Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 238 (7239)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Zonă „fierbinte”

123 de controale în fond forestier şi 206 verificări efectuate de Garda Forestieră Suceava la Moldoviţa, în ultimii patru ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Practicile ilegale ale unor agenţi economici din domeniul exploatării masei lemnoase, cât şi o serie de nereguli în activităţile personalului silvic din zona Moldoviţa sunt în atenţia Gărzii Forestiere Suceava de mai multă vreme, după cum o dovedesc numeroasele controale şi verificări efectuate, soldate cu sute de amenzi, confiscări şi chiar dosare penale.

De altfel, activitatea de control a Gărzii Forestiere Suceava pe raza Ocolului Silvic Moldoviţa, precum şi o serie de reclamaţii de la localnici, au stat la baza materialului video al jurnaliştilor de la Recorder, intitulat „Pe urmele hoţilor de lemn”, care ilustrează o serie de practici abuzive.

„Garda Forestieră Suceava a monitorizat constant respectarea regimului silvic în vegetaţia forestieră din raza de competenţă, inclusiv în fondul forestier administrat de Ocolul silvic Moldoviţa. Astfel, pe raza Ocolului Moldoviţa s-au efectuat începând din anul 2016 şi până în prezent 123 de controale în fond forestier, respectiv 36 de inspecţii de fond şi 89 de controale în exploatările forestiere. La aceste controale, prin care s-au parcurs cumulat peste 15.000 de hectare, s-a inventariat un volum de circa 400 mc masă lemnoasă tăiată ilegal, cu o valoare de peste 200 mii lei. S-au depus la instituţiile abilitate 12 sesizări penale, atât pentru tăierea ilegală a 230 mc masă lemnoasă, cu o valoare de peste 62.000 de lei, cât şi pentru folosirea ilegală a ciocanelor silvice şi pentru ultraj. Pentru faptele contravenţionale constatate s-au aplicat 37 de amenzi, inclusiv personalului silvic, totalizând 38.000 de lei”, a declarat şeful Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Găşpărel.

De exemplu, la un control de fond efectuat în iunie 2018 în fondul forestier de stat,  (ua 192E din UP 2 Argel), a fost constatată tăierea ilegală a 104 arbori, cu un volum de 126 mc şi o valoare de 65.969 de lei. Drept urmare, a fost depusă sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, iar cercetările penale în acest caz sunt în curs.

Și în 2017 a fost efectuat un control complex de fond la Ocolul Silvic Moldoviţa, atât în evidenţele de birou, cât şi în teren. Constatările efectuate atunci, vizând respectarea amenajamentului, punerea în valoare a masei lemnoase şi efectuarea regenerărilor au fost sancţionate, iar măsurile necesare reintrării în legalitate au fost transmise Direcţiei Silvice Suceava pentru punere în aplicare.

„Controalele s-au extins pe întregul circuit al lemnului tăiat ilegal, fiind efectuate 206 verificări la operatorii economici de pe raza comunei Moldoviţa care exploatează, debitează şi comercializează material lemnos. Au fost constatate 103 fapte contravenţionale, sancţionate cu amenzi de peste 370.000 de lei, şi s-a dispus confiscarea fizică a 84 mc masă lemnoasă şi confiscarea valorică a 1754 mc materiale lemnoase, majoritatea cherestea de răşinoase”, a adăugat inspectorul-şef al Gărzii Forestiere Suceava.

Astfel, la un control efectuat în anul 2016 la un operator economic s-a confiscat valoric 318 mc cherestea, la alt operator economic a fost confiscat valoric 121 mc lemn de lucru. Dar cele mai grave abateri s-au constatat la un al treilea operator economic, la care s-au confiscat în controale succesive 145 mc lemn lucru şi apoi 126 mc cherestea, 46 mc lemn lucru şi 78 mc lemn foc - în total 395 mc materiale lemnoase.

Zona comunei Moldoviţa a fost inclusă constant în patrulări şi în traseul controalelor privind circulaţia materialelor lemnoase. Numai în zona respectivă s-au constatat 15 transporturi ilegale care au fost sancţionate cu amenzi totalizând peste 51.000 de lei şi s-au confiscat fizic circa 200 mc materiale lemnoase. La aceste constatări se adaugă lemnul provenit din tăieri ilegale din zonă, care a fost confiscat pe traseu.

Activitatea personalului de la Ocolul Silvic Moldoviţa a făcut obiectul a peste 15 petiţii şi reclamaţii depuse începând din anul 2016, toate verificate, cele mai multe, nouă, fiind depuse anul acesta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 123 de controale în fond forestier şi 206 verificări efectuate de Garda Forestieră Suceava la Moldoviţa, în ultimii patru ani.
 Vizualizări articol: 2302 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 6 voturi
123 de controale în fond forestier şi 206 verificări efectuate de Garda Forestieră Suceava la Moldoviţa, în ultimii patru ani2.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei