Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 iul 2020 - Anul XXV, nr. 178 (7483)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Cultură

Flutur anunță înființarea unui muzeu de artă sacră la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat că la Fălticeni va fi deschis un muzeu de artă religioasă. Gheorghe Flutur a declarat că după ce municipalitatea din Fălticeni a returnat către Consiliul Județean clădirile în care a funcționat fostul Consulat al Austriei, a luat decizia ca acestea să fie transmise în administrarea Muzeului Național al Bucovinei, iar locația să fie folosită pentru înființarea unui Muzeu de artă religioasă.

„Amenajarea acestui muzeu în Fălticeni este un proiect foarte important pentru că aici ar urma să fie expuse lucrări din cele mai vechi timpuri și până în perioada contemporană. Mai mult, un lucru extrem de important, unic, este acela că în acest muzeu ar urma să fie expuse obiecte religioase de la toate confesiunile religioase. Prin realizarea acestui obiectiv se va realiza un spațiu expozițional permanent care va pune în valoare ansamblul arhitectural în sine, precum și patrimoniul existent al Muzeului Național al Bucovinei, lărgind astfel oferta expozițională. De asemenea, se va realiza și un spațiu adecvat de depozitare a inventarului de patrimoniu”, a explicat Gheorghe Flutur.

El a arătat că lucrările la acest obiectiv sunt avansate, fiind depuse documentele pentru finanțare la Compania Națională de Investiții (CNI). Șeful administrației județene a mai adăugat că a solicitat, prin intermediul Muzeului Național al Bucovinei, includerea obiectivului „Consolidare și reabilitare imobile pentru înființare <Muzeu de Artă Sacră> în Municipiul Fălticeni” în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIPS), subprogramul Alte Obiective de Interes Public sau Social în Domeniul Construcțiilor. „Obiectivul investiției propuse îl constituie executarea de lucrări de reabilitare și de modernizare la interior și la exterior a două clădiri. De asemenea, se propune și punerea în valoare a curții prin sistematizare și amenajare de spații de circulație pietonală și auto, amenajare spații verzi cu păstrarea și toaletarea arborilor valoroși din incintă, precum și realizarea unei împrejmuiri a terenului”, a precizat președintele CJ Suceava.

 

Flutur: Vrem să facem din Muzeul de Artă Sacră un important punct de atracție în Fălticeni

Gheorghe Flutur a mai afirmat că toate clădirile propuse spre amenajare sunt clădiri reprezentative ale Fălticeniului, de la sfârșitul secolului XIX, la care s-a păstrat forte bine structura de rezistență. „Clădirea principală care se dorește a se pune în valoare este cea care a găzduit unul din cele opt consulate ale Imperiului Austro-Ungar în Regatul României din perioada 1886-1918, clădire unicat din punct de vedere arhitectural în zonă, cu elemente arhitecturale asemănătoare cu cele de la Castelul Peleș, construită, după datele din cadastrul austriac, în perioada 1826-1830”, a mai declarat Gheorghe Flutur. El a reamintit că CJ Suceava a aprobat și înființarea, în municipiul Suceava, a unui Muzeu de Artă, care ar urma să funcționeze în fostul sediu al Arhivelor Naționale, aflat în aceeași clădire a Muzeului Naţional a Bucovinei.

Gheorghe Flutur a mai spus că și Cazinoul „Băilor” din Vatra Dornei va fi transformat într-un muzeu, iar la Siret este reabilitat și modernizat Muzeul de Istorie care va prezenta istoria minorităților din Bucovina, locație în care va fi amenajat și un Memorial al Holocaustului evreilor din Bucovina.

„Bucovina este un ținut multietnic şi multiconfesional, un model al conviețuirii pașnice între minorități, iar Municipiul Fălticeni, un reper pentru cultura națională, merită acest edificiu. Vrem să facem din Muzeul de Artă Sacră un important punct de atracție în Fălticeni, o poartă de intrare în Ținutul Mănăstirilor”, a încheiat Gheorghe Flutur.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flutur anunță înființarea unui muzeu de artă sacră la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1132 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Flutur anunță înființarea unui muzeu de artă sacră la Fălticeni3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei