Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 iul 2020 - Anul XXV, nr. 154 (7459)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Editorial

Buni zori! A doua alungare din Rai a lui Adam nu e opera lui Dumnezeu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Iulie, instalat autoritar pe tronul lui încins, șterge urma ploilor care n-au avut răgaz să intre în pământ, dar diminețile, pe care omul și le răsfață cu o cafea condimentată cu melancolii – nevastă-mea presară scorțișoară – rămân duioase, cu vise care întârzie pe marginea subțire a somnului. Am avut timp să încerc, cu tălpile, roua ierbii și să eliberez din voliere păsăretul. Mut, îmi iau revanșa de a vorbi, prin ciocuri care nu cunosc supliciul tăcerii.

Constat că Raiul există, iar Dumnezeu nu l-a alungat pe Adam pentru curiozitatea excesivă a nevestei lui, pe nume Eva, care ar fi mușcat din mărul interzis, ci l-a trimis în raiul de pe Pământ, să-l îngrijească și să-l facă după chipul și asemănarea celui existent peste văzduhuri. Ieri am răsfoit un cărțoi care are și o iconografie specială, cuprinzând Testamentele amândouă. Fuga din Rai e ca imaginea din filmul Răscoala, unde unul Petre, iobag, o aleargă pe Marga Barbu (îngăduită de cenzura vremii în pielea goală), peste o arătură. Țăranul, costumat în izmene de tort, o prinde iute fie pentru că boieroaica se prefăcea doar că fuge, fie că el era mai obișnuit cu umblatul desculț pe pământul bolovănos. Violul care se petrece pare mulțumitor pentru ambele părți, atât în romanul lui Rebreanu (pasajul respectiv îl reciteam buluciți, băieți și fete, în spatele școlii), cât și în producția cinematografică, unde Ilarion Ciobanu, închipuie, erectil și bărbos, revolta asupriților.

Convingerea mea aproape religioasă e că Adam nu a fost alungat din Eden, ci trimis pe o planetă exotică, într-un fel de concediu. Dumnezeu l-a meditat, dar se pare că nu îndeajuns, să se comporte cu bun-simț, să nu strice copacii, decât pentru a-și face colibă, să nu bage în burtă toată fauna, să nu lase în urma-i, în poienele cu narcise, produsele reziduale ale intestinelor sale mai harnice decât creierul.

Azi, ruina betonată a Pământului se arată într-o cumplită degringoladă. Adam și Eva, făcuți după chipul și asemănarea Celui de Sus, ceea ce îngăduie speculația că nu i-a gonit pentru că femeia a greșit minor din curiozitate ci, trimiși în tabără, au făcut, la adăpostul unei pretinse genialități, prostii cu duiumul. Cel mai grav e că au făcut praf edenul de pe pământ. Perechea primordială, care are, ca urmași, șapte miliarde de Adami și Eve, multicolori și împărțiți pe rase, nu e împăcată cu sine. Unii și-au inventat alt Dumnezeu, nemulțumiți de primul, alții, cei mai mulți, nu mai au nici un Dumnezeu. Și așa, raiul de pe pământ devine iad, iar omul nu numai că nu mai seamănă cu Dumnezeu, dar îl schimonosește.

Constatarea e că, învins de ceea ce el însuși a sădit, crezându-se demiurg, cum o spun tot mai des filosofii, Adam se află la a doua alungare din Paradis. Numai că eu cred că nu mâna lui Dumnezeu e cea care biciuiește, ci omul însuși, rămas generic Adam, se autoalungă. Plictisit de fățărnicia și rugile lui cerșetoare – Dă-mi Doamne aia și aia, și aia, și aia, fără ca el să dea un pic de bunătate în schimb – Atotștiutorul și Atotputernicul l-a lăsat pe om de capul lui. Planeta, cândva albastră, e măcinată de boli și războaie, păruirea pe pandemie – unii cred că e, alții că ar fi un complot între Rusia și SUA, nume sub care s-au înghesuit cei mai potenți Adami și, culmea, ei sunt cei care mor cu zecile de mii, de o boală care ”nu există” – a adâncit ruina și a îngroșat rugina. Neputincios sau scârbit, pământul se leapădă de oameni, păstrând lăcustele și greierii.

Ca atare, dragii mei prieteni care-mi citiți file disparate din jurnalul mutului care am ajuns, vă sfătuiesc să fiți fluturi, gâze albastre, furnici fericite, stup de albine în care regina e Regină, iar când o boală atacă stupul, toată suflarea cu elitre se coalizează într-o oaste care acoperă în ceară virusul ucigaș.

Afară a început să se cațere pe cer soarele de iulie. E ora la care încă poate fi privit. O zi bună!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Buni zori! A doua alungare din Rai a lui Adam nu e opera lui Dumnezeu.
 Vizualizări articol: 2011 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Buni zori! A doua alungare din Rai a lui Adam nu e opera lui Dumnezeu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei