Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 apr 2021 - Anul XXVI, nr. 91 (7703)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Răpus de Covid

Interpretul de muzică populară George Finiş a murit la vârsta de 61 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unul dintre cei mai cunoscuţi interpreţi de muzică populară din judeţul Suceava, George Finiş, a murit, sâmbătă dimineață, la Spitalul Judeţean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. George Finiş era internat cu o formă gravă de coronavirus. George Finiș, în vârstă de 61 de ani, a stat întâi 7 zile acasă, sub tratamentul medicului de familie. N-a răspuns la medicație, starea i s-a agravat ușor și când saturația de oxigen i-a scăzut la 80 medicul de familie a recomandat internarea în spital. A fost internat pe 25 martie, dar nici la tratamentul administrat la Boli Infecțioase nu a răspuns. Pe 31 martie i s-a schimbat tratamentul și din 2 aprilie a fost mutat la ATI.

Era ventilat non-invaziv, însă era conștient și cooperant. De pe 13 aprilie starea lui de sănătate s-a degradat, pe 15 aprilie a fost necesar să fie intubat, iar sâmbătă dimineață a decedat.

Interpretul George Finiş a fost membru al Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava.

Directorul Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip, ne-a spus că luni, 19 aprilie, în jurul orei 14:00, artistul va fi scos de la morgă și va fi dus la Capela Cimitirului Pacea Nou, unde cei care l-au cunoscut și îndrăgit pot să-și ia rămas bun. Dorința familiei a fost ca interpretul de muzică populară să poarte pe ultimul drum costumul popular. Înmormântarea va avea loc marți, 20 aprilie, la prânz, la Capela Cimitirului Pacea Nou.

 

„Ambasador” al cântecului bucovinean

Artistul George Finiș a iubit mult cântecul popular și a prețui folclorul autentic. De-a lungul carierei, a participat la sute de spectacole, festivaluri, unde cu drag a cântat și a încântat publicul cu cântecele sale. A câștigat Trofeul „Floarea din Grădină”, a colaborat cu compozitori și orchestratori cunoscuți (George Sîrbu, Viorel Leancă, Emil Havriliuc, Trifan Leancă, Răzvan Mitoceanu etc.), a înregistrat sute de cântece care vor rămâne mărturie peste timp și vor „vorbi” despre cel care a fost George Finiș, un „ambasador” al cântecului popular bucovinean.

Fiind un împătimit al cântecului popular, al cântecului bucovinean pe care cu mândrie îl promova pe orice scenă unde era invitat, artistul prețuia mult și costumul popular, ținea mult la ținuta cu care se prezenta în fața publicului, multe dintre cămășile pe care le purta pe scenă fiind cusute de mâinile truditoare ale propriei sale mame, care, din păcate, nu mai este în viață. Tatăl artistului trăiește și cu greu își va conduce pe ultimul drum fiul. Cu sute de cântece înregistrate, George Finiș s-a remarcat la începutul carierei și cu „fluieratul artistic”, ce însoțea cântecele sale.

A fost invitat și a participat la multe emisiuni de folclor, unde a vorbit foarte frumos despre Bucovina, despre obiceiurile și tradițiile acestui ținut pe care l-a îndrăgit atât de mult. Nu pleca niciodată dintr-o emisiune fără să cânte, fără să bucure publicul cu piesele sale dragi, culese și interpretate cu talent și bucurie. Artistul a debutat la Ansamblul Ciobănașul al Cooperației Meșteșugărești Suceava. A fost căsătorit și are două fete.

 

Gheorghe Flutur: „Lumea folclorului autentic este mai săracă după ce l-a pierdut pe George Finiș”

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a transmis un mesaj de condoleanțe la trecerea în veşnicie a îndrăgitului interpret de muzică populară, George Finiș. Șeful administrației județene a spus că „lumea folclorului autentic este mai săracă după ce l-a pierdut pe George Finiș, un îndrăgit interpret al cântecului bucovinean. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!” Gheorghe Flutur a ținut să amintească faptul că îndrăgitul interpret de muzică populară George Finiș a marcat 35 de ani de activitate artistică în cadrul spectacolului „Strigă Ștefan de la Putna”, eveniment care a avut loc în 2018, în sala Teatrului „Matei Vișniec”.

De precizat că George Finiș a primit o distincție din partea președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, pentru întreaga activitatea artistică.

 

Gânduri în drumul spre eternitate...

Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii: „Folclorul autentic a pierdut un artist de seamă al cântecului popular bucovinean. Rămas bun, George Finiș! Îți mulțumim!”

Sorin Filip, directorul Centrului Cultural Bucovina: „<Când ni-o fost lumea mai dragă/ M-o scris cu cerneală neagră>.Au rămas în urma regretatului interpret de folclor George Finiș cântece de tezaur dragi sufletului lui. A cântat și iubit Bucovina!A slujit cu credință scena folclorului Bucovinean cu mândria cu care i-a doinit cântecul.Rămas bun și lumină veșnică!”

Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”: „Lacrimi și flori îți dăruim astăzi ție, celui care ai pus, mai presus de toate, dragostea pentru cântecul popular pe scena folclorului românesc.Rămas bun, George Finiș, artist consacrat al cântecului popular bucovinean.Te vom păstra mereu în sufletele noastre.Aplauze și flori la scenă deschisă într-o veșnică amintire!”

„Folclor Autentic Românesc”: „Din ce în ce mai săraci rămânem. Muzica populară a mai pierdut o voce. George Finiș, interpret îndrăgit al Bucovinei și al nostru, al tuturor, s-a alăturat celor care sunt în lumea cea fără de dor.... Dumnezeu să îl odihnească în pace! Condoleanțe familiei!”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Interpretul de muzică populară George Finiş a murit la vârsta de 61 de ani.
 Vizualizări articol: 3235 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Interpretul de muzică populară George Finiş a murit la vârsta de 61 de ani1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei