Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 253 (6963)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Inițiativă

Maricela Cobuz: Copiii din România care nu au CNP vor putea să beneficieze gratuit de servicii medicale și educație

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a declarat că și copiii din România care nu sunt înscriși în registrele de stare civilă, adică nu au CNP, vor putea să beneficieze gratuit, ca toți copiii din România, de serviciile medicale și de accesul la educație.

Maricela Cobuz a arătat că în sprijinul acestora, Parlamentul României a adoptat două proiecte importante pentru copiii care nu sunt înscriși în registrele de stare civilă, proiecte la care a participat în calitate de coinițiator.

Deputatul sucevean a spus că în primul rând este vorba despre Proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății şi pentru completarea Legii nr.46/2003 privind drepturile pacientului, prin care se asigură gratuit accesul la serviciile de sănătate pentru copiii fără CNP, care a fost adoptat de Senatul României și înaintat Camerei Deputaților spre dezbatere și adoptare, în calitate de cameră decizională. Maricela Cobuz a spus că al doilea proiect de lege, care a fost adoptat de Camera Deputaților, modifică și completează Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale și prevede accesul gratuit la educație pentru copiii fără CNP.

„În momentul solicitării accesului la educație, personalul unităților de învățământ la care s-a solicitat înscrierea trebuie să anunțe, în termen de maximum trei zile lucrătoare, serviciile de asistență socială din circumscripția respectivă, și după caz organele de poliție, în vederea efectuării procedurilor de înscriere a acestor persoane în registrele de stare civilă conform legii, sau în vederea identificării lor, după caz”, a spus Cobuz. Ea a adăugat că potrivit datelor statistice din luna ianuarie 2018, sunt 3,264 milioane de copii cu vârsta între 0 și 14 ani, însă aceste date nu includ copiii neînregistrați cărora nu li s-a alocat un cod numeric personal. „Cifrele de școlarizare alocate prin Ordinul Ministerului Educației sunt elaborate în funcție de numărul copiilor care îndeplinesc anual vârsta de înscriere în învățământul de stat. Includerea copiilor fără CNP în planificarea școlară anuală devine imposibilă în lipsa implicării autorităților publice locale în identificarea acestor copii”, a explicat Maricela Cobuz. Ea a precizat că anual, în România, sunt abandonaţi în maternităţi sau spitale de pediatrie copii care nu au identitate. Deputatul PSD a spus că în prezent, conform statisticilor, în România sunt peste 7.300 de persoane care nu au CNP, cei mai mulţi sunt copii cu vârsta cuprinsă între 30 de zile şi un an, care nu au acces la educație și serviciile medicale. „Cei mai afectați de aceste inechități sunt copiii care fac parte din anumite grupuri etnice, provin din zone rurale sau greu accesibile, din familii sărace și fără educație sau lipsite, la rândul lor, de documente de identitate”, a spus Cobuz. Ea a mai adăugat că prin cele două proiecte, la care a contribuit ca și coinițiator, se face un prim pas în identificarea și sprijinirea copiilor fără CNP, astfel ca în România să nu mai existe persoane fără acte de identitate. „Ca deputat în Parlamentul României, dar și ca medic pediatru, cred că este de datoria mea să vin în sprijinul tuturor cetățenilor, dar mai ales al copiilor acolo unde legislația trebuie îmbunătățită”, a încheiat Maricela Cobuz.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maricela Cobuz: Copiii din România care nu au CNP vor putea să beneficieze gratuit de servicii medicale și educație.
 Vizualizări articol: 1376 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.5 din 2 voturi
Maricela Cobuz: Copiii din România care nu au CNP vor putea să beneficieze gratuit de servicii medicale și educație1.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei