Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 120 (7121)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Transport ecologic

Primele autobuze electrice ale TPL au fost scoase de joi pe traseele secundare din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii circulă, începând de joi, cu autobuze 100% electrice, care nu poluează aerul municipiului reședință de județ și au un consum foarte mic.

Deocamdată, parcul auto electric al TPL Suceava este format doar din cinci autobuze Karsan Jest Electric, de capacitate mică, cu motoare de BMWi3 achiziționate de Primăria Suceava din economiile făcute la implementarea proiectelor pe fonduri elvețiene.

În prima zi au fost scoase pe trasee două din cele cinci autobuze electrice, iar vineri celelalte trei, fiind testate atât de șoferii TPL, cât și de o echipă venită special în acest scop de la fabrica unde au fost produse, în Turcia.

„În prima zi, un autobuz a parcurs123 km într-o tură normală, de 8 ore, bateria scăzând de la o încărcare de 99% la 31%, iar altul a parcurs 126 km în 8 ore de lucru, bateria fiind pe la 30% când s-a întors la garaj. E foarte bine, cu o încărcare de noapte este asigurată o tură completă, fără să fie nevoie să se întoarcă la garaj pentru reîncărcare”, a precizat directorul TPL, Darie Romaniuc.

Karsan Jest electric este un autobuz compact, de aproape șase metri lungime, pus în mișcare de un motor de BMW i3 de 170 de cai putere.

Modelul cu 22 de locuri livrat la Suceava este cel de 88 kWh, care oferă o autonomie electrică de până la 165 de kilometri. Încărcarea la o stație puternică de 50 kW durează circa 2,5 ore, iar în cazul unei stații de 7,4 kW, 16 ore. Cele cinci Karsan Jest Electric vor fi utilizate pe trasee spre Burdujeni Sat, Ițcani, Zamca și Cetatea de Scaun a Sucevei, după cum a precizat primarul Sucevei, Ion Lungu.

În curte la TPL sunt montate prize de încărcare rapidă, încât încărcarea completă a bateriilor autobuzelor durează maxim câteva ore.

În total, municipiul Suceava mai are în plan achiziționarea a 55 de autobuze electrice, din fonduri europene: 40 mari (de 12 metri lungime) și 15 mici (peste 5 metri lungime). Licitația pentru achiziția a 15 autobuze, în parteneriat cu MDRAP, a demarat de vineri. Un alt proiect, mai amplu - „sistem integrat de transport public în municipiul Suceava” prevede achiziția a 25 de autobuze electrice de 12 metri, a 10 autobuze electrice de 6 metri, realizarea a 44 de stații de încărcare și amenajarea celor 47 de stații de transport public de călători.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primele autobuze electrice ale TPL au fost scoase de joi pe traseele secundare din Suceava.
 Vizualizări articol: 1711 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primele autobuze electrice ale TPL au fost scoase de joi pe traseele secundare din Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei