Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 ian 2020 - Anul XXV, nr. 18 (7323)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Declaraţii surprinzătoare

Preşedintele Ucrainei acuză: „România a ocupat Bucovina de Nord în 1918”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ţinutul Bucovinei a devenit obiect de propagandă pentru preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

În cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc pe 22 ianuarie, când Ucraina a celebrat 101 ani de la Actul de unificare a Republicii Populare Ucrainene cu Republica Populară Ucraineană Apuseană, şeful statului vecin a spus, nici mai mult nici mai puţin, că în 1918 România a ocupat Bucovina de Nord.

„În urmă cu 101 ani a avut loc una dintre cele mai semnificative evenimente din istoria Ucrainei.

Visele pentru care au trăit şi au murit cei mai buni fii ai Ucrainei, pentru o ţară independentă şi unită. Acesta este un citat din actul Sluca care anunţă unificarea într-un singur stat independent şi a fost proclamat într-un mod solemn de către liderii UNR şi ZUNR la 22 ianuarie 1919 în Piaţa Sofia din Kiev. În sfârşit s-a ivit şansa de a crea o ţară independentă şi unită. Ambiţiile politicienilor de atunci i-au împiedicat să atingă adevărata unitate de stat. Unitatea nu stă în cuvinte, ci în fapte. Nu după mult timp Republica Populară Ucraineană a cedat Kievul sub presiunea bolşevicilor, o bună parte din teritoriile Galiţiei au fost ocupate de trupele poloneze, Bucovina de Nord de români, iar Transcarpatia i-a revenit Cehoslovaciei”, a declarat Volodomir Zelenski.

Conferenţiar universitar doctor Radu Florian Bruja, de la Facultatea de Istorie-Geografie, din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, este de părere că această declaraţie a fost făcută în cadrul unui discurs naţionalist, care s-a adresat unei anumite categorii de alegători.

„Bucovina, în sens istoric, reprezintă un patrimoniu istoric şi cultural, aparţinând ambelor popoare, român şi ucrainean. Nu exista o Bucovină de Nord şi o Bucovină de Sud. Teritoriul preluat de casa de Habsburg la 1774/1775 aparţine ambelor naţiuni. Contextul istoric de la 1918 a aranjat harta politică într-un anumit fel. România s-a aliniat, la acel moment, contextului internaţional declanşat de situaţia nesigură creată de prăbuşirea Austro-Ungariei şi a Imperiului Rus. Dincolo de nenorocirile secolului al XX-lea, prin tratatul încheiat în 1997, între Ucraina şi România problema teritorială şi naţională s-a încheiat”, a precizat conferenţiarul universitar Radu Florian Bruja. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele Ucrainei acuză: „România a ocupat Bucovina de Nord în 1918”.
 Vizualizări articol: 2288 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Preşedintele Ucrainei acuză: „România a ocupat Bucovina de Nord în 1918”1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei