Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 248 (6958)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Facilitate

Românii din Moldova şi Ucraina cu buletin de Suceava pot beneficia de asigurare medicală plătind 190 de lei lunar la Fisc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ucrainenii şi moldovenii care au cetăţenie română şi rezidenţă în Suceava sau oriunde pe teritoriul României pot beneficia de servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, dacă plătesc la Fisc o contribuţie de 190 de lei lunar, timp de 12 luni consecutiv sau achitând o dată suma de 1.330 de lei pentru o asigurare medicală valabilă 12 luni.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă organizată la Spitalul de Urgenţă Suceava, că foarte mulţi pacienţi din Ucraina se adresează unităţii medicale sucevene pentru consultaţii şi tratament. „Avem foarte multe solicitări de la Cernăuţi, din Ucraina, ca să vină pacienţi să se vindece aici. De aceea, în discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, la Suceava, i-am cerut să găsim soluţii de încheiere a unui acord, a unui memorandum între România şi Ucraina, între casele de sănătate din România şi Ucraina, ca să putem să avem baza legală de tratament pentru aceşti oameni. Să fie un tratament fără graniţe, bineînţeles cu urmărirea atentă a pacienţilor. Mi se pare un lucru care trebuie rezolvat de urgenţă pentru că avem astfel de solicitări şi dorim să intervenim în această direcţie”, a declarat Flutur.

Pentru cernăuţenii, dar şi moldovenii care au şi cetăţenie română şi rezidenţă în România serviciile medicale decontate de CAS sunt deja accesibile.

Conform datelor de la Serviciul Evidenţa Populaţiei din cadrul Primăriei Suceava, căruia îi sunt arondate municipiul reşedinţă de judeţ, oraşul Salcea şi 17 comune din jur, anul trecut şi-au făcut buletin de Suceava sau în celelalte localităţi arondate câte aproximativ 200 de cetăţeni din Moldova şi Ucraina, în fiecare lună, iar ritmul se menţine şi în acest an. Chiar dacă nu locuiesc la domiciliul declarat în acte, aşa cum se întâmplă în marea majoritate a cazurilor, pe baza codului numeric personal (CNP) pe care l-au primit o dată cu cartea de identitate românească, aceste persoane pot avea asigurare în sistemul naţional al asigurărilor medicale, chiar dacă nu figurează cu venituri în România.

 

Opţiunile pentru asigurare medicală în sistemul public de sănătate din România

Pentru pachetul de asigurări medicale de bază, ei au la dispoziţie două variante. Prima este să plătească lunar la Fisc suma de 190 de lei, timp de minimum 12 luni consecutive, ceea ce înseamnă 2.280 de lei pe an pentru contribuţia la sănătate. Banii se achită începând cu luna în care depun declaraţie la Fisc şi ulterior până la data de 25 inclusiv a fiecărei luni, începând cu luna următoare depunerii declaraţiei, pe toată perioada declarată.

A doua variantă este să achite suma de 1.330 de lei, plătită integral la data depunerii declaraţiei, şi asigurarea de sănătate este valabilă 12 luni. În ambele variante plata asigurării se poate continua şi în anii următori, în aceleaşi condiţii.

Persoanele asigurate în sistemul public de sănătate vor beneficia de un pachet de servicii de bază în asistenţa medicală primară, în care sunt incluse servicii medicale: curative, de prevenţie şi profilaxie, la domiciliu, de administrare de medicamente, de suport şi adiţionale.

Cei asiguraţi vor beneficia de o singură consultaţie pentru fiecare situaţie de urgenţă medico-chirurgicală, indiferent de medicul de familie pe lista căruia figurează. De asemenea, pot beneficia de consultaţiile în caz de boală pentru afecţiuni acute, subacute şi acutizările unor afecţiuni cronice, consultaţii periodice pentru îngrijirea generală în cazul bolilor cronice şi consultaţii de monitorizare activă pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii îmbolnăvirilor privind riscul cardiovascular înalt - HTA, dislipidemie şi diabet zaharat de tip 2, astm bronşic, boală cronică respiratorie obstructivă şi boală cronică de rinichi.

În cadrul serviciilor preventive şi profilactice, cei asiguraţi vor primi: consultaţii preventive periodice pentru copii, până la vârsta de 18 ani, mamele vor beneficia de consultaţii pentru monitorizarea evoluţiei sarcinii şi lăuziei, adulţii care nu prezintă semne de boală vor beneficia de consultaţii preventive (anual sau o dată la trei ani pentru cei cu vârste între 18 şi 39 de ani şi anual pentru cei care au peste 40 de ani).

 

Servicii medicale incluse în pachetul de asigurare medicală de bază

De asemenea, asiguraţii vor beneficia şi de două consultaţii pe an pentru planificarea familială şi indicarea unei metode contraceptive, precum şi de servicii medicale adiţionale la cabinetele medicilor de familie (EKG şi ecografie generală, acolo unde este posibil), activităţi de suport (eliberarea de documente pentru concediu medical, bilete de trimitere, prescripţii medicale, acte medicale pentru copii şi certificate de deces) şi administrarea medicamentelor la cabinet (intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil).

Pachetul de bază include şi consultaţii în ambulatoriile de specialitate, analize de laborator (cum ar fi, de exemplu, cele ce ţin de hematologie, biochimie, imunologie, microbiologie, examene de materii fecale, examene de secreţii, examinări histopatologice şi citologice) şi radiologia, imagistica, medicina nucleară şi explorările funcţionale (de exemplu, examen radiologic, radiografie de membre, pielografie, mamografie, ecografie, ecocardiografie, CT, RMN, EKG şi scintigrafie).

Asiguraţii pot să acceseze, de asemenea, servicii spitaliceşti, care sunt de tip preventiv, curativ, de recuperare medicală şi paliative, incluzând consultaţii de specialitate, investigaţii, tratamente medicale şi/sau chirurgicale, îngrijire, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, dar şi cazare şi masă. Practic, în funcţie de durata spitalizării, cetăţenii primesc asistenţă medicală fie în regim de spitalizare continuă, fie în regim de spitalizare de zi. Astfel, atât asistenţa medicală în regim de spitalizare continuă, cât şi cea în regim de spitalizare de zi cuprind îngrijiri de tip acut şi îngrijiri de tip cronic, ce sunt acordate în funcţie de anumite criterii de internare.

Condiţiile de acordare a serviciilor medicale sunt la fel ca şi la ceilalţi asiguraţi din România, adică pe bază de programare, cu excepţia urgenţelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Românii din Moldova şi Ucraina cu buletin de Suceava pot beneficia de asigurare medicală plătind 190 de lei lunar la Fisc.
 Vizualizări articol: 2209 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Românii din Moldova şi Ucraina cu buletin de Suceava pot beneficia de asigurare medicală plătind 190 de lei lunar la Fisc0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei