Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 iul 2021 - Anul XXVI, nr. 162 (7774)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Acuzații grave

Primarul din Dornești, Gheorghe Luța, reclamat la DNA și la Curtea de Conturi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Gheorghe Luța, primarul comunei Dornești, este acuzat că folosește discreționar un islaz cu o suprafață de 9 hectare, iar fermierii din sat nu au unde își scoate animalele la pășunat. Cu cuțitul la os și cu nervii la pământ, Vasile Șpac, un crescător de animale din Dornești, a făcut plângeri penale împotriva primarului. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție și comisarii Curții de Conturi sunt solicitați să verifice activitatea primarului Gheorghe Luța, sesizări în acest sens fiind depuse la cele două instituții în cursul săptămânii trecute.

”Dețin un număr de aproximativ 50 de vite (viței, vaci și tăurași) din anul 2017. În luna martie a anului 2019 am solicitat Primăriei Dornești o suprafață din islazul comunal pentru concesiune. După aproximativ o lună de zile am primit răspuns oficial că nu are islaz comunal liber de contract. Din verificări mai amănunțite am aflat că o suprafață de 9 hectare este liberă de contract de mai bine de 3 ani de zile (adică înainte să fac cererea de concesiune) și că primarul o ține așa din diferite motive. Principalul motiv este acela că parcela este utilizată de doi fermieri din alte localități, care au mutația în casa unui băiat al primarului și primește drept răsplată oi, miei și chiar bani”, se arată în plângerea trimisă la DNA și Curtea de Conturi.  

Principala nemulțumire a fermierului este aceea că suprafața de 9 hectare este scoasă la licitație, așa cum prevede legislația.

Vasile Șpac vrea să fie verificat modul cum a decurs licitația organizată de Primăria Dornești pentru concesionarea pășunilor și dacă fermierii au animalele înscrise în registrul agricol al comunei Dornești și dacă numărul de animale acoperă suprafața de islaz solicitată. Crescătorul de animale spune că fermierii care folosesc suprafața de 9 hectare fără a avea nici un act legal sunt protejați de primar și nimeni nu se poate apropia de acel teren. Mai mult, islazul în cauză nu a fost curățat în nici un an și nu s-au distribuit nici îngrășăminte.

Din informațiile pe care le avem, acesta este doar începutul în ceea ce privește terenurile pe care le deține și le folosește direct sau prin intermediari primarul Gheorghe Luța. La mijloc ar fi vorba de sute de hectare de teren, iar de pe unele se încasează inclusiv subvenții din fonduri europene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul din Dornești, Gheorghe Luța, reclamat la DNA și la Curtea de Conturi.
 Vizualizări articol: 3133 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Primarul din Dornești, Gheorghe Luța, reclamat la DNA și la Curtea de Conturi1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei