Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 iul 2020 - Anul XXV, nr. 154 (7459)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În tendințe

”Echipamente și sisteme de comandă și control pentru autovehicule”, un nou program de studii la USV

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Noile tendințe care se manifestă pe piața autovehiculelor în ultimii ani au favorizat și determinat ideea înființării unor studii universitare de licență având în prim-plan ”Echipamente de comandă și control pentru autovehicule”, în cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor (FIESC) din cadrul USV.

Rezervele limitate de petrol și emisiile ridicate de dioxid de carbon din industria transporturilor, care contribuie cu o proporție de 12% la emisiile totale, au făcut necesară dezvoltarea unor surse noi de propulsie, care să înlocuiască treptat actualele motoare cu ardere internă. Cei mai importanți dintre constructori au adoptat soluția electrică de propulsie, lucru ce a adus modificări majore în proiectarea, construcția, utilizarea și întreținerea noilor autovehicule. Acest fapt a determinat ca și personalul implicat în industria automotive să dețină noi competențe și abilități.

Pe de altă parte tendințele din această industrie au adus concepte noi precum conectivitate, conducere automată, la automobile din ce în ce mai inteligente și mai receptive ca funcționalitate la cerințele clienților, iar toate acestea implică dezvoltarea de sisteme electrice, electronice sau de automatizare, care solicită specialiști cu pregătire interdisciplinară. Tot cu ajutorul sistemelor electrice și electronice va fi posibilă îndeplinirea noilor standarde de securitate și siguranță a autovehiculelor prevăzute de legislația actuală.

În acest context e nevoie de specializări noi, în cadrul cărora componentele electrice, electronice și de IT au ponderi semnificative. Așa a apărut ideea lansării programului de licență ”Echipamente și sisteme de comandă și control pentru autovehicule”, care își propune să pregătească specialiști cu competențe în sistemele ce vor echipa noile generații de autovehicule, apți să facă față noilor tehnologii din domeniul electric, electronic și IT care se regăsesc în construcția acestora.

Inițierea acestui program se bazează pe un studiu al pieței de forță de muncă în domeniul auto, piață în creștere și datorită creșterii numărului de autovehicule, dar și legislației referitoare la întreținerea acestora. Lansarea noului program s-a bazat și pe faptul că în ultimii ani, circa 15% dintre absolvenții FIESC s-au angajat în domeniul automotive. Facultatea este deja implicată în coordonarea unor contracte de cercetare și dezvoltare specifice acestui nou program, contracte care implică consorții multiuniversitare și multidisciplinare.

În scopul pregătirii terenului privind pregătirea practică a viitorilor specialiști au fost achiziționate în acest an 39 de standuri educaționale dedicate studiului automobilului, care se adaugă dotărilor deja existente. Absolvenții programului de studiu ”Echipamente și sisteme de comandă și control pentru autovehicule” vor activa într-un domeniu extrem de dinamic, în care inovațiile apar nu doar în domeniul mobilității, ci și al conectivității, creșterii siguranței rutiere și confortului surselor de propulsie, prin acest program USV asumându-și un rol de pionierat, acesta neexistând în oferta educațională a nici unei facultăți civile din România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ”Echipamente și sisteme de comandă și control pentru autovehicule”, un nou program de studii la USV.
 Vizualizări articol: 1142 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
”Echipamente și sisteme de comandă și control pentru autovehicule”, un nou program de studii la USV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei