Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 dec 2019 - Anul XXIV, nr. 286 (7287)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Pasiune

Un sucevean a obţinut titlul european cu un superb exemplar de găină Brahma

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat care trăieşte în zona de munte a judeţului, în satul Prăleni, comuna Poiana Stampei, pasionat de mic copil de creşterea găinilor de rasă, a reuşit de câţiva ani să-şi ridice cu mult ştacheta pasiunii. După ce a obţinut titluri naţionale, a ajuns mai nou la titluri europene. Cel mai important este titlul european pe care a reuşit să-l câştige acum câteva zile, pe 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, în Franţa, cu un superb exemplar de femelă de găină Brahma, rasa regină a crescătorilor de păsări de rasă.

Liviuţ Tîcşa, în vârstă de 45 de ani, a parcurs 2.300 de kilometri cu maşina până în Woincourt – Franţa, unde a expus în faţa arbitrilor internaţionali şase păsări din rasa Brahma, trei masculi şi trei femele.

Femela cea mai valoroasă a obţinut cel mai mare punctaj al categoriei la care a participat, 95 de puncte dintr-un total de o sută.

În cadrul unei astfel de concurs, arbitrii internaţionali studiază cele mai mici detalii, de la cioc, creastă, aspectul general, picioare, unghii, penaj. Uneori, culoarea unei unghii poate face diferenţa.

Pentru a ajunge aici, Liviuţ Tîcşa a obţinut în primă fază titluri de campion naţional. El mai are la activ un titlu european, la categoria Brahma – albastru.

 

Un exemplar se vinde cu 150 de euro

Bărbatul ne-a relatat că este pasionat de mic copil de creşterea găinilor de rasă, dar din 2012 a început să ridice nivelul, obţinând în primă fază titluri de campion naţional. El este axat pe rasa Brahma – regina păsărilor de rasă, alintate şi galinaceele fotomodel. 

Suceveanul se axează, pentru concursuri, pe găinile albastre şi negre din rasa Brahma.

Un exemplar de acest gen are o valoare de piaţă de 150 de euro.

 

Pasiunea este pe primul loc, iar banii sunt doar pentru acoperirea cheltuielilor

„Participarea la concursuri se face pe propria cheltuială, astfel că banii pe care îi obţin pe exemplarele pe care le vând periodic sunt în mare majoritate pentru a acoperi costurile de participare. Nu ne plângem, este o mare pasiune, şi atunci costurile contează mai puţin, iar satisfacţiile sunt mari”, ne-a explicat crescătorul din Poiana Stampei.

Acesta ne-a declarat că faptul că stă într-o localitate de munte este un dezavantaj pentru că are costuri mai mari de transport la competiţii, dar mai ales costuri mult mai mari pentru a le asigura găinilor temperatura optimă pentru creştere şi înmulţire.

Păsări din rasa Brahma crescute la Prăleni - Poiana Stampei de către Liviuţ Tîcşa au ajuns în toate colţurile lumii.

 

O rasă grea, cu exemplare care ating şi opt kilograme

Această rasă de găină este cea mai grea din categoria raselor grele. Ea a luat naştere în India, extinzându-se apoi către SUA, iar mai târziu şi în Europa. Greutatea exemplarelor este frecvent de 4-5 kilograme. Exemplarele de fală, cocoşii, ating şi opt kilograme.

Producţia de ouă, pe an, este de 120-140, greutatea unui ou fiind în jur de 60 de grame. Unii le cresc şi pentru carne şi ouă, însă exemplarele de calitate ajung de regulă la crescătorii pasionaţi, care merg cu ele la concursuri.

Carnea este cunoscută ca foarte fragedă şi cu un gust cu mult peste media unei găini normale. Fiind bine ”împănată”, găina Brahma face ouă chiar şi iarna.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un sucevean a obţinut titlul european cu un superb exemplar de găină Brahma.
 Vizualizări articol: 6363 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un sucevean a obţinut titlul european cu un superb exemplar de găină Brahma5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Chifteluțe de post din fulgi de ovăz Sunt pufoase, ușoare și au gust de carne de pui. Ideal este să fie prăjite chiar înainte de consum, ca să fie crocante la exterior. Calde sunt cele mai gustoase.Avem nevoie de:200 g fulgi de ovăz, 250g apă caldă, 2 cartofi, 4 cepe medii, o... Citeşte