Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 iul 2020 - Anul XXV, nr. 156 (7461)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Noutate educațională

”Energetică și Tehnologii Informatice”, un nou program de studii de licență la USV

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Creşterea siguranței în funcționare a întregului sistem energetic, incluzând producerea, transportul, distribuția, furnizarea și utilizarea energiei, necesită creșterea nivelului de informatizare. La nivel național și internațional, infrastructura existentă în sectorul energetic are o tendință de evoluție către surse și rețele inteligente, Smart Grids, ceea ce va deschide noi oportunități pentru sistemele de producere, transport, distribuție, furnizare și utilizare a energiei sub toate formele.

Această evoluție implică o creștere a nevoii de specialiști care pot interpreta logica și raționamentul informatizării sistemelor și proceselor energetice. Dezvoltarea unui nou program universitar de studii de licență, ”Energetică și tehnologii informatice”, inginerie zi 4 ani, în domeniul Inginerie energetică din cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, urmărește să contribuie la realitățile și noile tendințele ale mediului social și economic cu care se confruntă atât Universitatea, cât și mediul economic.

După modelul țărilor membre ale Comunității Europene, în România tendința dominantă constituie liberalizarea activităților din sectorul energetic, cu implicații economice profunde asupra societăților și companiilor din domeniu.

 Datorită informatizării accentuate a proceselor și instalațiilor energetice și pentru că nu există activitate economică sau socială care să nu aibă consum de energie, de la energie electrică, căldură, frig pentru răcire sau agenți purtători de energie cu transformare directă în energie utilă la consumatori, absolvenții programului de studii ”Energetică și Tehnologii Informatice” au o paletă largă de ocupații posibile. Pe lângă ocupațiile specifice programului de inginer tehnologii informatice în energetică, inginer programare şi optimizare a instalaţiilor şi proceselor energetice sau inginer conducere și control sisteme de utilităţi energetice, absolvenții programului de studii ”Energetică și Tehnologii Informatice” pot accede către o diversitate de ocupații posibile din domeniile specifice ingineriei energetice precum: producerea, transportul, distribuția, furnizarea și utilizarea energiei electrice și termice; proiectarea și execuția instalațiilor electrice de joasă, medie și înaltă tensiune; proiectare și execuție instalații de încălzire, ventilare și climatizare; proiectare și execuție instalații de gaze naturale; verificarea periodică a instalațiilor de gaze naturale și a centralelor termice; protecții și automatizări în energetică; gestiunea energiei la consumatorii finali; piața de energie, precum și spre profesii liberale, cum sunt auditor energetic pentru clădiri, auditor termoenergetic, auditor electroenergetic sau manager energetic.

Responsabilul programului, şef lucrări dr.ing. Pavel Atănăsoae, concluzionează că ”Pregătirea unor absolvenți în domeniul ingineriei energetice cu competențe suplimentare în tehnologia informației este perfect justificată, iar necesitatea unei astfel de calificări este bine-venită, în raport cu piața deficitară a muncii calificate existente în zonă”.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ”Energetică și Tehnologii Informatice”, un nou program de studii de licență la USV.
 Vizualizări articol: 1322 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
”Energetică și Tehnologii Informatice”, un nou program de studii de licență la USV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei