Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 aug 2021 - Anul XXVI, nr. 187 (7799)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Trist

Numărul accidentelor grave și mortale pe trecerile de pietoni, în creștere accentuată în acest an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Într-un județ care de ani de zile se află pe locul I la număr de morți în accidente rutiere, acest an iese în evidență cu o creștere a numărului de accidente grave pe trecerile de pietoni. Creșterea este una foarte mare, un semnal de alarmă pentru șoferii din ce în ce mai grăbiți și mai puțin conștienți că pe locurile marcate mai trec și pietoni, unii și ei grăbiți și nu întotdeauna atenți la a se asigura. Foarte periculoase se dovedesc trecerile de pietoni din afara orașelor, mai ales de pe drumurile intens circulate. Un exemplu este DN 17, care leagă Suceava de Ardeal, ori DN 29 Suceava-Botoșani.     

 

Patru morți și patru răniți grav pe trecerile de pietoni, față de un singur rănit grav anul trecut 

De la începutul acestui an, au avut loc opt accidente rutiere grave pe trecerile de pietoni. Patru oameni care traversau regulamentar au murit în aceste accidente, iar alți patru au fost răniți grav. Prin comparație, anul trecut, în aceeași perioadă a avut loc un singur accident grav pe trecerea de pietoni, soldat cu un rănit grav.

Recent, la finele săptămânii trecute, la Dumbrăveni, o femeie în vârstă de 67 de ani, care s-a angajate regulamentar în traversare, pe locul marcat, a fost lovită violent de un BMW condus de o șoferiță în vârstă de 27 de ani. În urma impactului, bătrâna a decedat la Spitalul Județean Suceava. Printre victimele accidentelor mortale din acest an este și un copil, lovit de o mașină pe o trecere de pietoni din Siret, tot de o șoferiță.

 

13 pietoni morți în accidente, de la începutul anului

Conform datelor puse la dispoziție de comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, de la începutul anului s-au produs 25 de accidente rutiere grave cu implicarea pietonilor. În 17 cazuri pietonii au traversat neregulamentar ori s-au deplasat neregulamentar pe partea carosabilă, rezultând 9 persoane decedate. Dacă accidentele pe fondul traversărilor neregulamentare sunt în scădere, creșterea este la cele pe trecerea de pietoni.  

Per total, rezultă că 13 pietoni au murit în accidente de la începutul acestui an.

 

20 de permise de conducere reținute, în două ore

Pe fondul acestei problematici a accidentelor cu victime pietoni, polițiștii rutieri suceveni au pus în aplicare, miercuri dimineață, o acțiune de control „blitz”, cu efective sporite, dar într-un interval redus de timp, cu schimbarea locațiilor, pentru o eficiență cât mai mare, pentru prevenirea accidentelor rutiere cu victime pietoni.

Având în vedere situația operativă, un accent deosebit s-a pus pe depistarea șoferilor care nu dau prioritate la locul marcat, respectiv a pietonilor care traversează neregulamentar, deși au în apropiere treceri de pietoni. S-a acționat de la ora 7.30 la 9.30, în municipiul Suceava, dar și în celelalte municipii din județ.

”În doar două ore polițiștii au reținut peste 20 de permise de conducere și au aplicat aproape 100 de sancțiuni contravenționale la regimul rutier. Polițiștii reamintesc că trebuie să manifestăm o atenție sporită ca pietoni și șoferi cu privire la respectarea legislației în permanență și nu doar prin raportare la eventualele sancțiuni pe care le putem primi din partea polițiștilor. Mai importantă decât aceste sancţiuni este viaţa noastră şi a copiilor noştri pe care ar trebui să o preţuim mai mult, respectând cu stricteţe legea”, a transmis comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

Poliţiștii le reamintesc pietonilor să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor. Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi. În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate! Cu alte cuvinte, dacă traversăm prin loc nemarcat trebuie să ne asigurăm și să o facem doar când nu este nici un pericol.

Strada nu se trece în fugă, iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă. Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului. Șoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropiereatrecerilor de pietoni.

Șoferii care nu acordă prioritate la zebre se aleg cu permisul de conducere suspendat 30 de zile, plus o sancţiune contravenţională de 4-5 puncte amendă (punctul amendă are o valoare de 145 lei). De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar încasează 2-3 puncte amendă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul accidentelor grave și mortale pe trecerile de pietoni, în creștere accentuată în acest an.
 Vizualizări articol: 1617 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Numărul accidentelor grave și mortale pe trecerile de pietoni, în creștere accentuată în acest an0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei