Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 253 (6963)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Dotare performantă

La Spitalul Municipal din Vatra Dornei au fost puse în funcţiune un computer tomograf şi un mamograf

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Premieră la Spitalul Municipal din Vatra Dornei. Începând de săptămâna aceasta, locuitorii din Vatra Dornei, dar şi din întreaga zonă au la dispoziţie, în cadrul Spitalului Municipal, două aparate performante, respectiv un computer tomograf şi un mamograf. Primarul din Vatra Dornei, Ilie Boncheş, alături de managerul spitalului, Valentin Stan, şi directorul medical, Cristian Rusu, a anunţat finalizarea lucrărilor de amenajare a spaţiilor şi punerea în funcţiune a computerului tomograf şi a mamografului, din acest moment crescând calitatea serviciilor medicale oferite de această unitate spitalicească. Ilie Boncheş a ţinut să precizeze că Primăria şi Consiliul Local Vatra Dornei au asigurat fondurile necesare pentru amenajarea spaţiilor, valoarea totală a investiţiei fiind de aproximativ 150.000 de lei. La rândul său, managerul Valentin Stan a arătat că pentru spitalul din Vatra Dornei dotarea cu cele două aparate performante nu a însemnat nici o cheltuială, acestea fiind aduse prin transfer la de Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Valentin Stan a precizat că pentru punerea în funcţiune a noilor echipamente s-au obţinut toate autorizaţiile de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare. „Ţin să precizez că acest computer tomograf este produs de General Electric, unul dintre producătorii de vârf în domeniu. Computerul tomograf este unul cu opt slice-uri, şi ca parametri funcţionali putem spune că va acoperi cazurile şi adresabilitatea din întreg bazinul Dornelor, cu toate comunele din zonă”, a spus managerul Valentin Stan.

El a subliniat că pentru computerul tomograf Spitalul Municipal mai intenţionează să angajeze un medic radiolog. Managerul Stan a declarat că medicul radiolog care îşi desfăşoară activitatea în cadrul spitalului a făcut cursul de specializare pentru computerul tomograf şi, în acelaşi timp, pentru mamograf există un doctor specialist. Pe de altă parte, Valentin Stan a ţinut să mai precizeze că anul acesta din fondurile spitalului s-a alocat o sumă de 100.000 de lei pentru achiziţionarea de aparatură nouă, printre care o masă de operaţie şi o masă radiantă pentru secţia de Neonatologie.

 

La Spitalul Vatra Dornei este singurul mamograf funcţional din întreaga zonă

La rândul său, directorul medical al spitalului, Cristian Rusu, a ţinut să sublinieze faptul că la Vatra Dornei există în momentul de faţă singurul mamograf funcţional din întreaga zonă, până la Suceava şi spre Ardeal, până la Bistriţa-Năsăud. „Necesitatea lui era absolută în diagnosticarea neoplasmului de sân. Mamograful este cea mai bună investigaţie pentru acest diagnostic, mai bună decât ecografia mamară. Ecografia mamară ridică o suspiciune, dar mamografia este cea care confirmă”, a spus medicul Cristian Rusu.

El a remarcat faptul că după dotarea spitalului cu un computer tomograf, numeroase dintre cazurile care erau trimise la Suceava vor putea fi rezolvate pe plan local, în special cele de urgenţe. „Este vorba de traumatisme craniene, care de multe ori le trimiteam la Suceava, strict pentru un diagnostic, iar dacă nu era o problemă deosebită neurochirurgicală reveneau la noi pentru continuarea tratamentului. E vorba de accidentele vasculare cerebrale, care multe dintre ele n-au nevoie de intervenţie neurochirurgicală şi atunci se pot rezolva la noi pe secţia Neurologie. Dar vorbim şi de situaţii de dubiu de diagnostic, care ar fi avut nevoie de computer tomograf pentru precizarea exactă a diagnosticului. Asta în condiţiile în care de multe ori acel diagnostic nu presupune un tratament deosebit în altă parte şi atunci tratamentul poate fi făcut la noi. Plus alte multiple situaţii, dar acestea sunt cele două situaţii cu care ne întâlnim frecvent aici la Vatra Dornei”, a explicat directorul medical al spitalului.

Acesta a ţinut să precizeze faptul că atât pentru punerea în funcţiune a celor două aparate, dar şi pentru alte lucrări şi dotări, Spitalul Municipal din Vatra Dornei a beneficiat de un sprijin important, în decursul anilor, din partea actualei conduceri a primăriei.

 

Primăria Vatra Dornei are trei proiecte pentru modernizarea spitalului municipal

Primarul din Vatra Dornei, Ilie Boncheş, a ţinut să adauge că în momentul de faţă municipalitatea are trei proiecte europene pentru modernizarea spitalului. Ilie Boncheş a declarat că municipalitatea a promovat şi a obţinut finanţare pentru proiectul „Reabilitarea secţiei de obstetrică şi ginecologie a Spitalului Municipal Vatra Dornei”. Proiectul a fost aprobat prin Programul Operaţional Regional, valoarea acestuia fiind de aproape două milioane de lei, inclusiv TVA. Ilie Boncheş a arătat că primăria va aloca o sumă de aproape 250.000 de lei pentru cofinanţarea proiectului şi acoperirea cheltuielilor neeligibile. „Obiectivul general al acestui proiect este reabilitarea termică a clădirii, în scopul creşterii eficienţei energetice a acesteia, precum şi a reducerii costurilor de întreţinere a clădirii, creând în acelaşi timp condiţii de confort specifice nivelului Uniunii Europene”, a spus primarul din Vatra Dornei.

El a adăugat că prin proiect vor fi realizate lucrări de izolare termică a pereţilor exteriori, izolarea termică a ultimului nivel, schimbarea tâmplăriei de la geamuri, dar şi instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei, respectiv un sistem fotovoltaic pentru producerea energiei electrice, pentru asigurarea parţiala a iluminatului, a unui sistem de panouri solare termice pentru asigurarea apei calde menajere şi a unei pompe de căldură aer-apa care va asigura încălzirea pe timp de primăvară, toamnă şi iarnă, în perioadele când săitalul este suspendat de la termoficare. Tot prin acest proiect se va moderniza instalaţia de iluminat şi montarea unor corpuri de iluminat eficiente energetic şi cu o durată mare de viaţă, de tip LED.

Ilie Boncheş a arătat că reabilitarea clădirii este necesară pentru a le crea celor aproape 63 de persoane, pacienţi şi personal, un mediu care să le ofere confortul minim, siguranţă şi să le permită desfăşurarea unui activităţi eficiente. El a mai precizat că până în momentul de faţă consumul de energie termică pe perioada iernii a fost foarte ridicat, iar sobele pe lemne nu asigură normele minime impuse în domeniul sanitar.

 

Proiect de 11,7 milioane de lei pentru extinderea, modernizarea şi dotarea cu echipamente a ambulatoriului spitalului

Ilie Boncheş a mai declarat că un alt proiect depus de Primăria Vatra Dornei, cu o valoare de 11,7 milioane de lei, este cel pentru extinderea, modernizarea şi dotarea cu echipamente a ambulatoriului Spitalului Municipal, proiect european depus în cadrul Programului Operaţional Regional. „Obiectivul general al proiectului urmăreşte dezvoltarea unui complex de servicii de sănătate de natură a determina creşterea calităţii şi accesibilităţii acestora, în primul rând printr-o diagnosticare corectă şi imediată a persoanelor cu probleme medicale aparţinând comunităţii din bazinul Dornelor, o zonă izolată, aflată la distanţă mare de municipiile reşedinţă de judeţ, care dispun de servicii mai bune”, a explicat Ilie Boncheş.

El a explicat că proiectul presupune extinderea actualului spital şi relocarea tuturor cabinetelor ambulatorii în noul spaţiu, care va funcţiona ca un ambulatoriu integrat. În momentul de faţă ambulatoriul din Vatra Dornei are şapte cabinete, care funcţionează în şase locaţii diferite din oraş. Este vorba despre cabinetul de medicină internă, cu program alternativ cu cel de neurologie, amplasat în clădirea de birouri a spitalului; cabinetul de pediatrie – în pavilionul central, lângă secţia cu acelaşi profil; obstetrică-ginecologie – în secţia OG, la parter; boli infecţioase - în pavilionul secţiei Boli infecţioase; pneumologie – în clădirea Dispensarului TBC; noul cabinet de diabet zaharat şi boli de nutriţie – în vechea policlinică. În noul ambulatoriu, cabinetelor deja existente ar urma să li se adauge laboratorul de imagistică, unde vor funcţiona radiologia şi computerul tomograf, cabinete de recuperare şi kinetoterapie,  de ORL, de psihologie, de urologie, de chirurgie generală, de ortopedie, de cardiologie, de îngrijiri paliative şi de endocrinologie.

Un alt proiect european la care a făcut referire primarul Ilie Boncheş, pentru care s-a semnat deja contractul de finanţare, este „Îmbunătăţirea accesului populaţiei din judeţul Suceava la servicii medicale de urgenţă”. Primarul din Vatra Dornei a explicat că proiectul vizează decontarea lucrărilor efectuate şi a echipamentelor achiziţionate pentru dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Municipal Vatra Dornei, în valoare de aproape 833.000 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Spitalul Municipal din Vatra Dornei au fost puse în funcţiune un computer tomograf şi un mamograf.
 Vizualizări articol: 2950 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
La Spitalul Municipal din Vatra Dornei au fost puse în funcţiune un computer tomograf şi un mamograf3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei