierarh al Bisericii. Mireanul, cu reflexe din străbuni, tinde să respecte neabătut îndemnurile preotului, darămite ale unui episcop (ba și arhiepiscop!). Covidul ucide românii mai ceva decât s-a întâmplat la cutremur ori la revoluție, iar episcopul Giurgiului, Ambrozie, îndeamnă credincioșii „să nu se grăbească să se vaccineze”. Cât privește incendiile fatale din spitale, nu-s decât o „făcătură” menită să trimită bolnavii către spitalele private! Îi ține isonul arhiepiscopul Tomisului, care a „citit clar că Uniunea Europeană a anunțat că vaccinul va înceta.” Unde și ce o fi citit nu știu, da-i clar că, odată și odată, n-o să mai fie nevoie de imunizare. Asta să însemne că acum, când pandemia e-n toi, vaccinul se cuvine demonizat? Câți oameni vor fi murit din pricina unor astfel de declarații tâmpe, de-a dreptul criminale? Rămâne de discutat și atitudinea Patriarhiei. Subordonarea episcopală pare o iluzie, câtă vreme de la un rang bisericesc în sus sunt mai de neatins decât Covidul de antinevralgice! „Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române” vorbește despre depunere sau caterisire (cap.7) doar în cazul abaterilor săvârșite de „clericii de mir, preoți și diaconi în funcțiune și pensionari, precum și pentru cântăreți, în probleme doctrinare, morale, canonice, disciplinare”. Mai sus, tăcere! Nu știu dacă-i cutumă, tradiție, regulă, dar episcopii rămân „buni în grad” orice s-ar întâmpla!

În 2017, Corneliu Bârlădeanu, episcopul Hușilor, învinuit de delicte sexuale, n-a fost „depus”, ci, chipurile, „s-a retras la cererea sa” (Patriarhul Daniel a cerut iertare credincioșilor „pentru tulburarea produsă”). O sigură „depunere” s-a înregistrat în lumea ortodoxă românească: în 2015, „prea sfințitul părinte Irineu, episcop vicar al Episcopiei Ortodoxe Române din America (n.m.: fostul stareț al  mănăstirii Sâmbăta de Sus), a fost depus din toate drepturile canonice de către membrii Sinodului mitropolitan, el revenind la statutul de călugăr.” Numai că nu-i  vorba despre Episcopia Ortodoxă Română din America supusă Patriarhiei noastre, ci… de o altă Episcopie, aflată sub ascultarea Patriarhului Rusiei! Realitatea de la noi (poate și regula) intangibilității aduce, iată, prejudicii nemeritate BOR, iar luările de poziție timide și elegante ale purtătorului de cuvânt față de elucubrațiile lui Teodosie, greu și cu ecou vătuit, ajung la mireanul ce a ascultat, spășit și îngenunchiat în biserică, învățăturile antivacciniste venite din altar. De unde nu mai izvora cuvântul care zidește, ci cuvântul care, indirect, incult și inconștient, ucide!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cuvântul care ucide.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Cuvântul care ucide5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei