Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 ian 2020 - Anul XXV, nr. 18 (7323)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Plan de școlarizare

Șapte licee din județ vor să organizeze clase de învățământ profesional dual

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava a finalizat proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar următor, reprezentanții instituției menționând că tendința este de scădere a numărului de clase organizate ca urmare a numărului tot mai mic de elevi.

Pentru anul școlar 2020 – 2021, în județul Suceava ar urma să funcționeze 213 unități școlare cu personalitate juridică și 519 structuri arondate acestora, trei unități urmând să fie desființate din cauza efectivelor mici de elevi, sub limita legii, sau pentru că nu mai corespund din punct de vedere al siguranței.

Cât privește învățământul profesional dual, IȘJ Suceava propune înființarea unui număr de 10,5 clase (256 de elevi), dintre care 8,5 clase în învățământul de masă și 2 clase la învățământul special.

„La învățământul dual a crescut numărul de clase, solicitările din partea partenerilor economici au fost mai multe, se merge către o profesionalizare a tineretului pentru că este nevoie de meseriași. Intenționăm să creștem acest număr de clase de învățământ dual, e în interesul tuturor”, a declarat prof. Grigore Bocanci, inspector școlar general.

Potrivit acestuia, pentru anul școlar următor sunt propuse pentru înființare clase de-a IX-a cu următoarele specializări: mecanic autor – Colegiul Tehnic ”Alexandru Ioan Cuza” Suceava, mecanic utilaje și instalații industrie – Colegiul ”Lațcu Vodă” Siret, mecanic auto și ospătar – Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, mecanic auto și tinichigiu, vopsitor auto – Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, mecanic utilaje și instalații industrie, bucătar și ospătar/ vânzător în unități de alimentație – Colegiul „Vasile Deac„ Vatra Dornei, ospătar/ vânzător în unități de alimentație și mecanic auto - Liceul Tehnologic Câmpulung Moldovenesc, confecționer produse textile, mozaicar/  montator placaje, tâmplar universal și tinichigiu - Centrul Școlar de Educație Incluzivă Suceava.

Aceste clase sunt formate la iniţiativa operatorilor economici, potenţiali angajatori, aceştia încheind cu liceele menţionate parteneriate în baza cărora elevul efectuează ore de pregătire practică în cadrul societăţii respective.

Pentru învăţământul dual, durata şcolarizării este de trei ani, iar elevii vor primi o bursă de 400 de lei pe lună (200 de lei de la stat şi 200 de lei de la agentul economic).

Învăţământul dual oferă absolvenţilor oportunităţi sporite de angajare, asigurând calificarea în meserii care sunt căutate pe piaţa muncii.

Acestor clase de pregătire a meseriașilor se adaugă și clasele de învățământ profesional, peste 70 de clase de a IX-a pentru următorul an școlar.

La rândul său, inspectorul adjunct Ioan Puiu a menționat că IȘJ are obligația de a cuprinde în planul de școlarizare toți cei 7.022 de elevi viitori elevi de clasa a IX-a, actualmente într-a VIII-a.

„Este în scădere numărul claselor. Dacă e să facem o prognoză, la anul vor fi 5000 și ceva de copii, scăderea este dramatică. E vorba despre copiii care au început clasa pregătitoare în 2012”, a precizat Puiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șapte licee din județ vor să organizeze clase de învățământ profesional dual.
 Vizualizări articol: 2321 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Șapte licee din județ vor să organizeze clase de învățământ profesional dual3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei