Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 ian 2020 - Anul XXV, nr. 18 (7323)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reţele infracţionale

22 de tineri trimişi în judecată în două dosare mari privind droguri plasate pe piaţa din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Chiar dacă nu este foarte vizibil pentru grosul populaţiei din judeţul nostru, traficul de droguri este prezent din păcate la cote ridicate. Sunt foarte multe indicii clare în acest sens, de la numărul de consumatori de droguri prinşi de patrulele de jandarmi prin parcări ori prin parcuri şi până la munca susţinută a poliţiştilor specializaţi în domeniul antidrog, faţă de grupurile organizate care  fac afaceri serioase din vânzarea de substanţe interzise. Recent, la finele anului trecut, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, a trimis în instanţă două dosare mari privind grupuri organizate care se ocupau de trafic de etnobotanice, canabis, dar şi ecstasy. În total, sunt 22 de inculpaţi trimişi în judecată, câţiva în stare de arest preventiv, care au de răspuns pentru cel puţin două infracţiuni fiecare.

După cum o arată şi experienţele din anii precedenţi, dealerii care au primit condamnări sunt înlocuiţi treptaţi de alţii, de regulă foşti consumatori.

 

Afaceri cu etnobotanice monitorizate mai bine de doi ani

Într-un prim dosar este vorba de nouă inculpaţi acuzaţi că se ocupau de comercializarea de canabis şi etnobotanice pe raza oraşului Gura Humorului, a municipiului Câmpulung Moldovenesc şi a localităţilor limitrofe.

În dosar este vorba de canabis, dar mai ales de substanţe cu efecte psihoactive care imită canabisul. Acestea din urmă, au arătat specialiştii din structurile de combatere a crimei organizate, au efecte asemănătoare celor produse de consumul de canabis, dar mai intense. Marea problemă este că acestea sunt şi mult mai toxice decât canabisul.

Unul dintre principalii membri vizaţi de anchetă a fost Mirel Claudiu Mititean. El este acuzat de introducerea în ţară de droguri de mare risc. Pe 23 decembrie 2014, acesta a fost prins de poliţişti, la Moara, având asupra sa mai multe plicuri cu prafuri, în total peste 30 de grame. După analize de laborator s-a stabilit că este vorba de substanţe psihoactive (denumite generic etnobotanice), cu efecte asemănătoare celor produse de consumul de canabis, dar mai intense.

 

Au continuat afacerea deşi ştiau că anchetatorii sunt pe urmele lor

Monitorizat şi supus supravegherii tehnice, Mititean a fost surprins în mai multe rânduri, atât în 2015, cât şi în 2016, în timp ce comercializa astfel de substanţe, pentru fumat, către mai mulţi clienţi.

Un alt inculpat din acest dosar, Bogdan Marian Lăpuşteanu, zis „Tractor”, a fost acuzat că ar fi comandat online, în octombrie 2016, o cantitate de etnobotanice. Acestea au fost virate printr-o firmă de curierat rapid, iar cel care trebuia să le ridice iniţial, Silviu Alexandru Lehaci, a trimis o fată, au arătat anchetatorii. Aceasta din urmă a fost interceptată de lucrători din cadrul Poliţiei oraşului Gura Humorului, care i-au confiscate cantitatea de 50,9 grame pulbere, în care s-a pus în evidenţă Clephedrone (4-CMC).

 

Acuzaţiile din dosar sunt în număr mare.

În cadrul percheziţiilor din februarie 2017, la domiciliile suspecţilor au fost găsite 74 de grame de substanţe interzise, însă anterior, în cadrul acţiunilor care au vizat gruparea, s-au confiscat încă 300 de grame de etnobotanice sau canabis. La percheziţii s-au mai găsit cantităţi însemnate de anabolizanţi, un pistol cu gaze, trei minicântare electronice utilizate de obicei în porţionarea cantităţilor de substanţe interzise, foiţe pentru confecţionarea ţigaretelor. Deşi ştiau că anchetatorii sunt pe urmele lor, lucru evident având în vedere capturile realizate de-a lungul timpului de poliţişti de le ei, parte din membrii grupării au continuat cu toate riscurile afacerea ilegală din care adunau sume importante.

Procesul înregistrat pe rolul Tribunalului Suceava îi vizează pe următorii inculpaţi: Florin Michael Grosu, Mirel Claudiu Mititean, Bogdan Marian Lăpuşteanu, Radu Popovici, Teodor Vlăduţ Prostire, Răzvan Petru Cozma, Silviu Alexandru Lehaci, Mihai Orhean şi Robert Andrei Poenaru. Cei mai mulţi dintre ei sunt din Gura Humorului. Printre altele, aceştia vor răspunde în faţa instanţei şi pentru constituire de grup infracţional organizat.

 

Flagrant la o tranzacţie de ecstasy, în care s-a acţionat pe trei linii

Un al doilea dosar, înregistrat pe rolul Tribunalului Suceava tot la final de 2019, are nu mai puţin de 13 inculpaţi. Aici este vorba şi de un drog de risc ridicat – ecstasy. De altfel, structurile de combatere a crimei organizate au acţionat operativ în acest dosar pentru a stopa o tranzacţie de ecstasy în valoare de 25.000 de lei.

Din ancheta coordonată de DIICOT Suceava rezultă că Marius Roman, în vârstă de 35 de ani, din Fălticeni, Marian Cornel Naida, zis „Clonţ’”, în vârstă de 34 de ani, din Rădăuţi, Gheorghe Cîmpan, zis „Beton”, de 22 de ani, din Arbore şi Andrei Nicolae Scripcar, în vârstă de 18 ani, din Arbore au constituit un grup infracţional organizat, având ca scop procurarea din străinătate a diferite cantităţi de droguri de mare risc, ce sunt cunoscute pe piaţa neagră drept ecstasy, şi comercializarea acestora către diferiţi clienţi, cu scopul obţinerii unor importante beneficii financiare.

Anchetatorii au reuşit să adune probatoriu clar, cu privire la mai multe livrări de ecstasy făcute de Marius Roman către investigatori sub acoperire.

Monitorizarea a continuat până pe 29 octombrie 2019, când a fost necesară o intervenţie în forţă. S-a acţionat atunci pe trei linii: dealerii care aveau asupra lor cantitatea de ecstasy, intermediarii şi cumpărătorul. Pe lângă confiscarea cantităţii de droguri, anchetatorii au urmărit şi prevenirea unei acţiuni violente.
Intermediarii sunt cei despre care sunt date că pregăteau o acţiune violentă asupra cumpărătorului, căruia voiau să îi dea steroizi în loc de ecstasy şi să îl tâlhărească de suma de bani pe care o avea la el – 25.000 de lei.

 

De la droguri la violenţă este un pas foarte mic

Potrivit anchetatorilor, drogurile de mare risc au fost aduse din Olanda, prin intermediul unei firme de transport persoane şi colete, de către un cetăţean olandez de naţionalitate română. Este vorba de Sebastian Strugariu, prins în trafic, într-o maşină condusă de Marius Roman, în vârstă de 35 de ani, din Fălticeni, despre care sunt date că acţiona cot la cot cu olandezul. Cei doi sunt acuzaţi că se ocupau efectiv de introducerea în ţară de droguri de risc. În maşina în care se aflau cei doi a fost găsită cantitatea de 514 comprimate de ecstasy şi o cantitate mică de canabis.

Marfa urma să ajungă la Marian Cornel, zis „Clonţ”, Andrei Nicolae Scripcar şi Gheorghe Cîmpan, zis „Beton”, care stăteau la Suceava şi urmau la rândul lor să o vândă cumpărătorului final. Doar că cei trei s-au regrupat şi, cu încă un complice, s-au pus de acord să-i sustragă cumpărătorului prin violenţă suma de 25.000 de lei, pe care acesta trebuia să o plătească pentru cele peste 500 de comprimate de ecstasy, rezultă din cercetări.

 

Flagrant la un transport important de canabis

O parte din inculpaţii din dosar sunt puşi sub acuzare doar pentru trafic de etnobotanice şi canabis.

De exemplu, inculpatul Ovidiu Sebastian Prelipceanu este acuzat că le-a vândut, pe raza municipiului Cluj-Napoca, lui Ioan Rostoţchi, zis „Rosti”, şi Petru Daniel Zalischi, contra sumei de 9.000 de lei, cantitatea totală de 291 de grame de canabis. Aceştia din urmă au fost opriţi în trafic de un echipaj de poliţie, pe raza municipiului Câmpulung Moldovenesc, având parte din droguri în maşină.

În acest dosar sunt trimişi în judecată următorii inculpaţi: Marius Roman, Cornel Marian Naida, Andrei Nicolae Scripcar, Gheorghe Cîmpan, Sebastian Strugariu, Vlad Coca, Ioan Rostoţchi, Petru Daniel Zalischi, Sebastian Ovidiu Prelipceanu, Alin Ioan Grijincu, Tudor Miroţoi, Gheorghe Nicador Buliga şi Dumitru Baroiu.

Toţi inculpaţii amintiţi în acest material se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.

 

Încă o acţiune faţă de o grupare importantă care câştigase teren, la început de an

Și în 2020, poliţiştii de la Serviciul Antidrog al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate, sub coordonarea procurorilor de la DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava, au acţionat în cazul unei noi grupări care câştigase teren la Gura Humorului. Au fost arestaţi patru inculpaţi, liderul fiind considerat Marcel Manoliu, zis „Talanu”, care se alimenta cu substanţe interzise de la diferiţi furnizori, după care vindea pliculeţe de etnobotanice pentru o ţigară cu 10-20 de lei bucata. Și în cazul acestei grupări s-a ajuns la violenţe destul de urâte, atât între membri ai grupării, cât şi faţă de un client care ar fi fost agresat sexual.

Acum două zile, pe 22 ianuarie, mandatul de arestare al celor patru dealeri a fost confirmat şi de Curtea de Apel Suceava.

Marcel Manoliu, soţia lui, Lili Manoliu, Eduard Cristian Hacman şi Adrian Costel Volanchi, sunt arestaţi preventiv pentru 30 de zile în acest doar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 22 de tineri trimişi în judecată în două dosare mari privind droguri plasate pe piaţa din Suceava.
 Vizualizări articol: 5145 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
22 de tineri trimişi în judecată în două dosare mari privind droguri plasate pe piaţa din Suceava4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei