Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 dec 2018 - Anul XXIII, nr. 279 (6989)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cultural

Public numeros şi aplauze îndelungi la Concertul extraordinar de colinde organizat de Asociaţia „Sfântul Mitropolit Dosoftei”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava a avut loc luni, 10 decembrie, a zecea ediţie a tradiţionalului Concert extraordinar de colinde organizat de Asociaţia Culturală “Sfântul Mitropolit Dosoftei”, un eveniment care a reunit sute de spectatori, de toate vârstele, care s-au bucurat de momentele artistice oferite de organizatori și i-au răsplătit pe „artiști” cu multe aplauze. Pr. prof. Justinian-Remus A. Cojocar, preşedintele Asociaţiei “Sfântul Mitropolit Dosoftei”, a spus că în anul 2018, anul centenarului Marii Uniri, concertul de colinde nu putea să se rezume doar la colindele noastre româneşti. În program au fost incluse și  cântece patriotice, ciobăneşti și o piesă de teatru.

 

Piesa de teatru „Oleacă”

Spectacolul a debutat cu un moment cu totul special, premiera piesei de teatru “Oleacă”. Copiii din Grupul de Cateheză al Bisericii “Sfântul Dumitru” Suceava, coordonaţi de pr. prof. Justinian-Remus A. Cojocar, au recreat atmosfera satului nostru bucovinean. Piesa este originală. Scenariul acesteia a fost alcătuit de părintele Justinian Cojocar şi de copiii de la cateheză. Acţiunea din piesă se petrece de Sânziene, în anul 1919, la un an după Marea Unire. Spectatorii au fost invitați să urmărească pe un ecran mare proiecția piesei de teatru filmată în interiorul Muzeului Satului Bucovinean Suceava. Piesa a surprins detaliile importante din viaţa ţăranilor. Copiii s-au străduit şi au reuşit să vorbescă ţărăneşte, ca în vremea aceea, să se poarte ca ei şi să trăiască precum ei. „Prin această piesă, dedicată Anului Centenar, copiii au scos în evidenţă frumuseţea sufletului românului, dragostea de viaţă a ţăranului, bucuria de a trăi şi a petrece viaţa şi, nu în ultimul rând, credinţa şi simplitatea ţăranului care-L iubeşte pe Dumnezeu, ajută pe preot şi Biserica şi păstrează tradiţiile şi obiceiurile populare cu sfinţenie”, după cum a spus pr. prof. Justinian-Remus A. Cojocar. Sala Casei de Cultură a Sindicatelor a fost arhiplină. După proiecție, actorii au fost invitați pe scenă și aplaudați minute în șir. Copiii au cântat și colinda „O ce veste minunată!”, împreună cu publicul din sală. Copiii din Grupul de Cateheză al Bisericii “Sfântul Dumitru” din Suceava, care provin de la mai multe școli sucevene, copii foarte buni la învățătură, olimpici la diferite obiecte, au obţinut anul acesta locul I la un concurs organizat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi au fost premiaţi de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

Colindătoridin mai multe localitățisucevene

Invitaţi speciali în cadrul spectacolului de luni seară au fost membrii Coralei Preoţeşti “Sfântul Ierarh Leontie” de la Rădăuţi şi cei ai Grupului Folcloric “Obcina Stânişoarei” din Mălini. Mălinenii au venit însoțiți de  trâmbiţă şi fluieraşe vechi, care pe lângă glasurile inimoşilor colindători au dat o notă de autentic, ei interpretând cântece vechi ciobănești. Din satul Călugăreni, Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi”, au venit pe scena suceveană pentru a colinda publicul șase tineri iubitori de tradiţie. Un alt moment deosebit a fost și interpretarea unor colinde vechi de către şapte surori din Bălăceana. Îmbrăcate în frumosul costum popular, surorile au vestit Naşterea Domnului, impresionând cu vocile lor deosebite. La final, pr. prof. Justinian-Remus A. Cojocar, preşedintele Asociaţiei “Sfântul Mitropolit Dosoftei”, a mulţumit Bunului Dumnezeu, colindătorilor, copiilor şi oamenilor de bine care l-au sprijinit în activitate. Publicul s-a ridicat în picioare și a aplaudat atât organizatorii, cât și copiii, tinerii și adulții care au evoluat pe scenă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Public numeros şi aplauze îndelungi la Concertul extraordinar de colinde organizat de Asociaţia „Sfântul Mitropolit Dosoftei”.
 Vizualizări articol: 1270 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Public numeros şi aplauze îndelungi la Concertul extraordinar de colinde organizat de Asociaţia „Sfântul Mitropolit Dosoftei”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei