Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 120 (7121)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Doru POPOVICI

Doru POPOVICI


Continuă Cupa Satelor?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe vremea comunismului, existau în cadrul genericului "sportul pentru toţi" diverse competiţii care se adresau în exclusivitate populaţiei rurale, cel mai frecvent utilizată fiind denumirea de "Cupa Satelor". Sportul de mase chiar exista şi era în general prilej de ieşire la o iarbă verde şi-un grătar sub pretextul minţii sănătoase în corp aşijderea. Uneori, din rândul "maselor largi populare" chiar răsărea câte un fenomen, câte un sportiv care avea să devină campion mondial sau olimpic. Dar, repet, scopul principal era ceea ce astăzi am numi "socializare". Foarte rar (mai degrabă deloc) se întâmpla ca aceste competiţii să producă vreo echipă întreagă de ceva (fotbalul era şi pe atunci cel mai popular sport, dar se organizau competiţii şi de baschet, volei ori handbal, mai rar şi cu mai puţini participanţi, dar totuşi...), iar când izvora totuşi vreo echipă mai acătării, ea de regulă se dezmembra la sfârşitul weekendului încununat de succese locale. O singură dată s-a întâmplat ca echipa unui sat să reuşească să urce dintr-un eşalon în altul: Viitorul Scorniceşti. Fenomen unic şi explicabil doar prin aceea că de acolo se trăgea "cel mai iubit fiu al poporului", tovarăşul Nicolae Ceauşescu, care a vrut morţiş să-şi ducă satul în prima ligă fotbalistică a ţării care oricum îi aparţinea tot lui în întregime. Iar ca să ajungă acolo, pe drum fusese nevoie mai întâi să promoveze din C în B, lucru reuşit printr-o victorie cu un istoric 18 - 0 în ultima etapă din Divizia C!!! Vă mai comunic şi că la promovarea asta contribuise cam toată lumea: Partidul Comunist, tov. Secretar General N. Ceauşescu, Miliţia, Securitatea (ba chiar şi legendarul Mitică Dragomir, la acea dată Preş. al echipei Viitorul Scorniceşti). Aşadar, bani veneau de peste tot. Ceea ce mă face să mă întreb acum, când e clar că austeritatea pare veşnică la noi: de unde dracu' au bani toate satele alea să ţină echipe în prima ligă sau să bântuie în preajma acesteia? Vorbesc de Chiajna, Voluntari, Baloteşti, Clinceni, Snagov, Mioveni şi care or mai fi... Şi vă rog să nu-mi explicaţi că unele sunt trecute ca oraşe în geografia patriei. Mai interesant ar fi dacă v-aţi strădui să aflaţi ce fel de spălătorii de bani sunt astea şi mai ales ale cui. Până una alta, eu doar constat că fosta Cupă a Satelor trăieşte şi poartă un nume în ton cu democraţia noastră originală: Liga I!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Continuă Cupa Satelor?.
 Vizualizări articol: 2046 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Continuă Cupa Satelor?5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Doru POPOVICI
Doru POPOVICI
Gabriel MANTA
Gabriel MANTA

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei