Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 sep 2019 - Anul XXIV, nr. 228 (7229)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Ştiinţa pentru toţi

Demonstraţii electrizante la „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, ajunsă la a 7-a ediţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fulgere artificiale create din muzica clapelor de pian, telefoane încărcate de mersul pe bicicletă, interesante experimente chimice şi fizice, demonstraţii sportive, spectacole la Planetariu, turnul iluziilor şi multe alte surprize i-au încântat pe tinerii suceveni şi nu numai, la cea de-a şaptea ediţie a evenimentului internaţional „Noaptea Cercetătorilor Europeni”.

Desfăşurat simultan în peste 300 de oraşe europene, cu scopul de a promova ştiinţa şi cercetătorii în rândurile publicului larg, acest eveniment se înscrie în seria "Marie Curie"şi se adresează minţilor curioase şi tinerilor care îşi doresc să înceapă o carieră în cercetare, oferindu-le posibilitatea de a intra în contact cu o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative.

Mii de suceveni, în special tineri, au răspuns invitaţiei USV de a fi prezenţi la „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, organizat pe esplanada din faţa corpului A al Universităţii „Ştefan cel Mare” din municipiul Suceava,  descoperind laturile amuzante ale ştiinţei, aplicabilităţile sale practice şi minunăţiile care pot fi făcute de tineri ingenioşi, pornind de la cunoştinţele teoretice asimilate pe băncile şcolii dar şi ale facultăţii.

Prezent la inaugurarea celei de-a şaptea ediţii, prorectorul USV, Mihai Dimian, a remarcat bogata prezenţă a materialelor educative la cele peste 50 de standuri amenajate, plus activităţile multiple pregătite la Observatorul Astronomic, cu spectacole de Planetariu, filme 3D şi 2D despre astronomie şi astrofizică, turnul iluziilor şi observaţii astronomice la exterior, după lăsarea întunericului.

Un alt element de noutate a fost  proiectul Portul popular, cu prezentarea caselor tradiţionale ale mai multor etnii din Bucovina, spaţiile de joacă pentru copii, punctul de informare turistică la care sunt prezentate atracţiile turistice ale judeţului, dar şi numeroasele experimente de fizică, chimie, de ştiinţa calculatoarelor ori silvicultură.

Participanţii au avut ocazia să vadă cum se joacă şi care sunt regulile noului sport de echipă inventat de USV şi recunoscut de către Oficiul de stat pentru invenţii şi mărci – touch ball. Evenimentul a fost moderat de către Radio USV - radioul Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava.

 

Energia electrică produsă de bobinele Tesla, cel mai urmărit experiment

Fără îndoială, cel mai apreciat şi vizionat experiment de la „Noaptea Cercetătorilor Europeni” la USV a fost cel al electricităţii produse cu trei bobine Tesla care au creat descărcări electrice pe ritmul unei melodii cântate la pian.

De un real succes s-a bucurat şi bicicleta statică, cea care îţi încarcă telefonul la fiecare pedalare, invenţia având mare „priză” în special la tineri, care sunt mereu în căutarea unei prize ca să-şi încarce telefonul.

Pe lângă bicicleta-încărcător de telefoane, pasionaţii de ştiinţă au avut ocazia să testeze şi alte aparate cu dublă utilitate, atât pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii, cât şi pentru încărcarea gadgeturilor personale.

Un alt element de atracţie au fost „Ochelarii fericirii”, o pereche de ochelari smart, capabili să citească stările de spirit ale oamenilor prin măsurarea pulsului şi a umidităţii pielii.
Participanţii la eveniment au mai avut ocazia să intre în laboratoare speciale şi să facă experimente inedite precum observarea influenţei antibioticelor asupra plantelor şi să  participe la concursuri menite să stimuleze gândirea, ediţia dovedindu-se a fi una de succes şi care stârneşte interesul unui număr tot mai mare de participanţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Demonstraţii electrizante la „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, ajunsă la a 7-a ediţie.
 Vizualizări articol: 1303 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Demonstraţii electrizante la „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, ajunsă la a 7-a ediţie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei