Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 feb 2021 - Anul XXVI, nr. 29 (7641)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atenționare

Programări doar pentru a doua doză la vaccinarea anti-Covid, până la sfârșitul lunii februarie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcția de Sănătate Publică Suceava a informat, joi, prin purtătorul de cuvânt Gabriela Băncilă, că până la sfârșitul lunii februarie a.c. se programează pentru vaccinare împotriva Covid-19 doar persoanele care trebuie să primească doza a II-a. Motivul este acela că dozele de vaccin sunt limitate, la nivel național.

Gabriela Băncilă a arătat că în cursul zilei de 3 februarie s-au vaccinat în judeţ 589 de persoane, dintre care 25 au primit doza I și 564 doza a II-a. La centrul de la Spitalul Județean de Urgență Suceava s-au administrat 359 de doze, la Rădăuți – 110, Câmpulung Moldovenesc – 48, Gura Humorului – 60 și Siret – 12. Pe 1 februarie s-au vaccinat 592 persoane cu doza I și 387 persoane cu doza a II-a.

Pentru data de 4 februarie s-au înscris 257 persoane (dintre care 221 pentru rapel) cu vârsta peste 65 ani și persoane cu boli cronice. Până în momentul de față, în județul Suceava s-au vaccinat 17.506 persoane cu doza I și 2.721 persoane cu doza a II-a.

Autoritățile sanitare au mai informat că momentan cererea pentru vaccinurile împotriva Covid-19 depășește capacitatea de producție. Ambele vaccinuri utilizate în acest moment în România, BioNTech Pfizer (Comirnaty) și Moderna, utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii Covid-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94,1%. Pentru nici unul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2. Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent. Vaccinul Comirnaty este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani, în timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani. Reacțiile adverse sunt de regulă ușoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere în braț, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici.

Aceste reacții adverse apar ca urmare a stimulării sistemului imun, sunt tranzitorii, trec spontan și apar mai frecvent la tineri și după cea de-a doua doză, explică specialiștii.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Programări doar pentru a doua doză la vaccinarea anti-Covid, până la sfârșitul lunii februarie.
 Vizualizări articol: 219 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Programări doar pentru a doua doză la vaccinarea anti-Covid, până la sfârșitul lunii februarie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei