Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 232 (7844)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   18 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Ziua Forestierului, sărbătorită de cei care aduc lemnul în casele noastre

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un eveniment devenit deja tradiție, Ziua Forestierului -  sărbătoarea celor care au grijă de păduri și aduc lemnul în casele noastre, a avut loc la finele săptămânii trecute într-una din locațiile cu o tradiție de peste 150 de ani în prelucrarea lemnului -  orașul Roznov, din județul Neamț.

Cu această ocazie, participanți din toată țara s-au întrunit la Centrul de Pregătire și Perfecționare Profesională al forestierilor, pe fostul domeniu al uneia dintre cele mai bogate și influente familii boierești din Moldova, Roseti – Roznovanu.

Organizată de Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR), în fiecare an, pe  1 octombrie, Ziua Forestierului ar putea deveni sărbătoare națională, prin lege, pentru a fi recunoscute astfel meritele celor care administrează cea mai mare suprafață de pădure naturală din Europa, fiind considerată un model de urmat la nivel internațional, pentru întreaga activitate, de la realizarea puietului de arbori care formează noi păduri până la punerea în valoare a lemnului, care face parte din viața noastră de zi cu zi, sub enorm de multe forme, de la hârtie până la mobilă, case și mai nou, chiar blocuri.

Evenimentul organizat de ASFOR la Roznov a beneficiat de prezența a aproximativ 200 de participanți, majoritatea agenți economici din industria lemnului și activități conexe, dar și reprezentanți ai Ministerului Mediului, RNP - ROSMILVA, Consiliului Local din Roznov și Facultății de Silvicultură a Universității Ștefan cel Mare din Suceava, care au transmis mesajul lor de felicitare forestierilor, de care vor să se “țină aproape”, pentru o cât mai bună colaborare.

Evenimentul a inclus prezentări ale Bursei Române de Mărfuri, ale unui soft de măsurare a materialului lemnos realizat de Digital Dryads, ale sistemului de calificare EFSC pentru lucrătorii fasonatori, inclusiv cu demonstrații în poligon, în vreme ce producătorul român IRUM Reghin a prezentat în premieră o nouă generație de utilaje forestiere. În același timp, mai multe companii dedicate sectorului forestier au expus utilaje și echipamente necesare activității forestierilor.

Pe lângă prezentările și discuții pe teme precum “Prezentul și viitorul domeniului forestier”, “Utilitatea tranzacționării lemnului pe Bursa Română de Mărfuri”, “Importanța comunicării industriei cu publicul larg” și proiecția filmului documentar „Drumul Lemnului”, evenimentul a cuprins și Gala premiilor ASFOR, în cadrul căreia au fost decernate premii membrilor și colaboratorilor, în vreme ce președintelui ASFOR Neamț, Cristian Bălănescu, i-a fost decernat “Premiul pentru o carieră remarcabilă”.

 

Mesajul conducerii ASFOR, cu ocazia Zilei Forestierului

“Noi, forestierii, suntem cei care aducem lemnul din pădure până acolo unde i se dă valoare economică și tot noi suntem cei care asigurăm finanțarea sectorului forestier, fără a primi ajutoare sau finanțări din partea Statului, dar ce este mai important prin activitatea noastră intervenim în viața pădurii de la pregătirea regenerării, asigurarea îngrijirii și conducerii arboretelor până la ceea ce este mai important: asigurarea continuității pădurii.

Contribuția directă a sectorului forestier la formarea PIB în România a fost relativ constantă în ultimul deceniu (variind între 1,5% şi 2%).

Dacă se consideră și efectul indirect și cel indus asupra economiei, silvicultura și prelucrarea lemnului din România contribuie cu 3,5% la PIB.

România deține a opta cea mai mare suprafață împădurită din UE. Dar mai important este faptul că România are cea mai mare suprafață de pădure naturală din Europa. Sectorul forestier contribuie cu 1,7 miliarde euro la bugetul de stat, atunci când sunt luate în calcul efectele directe și indirecte asupra economiei. De asemenea, în sector sunt angajați 128.000 de lucrători în mod direct, iar alte 186.000 de persoane în sectoare conexe. Industria de prelucrare a lemnului contribuie la ocuparea forței de muncă în zonele rurale, mai puțin dezvoltate și cu mai puține oportunități pe piața forței de muncă.

Spunem că PĂDUREA este obrazul ţării pentru că pădurile spun adevăruri legate de OM şi raporturile lui cu natura. Marile civilizaţii, apărute de-a lungul istoriei umane, s-au clădit cu LEMNUL pădurilor. Fără lemn nu putem construi absolut nimic.

Trebuie să facem o diferență clară între relaţia individuală oarecum idilică dintre om şi pădure și relaţia societate-pădure, o relație mult mai pragmatică construită pe necesitățile societății atât ca nevoie de pădure, dar și de lemn ca materie primă.

Evoluţia societăţii umane, cu tot ceea ce presupune ea – de la apariţia şi dezvoltarea agriculturii, dezvoltarea urbană, a reţelelor de drumuri, a navigaţiei -, a impus și impune o relaţie cu pădurea. În această relație societate-pădure, pădurea devine o resursă, iar lemnul o marfă. Sunt adevăruri, realități care trebuie să fie înțelese și acceptate și de adepții non-intervenției. (…) Utilizarea în spațiul public a unor date/cifre nefundamentate (volumul de lemn exploatat, tăieri ilegale, terenuri degradate, defrișări etc.) a fost și este folosită de mediile interesate să susțină măsuri exagerate de protecție. Non-intervenția nu înseamnă protecție. Non-intervenția poate aduce prejudicii mult mai mari mediului decât o administrare sustenabilă a pădurilor”, este o parte din mesajul transmis de Ciprian Muscă, președintele ASFOR, care le-a urat “La mulți ani forestierilor, care prin sudoare frunții lor aduc căldura lemnului în casele oamenilor!”.

 

Concursul Național al Fasonatorilor Mecanici

O altă componentă a evenimentului Ziua Forestierilor a fost Concursul Național al Fasonatorilor Mecanici, cu participanți din județele cu tradiție în domeniul lemnului, care s-au întrecut în diferite probe de îndemânare, aptitudini, cunoaștere a tehnicilor de lucru și a legislației de protecție a muncii, sub atenta supraveghere a arbitrilor și comisiei de jurizare.

În cele din urmă, în baza punctajelor obținute la fiecare probă, pe Locul I s-a clasat Marius Buhușanu, Locul al II-lea i-a revenit lui Nicolaie Târșoreanu iar Locul al III-lea lui Adrian Mocănașu.

Premiile lor dar și a tuturor participanților, au fost acordate de ASFOR și de Husqvarna, partenerul tradițional al acestei competiții.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Forestierului, sărbătorită de cei care aduc lemnul în casele noastre.
 Vizualizări articol: 1252 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ziua Forestierului, sărbătorită de cei care aduc lemnul în casele noastre5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei