Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 232 (7844)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

O nouă cale

Noua Facultate de Medicină și Științe Biologice a pornit la drum

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

”Niciodată în istoria contemporană nu a fost o profesie mai importantă pentru umanitate, decât cea din domeniu sănătății. Lupta cu acest virus dusă de personalul medical, munca cercetătorilor în a găsi soluții într-un timp record, creativitatea și inovația au demonstrat, mai mult ca oricând, cât de importantă este știința, cunoașterea și educația.” a spus în cuvântul său de deschidere a noii Facultăți de Medicină și Științe Biologice, prof. univ. dr. Mihai Covașă, decanul acestei facultăți.

 

Ziua de 1 octombrie 2021 va rămâne o zi istorică în analele universității și ale orașului Suceava, fiind ziua în care s-a înființat Facultatea de Medicină și Științe Biologice. Primele două programe din acest domeniu au apărut în 2012, fiind denumite Nutriție și Dietetică, alături de Balneo-fizio-kinetoterapie, prof. univ. dr. Mihai Covașă fiind la acea dată singurul cadru didactic de specialitate. După nouă ani de muncă și acumulări academice, numărul de cadre didactice titulare ale acestei facultăți a ajuns la 28, alte 52 de cadre didactice fiind asociate. Din cele 28 de cadre titulare jumătate sunt medici, specialiști pe diferite specialități. Facultatea a reușit să atragă oameni tineri, chiar acum începându-și activitatea un tânăr medic neuro-chirurg venit de la Iași.

 

 

 

Deschiderea festivă a noii facultăți a avut loc în Aula Magna a USV

Începerea anului universitar și inaugurarea Facultății de Medicină și Științe Biologice a avut loc în Aula Magna a universității, primul cuvânt fiind al decanului noii facultăți, prof. univ. dr. Mihai Covașă, care a spus în alocuțiunea sa: ”Începem astăzi cu un număr de 503 studenți, dintre care 367 (72%) sunt pe locuri bugetate. Facultatea are un Centru Integrat de Cercetare Biomedicală cu 5 laboratoare de cercetare, cu 19 laboratoare didactice, săli de seminar, cuprinzând o suprafață de peste 1.500 m. p.. Programul de cercetare al facultății este unul foarte important în domeniul de sănătate și a atras în ultimii ani peste 20 milioane de lei, instruind peste 20 de cadre didactice în această perioadă. Numărul de publicații și activitatea științifică au crescut mult în ultimii ani, iar echipa aleasă de noi are o experiență cumulată în activitatea didactică, clinică și administrativă de peste 80 de ani.”

Alături de decanul acestei facultăți, din conducerea ei fac parte cei doi prodecani, șef lucrări dr. Lăcrămioara Bălan, specialist în Medicină Legală și conf. univ. dr. Andrei Lobiuc. Lor li se alătură dr. Roxana Filip și șef lucrări dr. Liliana Norocel, care fac parte din Consiliul Facultății.”

 

Un drum lung de urmat până la absolvirea primilor absolvenți de Medicină Generală

Alături de decanul facultății a luat cuvântul rectorul Valentin Popa, care a vorbit și despre investițiile următorilor ani în acest domeniu: ”Sperăm ca debutul programelor de medicină de 6 ani să fie poate concomitent cu darea în folosință a noii clădiri a facultății, care va fi situată foarte aproape de noi, între universitate și spital. Va fi o clădire de circa 8.000 de metri pătrați, cu parter și șapte nivele, în perioada imediat următoare urmând a fi deschise câteva secții clinice în cadrul spitalului județean, secții care vor cuprinde întregul spital în următorii 10 ani. Ce pot să promit astăzi noilor studenți este că vor primi diplome în noul sediu. Vă felicit că ați ales această facultate tânără și vă urez sănătate și succes în noul an universitar.”

 

Prodecanul Mihai Dimian a ținut să remarce eforturile făcute până acum și de acum încolo la consolidarea noii facultăți de medicină: ”Cu toate realizările noastre de până acum, suntem abia la jumătatea unui drum și va trebui să continuăm încă 10 ani pentru a ajunge să avem și primul absolvent de medicină generală. După parcurgerea acestui drum greu la final sperăm să putem scoate absolvenți care să poată face față nu doar concursurilor, ci meseriei pe care și-au ales-o.”

Decanul acestei facultăți, prof. univ. dr. Mihai Covașă a activat foarte mulți ani și activează în continuare și în străinătate, în Franța, dar mai ales în Statele Unite ale Americii și acum 12 ani a acceptat să se alăture echipei de la USV, pentru a pune bazele unei facultăți de medicină, pe care astăzi o vedem deja edificată conform hotărârii de guvern. În cursul săptămânii viitoare va fi definitivat și perimetrul spațiului pe care se va ridica sediul noii facultăți care reunește deja șapte programe de studiu și care cu certitudine va crește de la an la an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noua Facultate de Medicină și Științe Biologice a pornit la drum.
 Vizualizări articol: 2454 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Noua Facultate de Medicină și Științe Biologice a pornit la drum5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei