Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 apr 2021 - Anul XXVI, nr. 91 (7703)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Comerț civilizat și sigur

DSV așteaptă solicitări pentru a aviza centre de sacrificare a mieilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comerțul cu miei pentru Paște va începe intens în următoarele zile, iar pe acest fond Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava face un apel atât către crescători, cât și față de consumatori.

Crescătorii de oi pot solicita o autorizare provizorie pentru centre de sacrificare în cadrul fermei, dacă îndeplinesc o serie de condiții minime de igienă.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a declarat: ”Rugăm toți crescătorii de oi care vor să vândă miei să ni se adreseze cât mai repede dacă doresc să aibă un centru de sacrificare la fermă, de unde să poată face și comerț. În baza solicitărilor, noi vom face o evaluare rapidă, iar dacă sunt condiții minime sanitar-veterinare putem aproba legal aceste centre de sacrificare provizorii”.

El a mai spus că se pot da autorizări și pentru centre de sacrificare amenajate de asociații de producători care să reunească mai mulți crescători, ori pentru centre de sacrificare amenajate de primării. Un exemplu de bună practică este Clujul, unde există astfel de centre mari de sacrificare.

Evident, toate aceste centre de sacrificare vor fi supravegheate de un medic veterinar, astfel că mieii vor avea marcă sanitar-veterinară care va confirma că animalul este verificat și bun pentru consum.

Pentru consumatorii de carne de miel, mesajul este la fel de clar. Să cumpere mieii verificați sanitar-veterinar, adică sacrificați la abatoare ori la centre de sacrificare autorizate provizoriu de sanitar-veterinari. Se pot cumpăra miei direct de la sursă, adică de la centrul de sacrificare al crescătorului, ori din comerțul autorizat, unde ajung doar miei cu marcă sanitar-veterinară.

”Îi rugăm pe suceveni să nu apeleze la comerțul ilegal, la samsarii care vând miei din mașini sau din portbagaje. Un miel sigur pentru consum trebuie să aibă o marcă sanitar-veterinară. Vom intensifica controalele pentru a preveni comerțul ilegal și eventuale toxiinfecții alimentare care pot apărea dacă lanțul alimentar nu este respectat”, a mai transmis Sorin Mihai Voloșeniuc.

Controalele echipelor sanitar-veterinare vor viza și unitățile autorizate, care în mod evident vor avea un comerț mai intens în următoarele două săptămâni și care au de respectat și ele o serie de condiții de igienă clare.

În următoarele două săptămâni, până la sărbătorile de Paște, acțiunile de control și de monitorizare vor fi zilnice. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DSV așteaptă solicitări pentru a aviza centre de sacrificare a mieilor.
 Vizualizări articol: 981 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DSV așteaptă solicitări pentru a aviza centre de sacrificare a mieilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei