Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 227 (6937)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Investiţie finalizată

Piaţa Centrală a Sucevei, dotată cu sisteme moderne de încălzire, dar şi de răcire

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comercianţii din Piaţa Centrală a Sucevei, cunoscută şi ca Piaţa Mare, vor beneficia anul acesta de încălzire, astfel încât să le poată oferi clienţilor marfă de calitate, în condiţii optime. Piaţa agroalimentară din centrul municipiului a fost racordată la reţeaua de termoficare centralizată, dar furnizarea căldurii se face printr-un sistem modern, de ventiloconvectoare şi perdele de aer – care împiedică pătrunderea frigului pe cele cinci intrări.

„O investiţie aşteptată de producătorii autohtoni, dar şi de comercianţii care îşi vând marfa în Piaţa Mare – cea de dotare cu sisteme de încălzire - a fost finalizată, încât cei care îşi desfăşoară activitatea acolo, dar şi clienţii, vor beneficia de căldură chiar din acest sezon rece”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu, care a menţionat că toate pieţele municipiului vor avea astfel de dotări.

Costurile totale de realizare a proiectului de investiţii „Încălzirea şi ventilarea Pieţei Agroalimentare Centrale – corp B” au fost de 500.000 de lei, în cadrul acestuia fiind prinse atât costurile de racordare a pieţei la reţeaua de termoficare a oraşului, cât şi echiparea clădirii cu instalaţii de încălzire şi ventilare/climatizare care asigură menţinerea unor anumite temperaturi interioare, în funcţie de necesităţi.

„Întregul sistem este automatizat şi controlat prin telecomandă – una pentru încălzire şi alta pentru răcire. Ideea este să menţinem temperaturi constante la interior, în hala B, care are 78 de mese pentru producătorii atestaţi şi 12 pentru comercianţi. Nu se pune problema de a face cald ca în casă, ci de a asigura pe timp de iarnă o temperatură de 5-10 grade Celsius, chiar şi când este ger afară, astfel încât să nu mai îngheţe legumele şi fructele, iar vara, când temperaturile sunt prea ridicate, să le scădem cu 10-15 grade Celsius, să nu se deshidrateze prea repede”, a explicat responsabilul Pieţei Centrale a Sucevei, Sorin Chircea.

Ambele instalaţii, de încălzire, cât şi de răcire, au fost testate, cu rezultate bune, dar cel mai important test îl vor avea în iarnă, în perioadele de ger, dar şi vara viitoare, când va fi caniculă.

În total, în corpul B al Pieţei Centrale au fost montate cinci instalaţii de perdele de aer cald şi cinci ventiloconvectoare, toate conectate la instalaţiile prin care circulă agent termic preluat de la Thermonet, dar şi trei „guri de răcire”, care preiau vara aerul încins din incinta unde se vând legume, fructe şi zarzavaturi, îl răcoresc printr-un sistem pe bază de apă, recirculându-l la temperaturi mult mai scăzute.

Mai mult, pentru a se face economii, pe clădirea pieţei au fost montate panouri solare, care asigură apă caldă pe aproape întreg parcursul anului, inclusiv acum, în octombrie, după cum a explicat Aurel Radeş, şeful serviciului de investiţii din cadrul Administraţiei Pieţelor.

Întregul sistem de încălzire-răcire a Pieţei Mari este gestionat dintr-un centru de comandă, dotat cu sistem de instalaţii care va cuprinde, printre altele, un distribuitor de căldură, cinci electropompe de circulaţie a energiei termice, vase de expansiune cu membrană elastică şi pernă de azot, boiler, interconectate cu cele cinci ventiloconvectoare şi cinci perdele de aer cald.

Investiţia în sistemele de încălzire şi ventilare a Pieţei Centrale o continuă pe cea de înlocuire a acoperişului, realizată în urmă cu trei ani. Alte investiţii în derulare, care vizează pieţele municipiului, sunt cea de modernizare a Pieţei Burdujeni, care are termen de finalizare 20 octombrie, un alt proiect, la care se lucrează şi va demara anul viitor, fiind de modernizare a Pieţei George Enescu – Piaţa Mică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Piaţa Centrală a Sucevei, dotată cu sisteme moderne de încălzire, dar şi de răcire.
 Vizualizări articol: 1741 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Piaţa Centrală a Sucevei, dotată cu sisteme moderne de încălzire, dar şi de răcire5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei