Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 apr 2021 - Anul XXVI, nr. 76 (7688)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Comemorare

Februarie și aprilie ne vor vorbi mereu

Așteptăm de obicei ca aceste luni ale anului să ne vorbească despre plecarea iernii și despre înmiresmatele flori ale primăverii. Istoria nu ne-a lăsat să fie întotdeauna așa.

Acum, când se împlinesc optzeci de ani de la tragicele evenimente de la Lunca și de la Fântâna Albă, simțim vie amintirea lor. Aceste masacre au fost ca urmare a instaurării regimului stalinist în partea de nord a Bucovinei - mândra noastră grădină. ”Izbăvitorii din răsărit” au adus răul și greul pe acest pământ ocupat ca o consecință a pactului Ribbentrop-Molotov din august 1939, în urma unui protocol anexă, ținut secret în vremea aceea când se împărțeau sferele de influență. Acesta a fost încheiat între Uniunea Sovietică și Germania Nazistă, în prezența lui Iosif Visarionovici Stalin.

Regimul instaurat în aceste ținuturi a adus jertfe atât de mari, că mintea celor care le cunosc se cutremură. Localitățile rămase dincolo de sârma ghimpată întinsă de ”salvatoarea” armată roșie au fost terorizate. Acestei armate i se spunea roșie, probabil că-și trăgea puterea din sânge și lacrimi. Cei ce se abăteau de la calea ce le-o pregăteau bolșevicii aveau mult de suferit. Se urmărea dezrădăcinarea omului din solul datinei, al credinței în Dumnezeu și al omeniei, ca să-l poată stăpâni mai bine. Erau puși agenți secreți dintre aceia care aveau suflet negru. Aceștia raportau tot ce credeau că atinge noua orânduială. Sătenii se temeau de ei, că aveau coada roșie. Dar parcă se puteau feri? Erau intimidați prin diferite metode. Amenințările curgeau gârlă. Apoi vizitele la domiciliu, când li se lua vaca din grajd, grâul din pod, fasolea și ce se mai găsea, sub pretextul că nu și-au achitat dările. Alții erau trimiși de acasă, ca să li se poată fura ce voiau ei. Ca frica să-și întărească imperiul, aruncau grenade în fața sau în spatele oamenilor ori împușcau peste capetele lor. De auzeau o vorbă ”contra”, acela era socotit spion și sfârșitul lui venea imediat. Dar șoșotelile nu  conteneau, oamenii fiind încredințați că în sat erau trimișii lui Anticrist.

Erau considerați periculoși cei care aveau rude în România. Cel din ”bortă” cunoștea planurile lui Stalin, dar bucovinenii, nu. Au fost multe încercări de a veni în România, uneori chiar îndemnați de slugoii stăpânirii roșii de a trece frontiera. Atunci mulți din aceștia își găseau sfârșitul. Unii prin moarte imediată, iar alții erau duși pentru totdeauna nu se știe unde și nu se afla nimic despre ei. Nici azi nu se cunosc numele acelora care, din motive nebănuite de ei, erau târâți în afara localității sau dincolo de linia ferată și împușcați, ori străpunși cu baioneta.

În sate aveau putere și stribocii. Ei erau aleși dintre cei mai ticăloși, mai prăpădiți oameni, să facă ordine. În fapt ei, care trebuiau să-i găsească pe răufăcători, au fost cei mai înverșunați criminali. Nu aveau pic de suflet când era vorba să chinuiască ori să ucidă. Purtau carabine și aveau voie să împuște la nevoie. De multe ori i-au ucis pe cei nevinovați pentru răzbunare sau pentru avere. Cu ajutorul stribocilor au fost întocmite tabele cu oamenii ce vor fi deportați în înghețata Siberie. Pentru ceea ce făceau, erau răsplătiți. Se cunoaște că pentru fiecare denunț primeau trei ruble.

Speriate de ceea ce se întâmpla, de necazuri și represiuni, multe familii din satele bucovinene au încercat și unele au reușit să se refugieze în România. Părăseau în grabă casa, ogorul și agoniseala de o viață, numai pentru a avea o soartă mai bună. Frontiera era păzită de soldați sovietici înarmați. Multe din încercările de trecere spre a ajunge în patria mamă au avut sfârșit tragic. Așa s-a întâmplat în Lunca Prutului, unde și-au găsit sfârșitul sute de oameni nevinovați.

În noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, pe ger, prin nămeți și viscol, aproape 600 de români din satele cernăuțene au încercat să treacă Prutul înghețat și să ajungă în România. Fiind vânduți de pârâtori, ei au fost așteptați de grănicerii ruși. Aproape de graniță s-au împiedicat de o sârmă. Crezând că au ajuns în România, au strigat de bucurie ”Ura!”. Rușii au tras cu mitralierele. Cei uciși au fost puși în trei gropi comune. După aproape 6 luni, când au venit românii, a fost descoperită doar una din cele trei gropi, cu 107 cadavre, celelalte fiind înghițite de apele Prutului. Numai 57 de oameni au reușit să scape de gloanțe atunci și au ajuns în România. Alți 44 au fost arestați și acuzați că ar fi fost membrii unei organizații contra statului, 12 dintre ei fiind condamnați la moarte, iar 32 la câte 10 ani de muncă forțată. Toate rudele lor au fost deportate în îndepărtata Siberie.

NKVD-știi răspândeau zvonuri false, precum că sovieticii ar fi permis trecerea graniței în România. În fapt era un vicleșug prin care să vadă, să descopere pe cei ce nu erau fideli regimului. La unele primării s-au făcut liste cu cei care doreau să plece, contra taxei de 5 ruble. Trebuia, gândit-au ei, să-și plătească glonțul care-i va secera și hârlețul ce le va săpa mormântul comun.

Cine mai știe numele sau măcar numărul celor care din dorința de a ajunge în patria-mamă s-au alăturat convoiului de oameni ce veneau din satele de pe Valea Siretului și se îndreptau spre România. Cu preoți în frunte, cu proserii și drapele se deplasau spre Fântâna Albă, pentru a trece hotarul instalat în apropiere. Începea a doua lună a primăverii. Acolo, în Poiana Varnița, soldații îi așteptau  cu armele pregătite. Au tras fără milă în bărbați, femei, copii, bătrâni. ”Rafalele focului ucigător al mitralierelor se contopea cu vaietele muribunzilor, cu vocile pline de durere ale răniților, cu bocetele femeilor, cu strigătele sfâșietoare ale copiilor, cu răcnetele infernale ale satrapilor staliniști și cu sângele martirilor care curgea din belșug, acoperind glia strămoșească”, spunea într-o evocare Petru Grior, directorul Centrului de Cercetări Istorice și Culturale din Cernăuți.

Martirii sunt aruncați în cinci gropi comune. Nu toți cei care erau îngropați erau morți. Au fost acoperiți cu pământ și răniții. Atâta ură și sadism rar s-a putut vedea. Acum numai fagii seculari le mai freamătă la creștet. Cei puțini care s-au salvat au fost hărțuiți, prinși, uciși ori întemnițați ca trădători ai patriei socialiste.

Dragostea de patria-mamă și dorul de libertate au adus atâtea jertfe! Nu trebuie să lăsăm uitarea să se aștearnă peste acele zile de FEBRUARIE și APRILIE, când au fost sacrificați acești români necăjiți, dar cu demnitate umană și națională. Gheorghe Mihailiuc, unul dintre supraviețuitorii masacrului de la Fântâna Albă, spunea că și azi îi răsună în urechi comanda barbară: Ogoni! Ogoni! (Foc! Foc!). Jertfa lor ne obligă să le păstrăm curată memoria. Ei rămân icoane vii ale dragostei de neam și țară.

Elena Alina Andruhovici

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Februarie și aprilie ne vor vorbi mereu.
 Vizualizări articol: 886 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Februarie și aprilie ne vor vorbi mereu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei