Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 nov 2019 - Anul XXIV, nr. 265 (7266)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Realitate dramatică

Dr. Creţeanu: Jumătate dintre copiii nou diagnosticaţi cu diabet au făcut boala după plecarea mamelor lor în străinătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Judeţele Suceava şi Braşov au cei mai mulţi copii nou diagnosticaţi cu diabet zaharat, a avertizat medicul coordonator al Centrului Judeţean Antidiabetic din cadrul Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Gabriela Creţeanu. Medicul a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în judeţul Suceava sunt diagnosticate în fiecare an câte 16-20 de cazuri noi de copii cu diabet şi că mai bine de jumătate dintre aceştia au mama plecată în străinătate.

Dr. Creţeanu a arătat că deşi aceşti copii sunt bine îngrijiţi, „de o bunică sau o mătuşă extrem de devotată”, separarea de mamă reprezintă un stres major pentru copil. Efectul se produce şi în cazul copiilor foarte mici, cel mai tânăr pacient cu diabet al doctorului Gabriela Creţeanu fiind o fetiţă în vârstă de 8 luni, din Gura Humorului. „Copiii de vârstă foarte mică sunt cel mai dificil de urmărit. Copiii nu sunt ignoraţi, sunt foarte bine îngrijiţi, bunica sau mătuşa care îi are în grijă se internează cu ei în spital, dar sunt situaţii dramatice, când mama nu poate să vină să stea cu copilul bolnav”, a relatat dr. Creţeanu.

Toţi copiii bolnavi de diabet sunt dependenţi de insulină şi o modalitate de a-i scăpa de patru injecţii pe zi o reprezintă pompele de insulină, adică injectoare automate portabile, cu un cateter care se schimbă la câteva zile. Există şi pompe augmentate, care au şi senzori de măsurare a glicemiei, însă din păcate nu toţi pacienţii pot beneficia de acestea atât din motive legate de respectarea unor criterii medicale, cât şi din cauza faptului că sunt echipamente medicale sofisticate pe care, în ciuda instruirilor, nu toate persoanele au capacitatea de a le folosi. Dintre cei aproximativ 140 de copii cu diabet din judeţul Suceava, doar 12-14 au astfel de dispozitive. Dr. Creţeanu a afirmat că în viitorul apropiat vor primi toţi senzori de monitorizare a glicemiei.

O pompă de insulină varianta simplă costă 2.000 de euro, una augmentată - 3.000 de euro, iar un senzor de glicemie, utilizabil şapte zile, costă 50 de euro.

Până atunci, ceea ce s-a reuşit la Suceava, în comparaţie cu alte centre de diabet din ţară, a fost să se acorde gratuit aparate de măsurare a glicemiei şi la pacienţii cu diabet de tip 2 cu tratament cu tablete. Aparatul este dat gratuit tuturor pacienţilor şi îl primesc chiar de la debutul bolii. Pentru această categorie de pacienţi testele nu sunt gratuite.

Statul dă gratuit copiilor cu diabet 400 de teste lunar şi adulţilor insulino-dependenţi câte 100 de teste/lună.

 

Cauzele şi simptomele diabetului

Cauzele diabetului, mai ales la copii, nu sunt încă bine precizate. Diabetul de tip 1 se moşteneşte, există o predispoziţie ereditară, dar este nevoie şi de un factor declanşator, şi acesta este, îndeosebi în ultimii 10-15 ani, situaţia familială stresantă concretizată în plecarea părinţilor, mai ales plecarea mamei. Pe locul II se plasează situaţiile şcolare stresante, apoi alţi factori de stres.

Semnele de diabet la copii pot apărea acut, în numai câteva zile de la declanşarea bolii, altele la câteva săptămâni sau după aproximativ doi ani. Felul în care se instalează depinde de vârsta copilului, de accesul la îngrijiri medicale, de infecţii, traumatisme, stres sau de precocitatea diagnosticului. Cele mai frecvente semne de diabet la copii sunt: senzaţia continuă de sete şi urinări frecvente; senzaţia excesivă de foame pentru că organele îşi pierd repede energia fără insulină, cea care fixează glucoza în celulele corpului, iar creierul transmite de îndată semnale de foame; scăderea în greutate, mult şi repede, deşi mănâncă mult şi beau multă apă; stări de oboseală.

În cazul în care diagnosticul nu este pus imediat, pot apărea şi alte simptome: dureri de stomac şi febră, stări de ameţeală, greaţa şi voma cu aspect de zaţ de cafea, probleme de respiraţie, iritabilitate, respiraţia cu miros de fructe sau acetonă, vedere în ceaţă, infecţii bacteriene genitale (mai ales la fetiţe), erupţii cutanate care nu se vindecă (mai ales la copiii mici şi la sugari), coma diabetică.

Precizăm că la nivelul Centrului Judeţean Antidiabetic Suceava sunt înregistrate 43.698 de fişe ale pacienţilor cu diabet. În fiecare an sunt diagnosticate în jur de 2.000 de cazuri noi; în anul 2018 au fost trataţi medicamentos 20.524 de pacienţi cu diabet, adulţi şi copii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dr. Creţeanu: Jumătate dintre copiii nou diagnosticaţi cu diabet au făcut boala după plecarea mamelor lor în străinătate.
 Vizualizări articol: 2710 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dr. Creţeanu: Jumătate dintre copiii nou diagnosticaţi cu diabet au făcut boala după plecarea mamelor lor în străinătate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei