Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 aug 2019 - Anul XXIV, nr. 193 (7194)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

VIP-uri la festival

Un arheolog celebru din Kiev, un campion național la tras cu arcul și un cascador care a jucat într-un film de Oscar, printre vedetele Festivalului Medieval

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Festivalul de Artă Medievală de la Suceava a beneficiat de prezența a trei profesioniști de renume în domeniile lor de activitate: arheologul Mihail Videyko, sportivul Dumitru Rotariu și cascadorul Valentin Vasilescu. Despre  Mihail Videyko, coordonatorul Trupei de Kiev, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a spus că este „cel mai titrat arheolog specializat pe Cultura Cucuteni Tripolia, din Ucraina. Specialistul de la Institutul de Arheologie din Kiev a venit la Suceava cu o delegație de 53 de persoane, făcând legătura între Principatul din Kiev din secolul al XV-lea și Moldova din aceeași perioadă, în jurul primei soții a voievodului Ștefan cel Mare, Evdochia de Kiev".

Ucrainenii din Kiev au adus la Suceava atât muzică medievală, la flaut și bandură, asigurând scurte momente muzicale în diverse locuri din Cetatea de Scaun, cât și foarte multe obiecte confecționate de Mihail Videyko și fiul său.

La festival a participat și singurul creator român de arcuri dacice și campion național la concursurile de tras cu arcul tradițional. Sibianul Dumitru Rotariu este cel care a readus la viață arcul dacic, pornind de la reprezentările de pe Columna lui Traian. Potrivit directorului Ursu, după ani de studii, Dumitru Rotariu a reușit să confecționeze cu materiale naturale -  corn de bivol, tendon de vită, lemn, sfoară de in și clei de pește - arcul dacic, unul dintre cele mai bune din lume.

„Este un fin cunoscător al arcului și totodată organizatorul unei tabere de confecționat arcuri”, a subliniat Ursu.

O altă vedetă a festivalului a fost cascadorul Valentin Vasilescu, prezent în Cetatea Sucevei cu 8 dintre caii săi și cu păsări de pradă. De asemenea scafandru, instructor de echitație și alpinist, crescător de cai, lupi şi păsări de pradă, cascadorul Valentin Vasilescu a dublat actori celebri în filme precum „Cold Mountain“ (2003), film deținător al unui premiu Oscar, „The Three Musketeers” (2011), „Them” (2006) și  „Seed of Chucky” (2004). A fost primul român acceptat în „The Taurus World Stunt Academy“, organizaţia internaţională a cascadorilor, și a primit primul Premiul pentru Cascadori al Uniunii Cineaștilor.

Pentru ediția de anul viitor, Emil Ursu a declarat că intenționează să mărească numărul cailor, cu încă opt (anul acesta au fost în total 23 de cai), să fie prezentate publicului reconstituiri ale unor bătălii care au avut loc în Moldova sau în Europa și să îmbunătățească momentele muzicale, cu invitarea unor trupe de muzică medievală din străinătate. Proiectele vor depinde de bugetul alocat festivalului, care nu a mai fost majorat în ultimii patru ani.

În ceea ce privește numărul de vizitatori, la ediția din acest an au fost vândute 26.806 bilete: 25.206 în Cetate și 1.600 la Muzeul Satului Bucovinean. Anul trecut au fost 25.925 de vizitatori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un arheolog celebru din Kiev, un campion național la tras cu arcul și un cascador care a jucat într-un film de Oscar, printre vedetele Festivalului Medieval.
 Vizualizări articol: 1900 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Un arheolog celebru din Kiev, un campion național la tras cu arcul și un cascador care a jucat într-un film de Oscar, printre vedetele Festivalului Medieval3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei