Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 223 (6933)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Stop joc!

Trei polițişti suceveni şi-au dat demisia într-o lună de zile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trei polițişti suceveni şi-au dat demisia din sistem şi au plecat la muncă în străinătate pe parcursul lunii septembrie. Situația a fost semnalată de liderul de sindicat Bogdan Bănică, care a atras atenția că nemulțumirile din sistem sunt tot mai multe şi tot mai acute.

Printre cei care şi-au depus demisiile este şi şeful de post de la Comăneşti, care a fost lovit cu un bolovan în cap în timpul unei urmăriri, fără ca autorul să fie pus sub acuzare. Polițistul a ales să plece la muncă în străinătate şi să renunțe la uniformă după 15 ani de muncă, nu din laşitate sau din frică, ci pentru că a considerat că s-au adunat prea multe neajunsuri şi nemulțumiri şi nu merită să continue.

 

A renunțat la poliție şi montează centrale termice în Belgia

Polițistul criminalist Bogdan Bănică, liderul Sindicatului de poliție „Decus”, a atras atenția că în septembrie a ajutat trei colegi să întocmească documentația necesară pentru a demisiona din Poliția Română.

Este vorba de o polițistă de la Compartimentul expertize al Serviciului Criminalistic, de un inspector - specialist criminalist de la Biroul de Investigare Tehnico-Stiintifică a Locului Faptei, şi de şeful Postului de Poliție Comăneşti. 

Conform liderului de sindicat Bogdan Bănică, specialistul criminalistic a plecat deja în Belgia, unde montează centrale termice. Ceilalți doi polițişti vor să plece tot la muncă în străinătate.

 

Ce l-a determinat pe şeful de post să îşi dea demisia

Cu privire la şeful Postului de Poliție Comăneşti, Dan Cătălin, în seara zilei de 25 iulie, acesta a fost lovit cu un bolovan de aproape un kilogram în cap, prin geamul maşinii de poliție, în timp ce urmărea un şofer fără permis, la Pătrăuți. Ancheta care a urmat nu l-a mulțumit deloc pe polițist.

„Salarizarea batjocoritoare, condițiile de muncă, lipsa acută de personal, birocrația stufoasă, toate acestea l-au determinat pe colegul meu să părăsească acest sistem în favoarea muncii în străinătate. Un rol important în decizia lui l-a avut şi modul cum s-au desfăşurat verificările în cazul posibilei infracțiuni de ultraj a cărei victimă a fost, nepăsarea şi lipsa reacțiilor prompte ale şefilor în astfel de cazuri punându-şi, ireversibil, amprenta asupra sa”, a declarat liderul de sindicat Bogdan Bănică.

Recent, Monitorul de Suceava a semnalat că la Comăneşti a mai rămas un singur polițist din trei.

 Problema a fost semnalată în cadrul ultimei şedințe a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Suceava, în cadrul căreia primarul Grigoraş Păstrăv a atras atenția că oamenii vin la el nemulțumiți că postul de poliție, aflat în clădire cu primăria, este închis mai tot timpul.   

 

Multe promisiuni, puține realizări concrete 

Polițiştii spun că mai toate promisiunile făcute de ministrul Carmen Dan după ce Sorin Vezeteu a fost ucis pe peronul Gării Burdujeni, cu privire la măsuri concrete de sprijinire, prin dotări şi suplimentări de oameni, au rămas la nivel de vorbe.

„Trei polițişti şi-au pus uniforma-n cui, în luna asta doar în Suceava. La nivel național câți or fi? Câteva zeci? De ce nu le-ați prezentat viitorilor ofițeri şi numărul demisiilor din Poliția Română? După ani de studiu şi devotament în care, săracii de ei, creduli, speră într-o Românie curată? E mizerie în țara noastră, doamna ministru, şi o ştiți la fel de bine ca şi mine”, a spus Bogdan Bănică. 

 

Politica de pensionări iraționale a dus la o criză acută de polițişti cu experiență

Trecând peste aceste trei cazuri punctuale, o realitate este că Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava rămâne fără oamenii cu experiență, cei care contau în anchetele importante, pe fondul pensionărilor masive. O analiză detaliată, pe structuri de poliție, arată că foarte mulți dintre ofițerii cu experiență nu mai sunt acum în poliție. Aceste plecări masive se resimt cel mai mult la birourile de investigații criminale şi la Serviciul de Investigații Criminale, care gestionează cazurile de furt şi faptele cu violență, dar şi la cele de criminalistică, unde de asemenea este mare nevoie de oameni cu experiență în activitatea de cercetare.

Ultimul pe lista plecărilor timpurii este comisarul-şef Manuel Bordeianu, adjunct al inspectorului-şef şi şef al Serviciului de Investigații Criminale Suceava ani la rândul. Ofițerul cu mare experiență în cazurile de infracțiuni asupra vieții a plecat din poliție prin pensionare medicală, la doar 45 de ani.

Dacă în cazul său este vorba de probleme medicale, per total, aceste plecări masive s-au produs în principal prin pensionările iraționale la termen permise chiar de Ministerul Afacerilor Interne, care a lăsat oamenii cu experiență să plece masiv, in corpore, când încă erau în deplinătatea capacităților, chiar şi la 47-48 de ani. În loc au fost aduşi polițişti angajați din sursă externă, într-o primă fază, iar apoi s-au suplimentat locurile de la şcolile de poliție, însă această soluție nu poate avea efecte decât pe termen mediu sau lung.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei polițişti suceveni şi-au dat demisia într-o lună de zile.
 Vizualizări articol: 6155 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Trei polițişti suceveni şi-au dat demisia într-o lună de zile5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei