Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 apr 2021 - Anul XXVI, nr. 91 (7703)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

Pentru iubitorii de câini

Suceava a găzduit prima competiție chinologică din Moldova, în timp de pandemie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Timp de două zile, Suceava a găzduit un eveniment cu tradiție, îndrăgit de multă lume, dar care nu a mai avut loc de mai bine de un an, din cauza pandemiei – o competiție chinologică 2x CAC + CACIB, în care cele mai frumoase exemplare de câini de rasă se întrec pentru a obține cele mai înalte calificative.

Prima competiție chinologică din Moldova organizată în timp de pandemie s-a desfășurat la Shopping City Suceava, partener tradițional al evenimentului, dar, din motive de siguranță, pe un teren mai retras și fără spectatori, care de obicei veneau cu miile, pentru a admira frumoasele exemplare de câini de rasă, din țară și de peste hotare.

De la masivii ciobănești carpatini, de Asia Centrală ori de Bucovina la spectaculoșii Mastiff Tibetan, cu coamă de leu, de la dogul argentinian, Cane Corso, temutul Rottweiller, până la spectaculoșii Husky Siberian și Akita American, câini de talie mare sau mijlocie, până la minusculii dar simpaticii bichoni maltezi și multe alte rase mai mult sau mai puțin cunoscute, s-au perindat sub ochii specialiștilor, alături de stăpânii lor mândri dar emoționați în același timp, primind calificative și chiar trofee care atestă calitățile lor de campioni.

Evenimentul desfășurat în zilele de 17 și 18 aprilie a fost o provocare pentru organizatori și din punctul de vedere al măsurilor de siguranță în contextul epidemiologic actual, dar și al restricțiile sanitare impuse de DSP Suceava.

O primă măsură a fost cea de limitare a numărului de înscrieri pentru cele 2 competiții, fiind permise maximum 350 de înregistrări.

Toți participanții, veniți din toate colțurile țării, iar câțiva și de peste hotare, purtau mască de protecție (exceptând câinii, normal), mănuși de protecție, jurizarea s-a făcut în șase ringuri, cu un număr suplimentat de arbitri, cu programare pe intervale orare pentru prezență la concurs, cu căi de acces unidirecționale și limitarea interacțiunilor personale.

“Este o competiție foarte bine organizată, este un model pe care o să-l preluăm și la alte evenimente în țară, pentru că funcționează. Nu e surprinzător, pentru că suntem în Bucovina și mă așteptam ca oamenii să înțeleagă. Oamenii sunt disciplinați, și asta ne dă o garanție că putem organiza în continuare aceste competiții, în beneficiul crescătorilor de animale de rasă”, a spus Petru Muntean, arbitru chinologic de renume, vicepreședinte al Asociației Chinologice Române.

Acesta a remarcat faptul că noile reguli, impuse de pandemie, au schimbat mult structura spectacolelor-concurs canine, organizarea fiind mult mai dificilă, dar consideră că sacrificiile făcute sunt justificate, pentru că astfel de evenimente trebuie menținute, deoarece în cadrul acestora se atribuie calificativele necesare dreptului de reproducție pentru câinii de rasă.

“Participarea este foarte bună, mai ales în condițiile limitării înscrierilor. Cu siguranță s-ar fi ajuns la 500 de participanți sau chiar peste, dar ar fi fost mult mai greu de gestionat. E un soi de sacrificiu, dar în beneficiul tuturor.

Din păcate nu avem voie cu public, iar pierderea e doar de partea lor, pentru că astfel de manifestări sunt necesare și pentru educație. Un copil trebuie să crească cu un animal, să învețe să respecte natura și pe ceilalți”, a adăugat  Petru Muntean, care a apreciat eforturile depuse de Asociația Chinologică Suceava și Shopping City.

Competiția canină s-a încheiat duminică după-amiază, cu premianții pe podium, marcând o dublă premieră – prima fără public, la Suceava, dar și prima din Moldova, de la debutul pandemiei, dovedindu-se un model de organizare demn de preluat la nivel național.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava a găzduit prima competiție chinologică din Moldova, în timp de pandemie.
 Vizualizări articol: 2316 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Suceava a găzduit prima competiție chinologică din Moldova, în timp de pandemie5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei