Credincioşii s-au adunat joi dimineață la Mănăstirea Putna pentru a-l sărbători pe marele voievod Sfântul Ştefan cel Mare. Mănăstirea Putna a îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a sărbători și în acest an, la 2 iulie, hramul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, al doilea al sfântului lăcaș monahal după hramul istoric al Adormirii Maicii Domnului.
Începând cu ora 7:00, în curtea Mănăstirii Putna a început slujba Acatistului Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, iar de la ora 9:30 credincioșii au asistat la Sfânta Liturghie Arhierească. Pe un frumos altar special amenajat pentru marea sărbătoare, împodobit cu icoane, cununi de cetină şi flori proaspete, slujba a fost oficiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Teofan, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanu, părinte vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și Preasfinția Sa Episcopul Andrei al Harghitei și Covasnei împreună cu invitați și alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
Oameni de toate vârstele, veniţi din localităţi apropiate, au păşit cu evlavie şi nădejde pe poarta mănăstirii pentru a aduce dovada credinței lor în Marele Voievod Sfântului Ştefan cel Mare. Cei mai mulţi dintre ei au trecut mai întâi pe la mormântul lui Ştefan cel Mare, unde au spus o rugăciune, participând apoi la Sfânta Liturghie oficiată în curtea mănăstirii.
La finalul slujbei arhierești în incinta mănăstirii a avut loc un program artistic de cântece patriotice interpretate de talentații copii ai Grupului vocal tradiţional „Ai lui Ştefan, noi oşteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, în admirația fețelor bisericești, a autorităților și a sutelor de credincioși încântați să-i asculte. În timpul programului muzical, copii ai școlilor din zona Putnei împreună cu oficialități județene și locale au depus coroane de flori la mormântul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.
În acest an s-au împlinit 516 ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, memoria sa fiind cinstită prin depunerea de coroane de flori atât mormântul de la Mănăstirea Putna, cât și la statuia ecvestră din apropierea platoului Cetății de Scaun a Moldovei din Suceava.