Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 241 (7853)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vremea decontului

O primărie trebuie să plătească despăgubiri mari din banii contribuabililor pentru că a refuzat să elibereze adeverințe pentru subvenții

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria orașului Salcea se află într-o situație complicată, după ce a pierdut un prim proces, din mai multe în care are calitatea de pârât, cu un fermier mare, care nu a putut încasa ani de zile subvențiile pe terenul lucrat. Asta pentru că Primăria Salcea a refuzat să elibereze adeverințele necesare pentru dosarele depuse la APIA. Mai concret, Primăria Salcea nu ar fi eliberat adeverințe decât pentru terenuri pe care proprietarii aveau titlu de proprietate. Arendașul avea multe contracte cu oameni care dețin terenuri la Salcea, plătesc impozite pe ele, dar nu aveau definitivate actele de moștenire. Fermierul nu a putut lua ani la rând, din 2015, subvenții pe mare parte din terenurile lucrate.

 

Primăria are de achitat în jur de 50.000 de euro, subvențiile pentru un an. Alte procese similare sunt pe rol 

După cinci ani de procese și trecerea dosarului prin faza de rejudecare, acum câteva zile Curtea de Apel Suceava a dat soluția definitivă.

Primăria Salcea este obligată să plătească reclamantului – respectiv Întreprinderea individuală Marcean Silviu Vladimir, suma de 239.436 lei, reprezentând beneficiu material nerealizat. După cum se arată într-o minută a Tribunalului Suceava, cu privire la acest dosar, banii reprezintă contravaloarea subvenţiilor de care ar fi beneficiat fermierul Marcean Silviu Vladimir în campania 2015 pe suprafeţele de teren aflate pe raza Unității Administrativ Teritorial Salcea.

Același fermier are deschise acțiuni în instanță similare, pe aceleași considerente, pentru a-și recupera și subvențiile din 2016 încoace. Așadar, mergând pe raționamentul logicii, este posibil ca Primăria Salcea să iasă mult mai șifonată din punct de vedere financiar din acest litigiu.

 

Primăria Salcea, caz singular în județ, poate și în țară 

Cel mai grav este poate că Primăria Salcea a fost un caz singular în județ și nu numai cu privire la modul în care a înțeles să elibereze documente de acest gen și în general documentele legate de moșteniri, succesiuni etc. Cel care a fost vehement pe poziție și a refuzat să elibereze documentele a fost secretarul Ionică Petraș.

Fermierii nemulțumiți de la Plopeni sau Salcea au ajuns până la nivel de ministru al Agriculturii cu nemulțumirile lor și li s-a spus că nicăieri în România nu se mai întâmplă ca pe suprafețe de teren să nu se poată lua subvențiile de la APIA, de către proprietar sau arendaș, pentru că se refuză eliberarea unei adeverințe de primărie. Sigur, vorbele au contat mai puțin și cei mai mulți nu au avut curajul să deschidă o acțiune în instanță.

În 2017, acest conflict a ajuns și în comisia de dialog social a Prefecturii Suceava.    

„Nu vreau să fiu parte în niciun dosar de evaziune fiscală sau de deturnare de fonduri”, spunea atunci secretarul Ionică Dănuţ Petraş. El menţiona că nu eliberează adeverinţe pentru contracte neîncheiate în formă autentică.

 

Ce spune actualul primar de la Salcea

Având în vedere că este vorba de bani care trebuie plătiți de Primăria Salcea, l-am contactat pentru un punct de vedere pe primarul Ezekiel Belțic.

„În calitate de primar al orașului Salcea, conform jurământului depus în data de 30.10.2020, am datoria de a respecta Constituția și legile țării, implicit Decizia Curții de Apel Suceava nr. 667/2021, care va fi pusă în aplicare ținând cont de prevederile legale în vigoare. Ulterior redactării și comunicării Deciziei sus menționate, împreună cu Compartimentul Juridic și cu Biroul Financiar Contabilitate, vom analiza conținutul acesteia și voi dispune toate măsurile care se impun”.

Acesta a evitat să intre în detalii despre vinovații pentru situația în care s-a ajuns. Primarul spune că după achitarea prejudiciului se vor căuta soluții juridice pentru a se îndrepta spre cine a greșit, pentru recuperarea prejudiciului. Acest obiectiv va fi însă extrem de greu de îndeplinit, dacă nu imposibil de pus în aplicare. Calitate de pârât în dosar are Primăria Salcea, prin primar.

În perioada în care fermierul a fost văduvit de subvenții primar în funcție era Ilie Lungu, în timp ce secretarul Petraș era cel care lua deciziile juridice și își asuma răspunderea pentru ele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O primărie trebuie să plătească despăgubiri mari din banii contribuabililor pentru că a refuzat să elibereze adeverințe pentru subvenții.
 Vizualizări articol: 4853 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
O primărie trebuie să plătească despăgubiri mari din banii contribuabililor pentru că a refuzat să elibereze adeverințe pentru subvenții5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei