Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 196 (6906)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aglomeraţie

Ritm infernal la Urgenţă: un nou pacient la fiecare cinci minute

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul de prezentări zilnice la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava depăşeşte 300. Medicul-şef al UPU Suceava, dr. Liviu Cîrlan, a declarat, ieri, că în luna august s-a înregistrat un număr record de pacienţi, în total 9.800 de prezentări. Dacă raportăm numărul de prezentări la cele 24 de ore ale unei zile, rezultă că la fiecare 4,8 minute la UPU vine un nou pacient, care trebuie văzut de unul dintre cei 17 medici care lucrează în UPU şi UPU - Pediatrie. „Dintre cei care se prezintă în UPU, doar 30-40% sunt urgenţe reale”, a precizat dr. Cîrlan. Ceilalţi au probleme medicale ce pot fi tratate de medicii de familie, în ambulatoriile de specialitate sau, dacă acesta ar exista, într-un centru medical de permanenţă, după-amiaza şi noaptea, în zilele de weekend şi la sărbătorile legale.

Spre înfiinţarea unui centru medical de permanenţă, cu sediul în cartierul Burdujeni, administraţia locală şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava au pornit cu mare elan, la începutul acestui an. Pe parcurs au apărut sincopele, iniţial din partea Ministerului Sănătăţii, prin sistarea temporară a înfiinţării acestor centre, acum din partea Primăriei Suceava, care învăluie subiectul în tăcere.

Directorul executiv al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, că la solicitările DSP referitoare la stadiul amenajării centrului, primăria nu a dat nici un răspuns.

 

Pasul următor pentru centrul de permanenţă trebuie să-l facă Primăria Suceava

„În absenţa acestui răspuns nu putem înainta documentaţia la Ministerul Sănătăţii, în vederea aprobării”, a afirmat dr. Zorescu. Șeful DSP a arătat că, în data de 12 iulie a.c., Legea nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centre de permanenţă a fost completată printr-o ordonanţă de urgenţă, conform căreia zonele şi criteriile pe baza cărora se înfiinţează centrele de permanenţă sunt stabilite prin ordin de ministrul sănătăţii, la propunerea direcţiilor de sănătate publică şi cu acordul prealabil al consiliilor locale. Acest acord al Consiliului Local Suceava, care trebuie să se ocupe şi de amenajarea şi dotarea spaţiului, lipseşte de la dosar.

Precizăm că echipa de medici dispusă să asigure activitatea într-un centru medical de permanenţă există, iar finanţarea este asigurată de Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS). Până acum nu a fost nici o problemă cu plăţile către centrele de permanenţă care există deja în judeţ.

Centrele de permanenţă funcţionează din 2011 pentru a asigura asistenţa medicală gratuită în perioada când medicii de familie nu au activitate la cabinete, respectiv în zilele lucrătoare între orele 15.00-8.00 şi non-stop în zilele libere legale şi în weekend. Oricine persoană asigurată sau neasigurată medical se poate prezenta la medicul de gardă din centru pentru diagnostic, administrare de tratament sau eliberare de reţetă, serviciile medicale fiind asigurate gratuit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ritm infernal la Urgenţă: un nou pacient la fiecare cinci minute.
 Vizualizări articol: 2525 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ritm infernal la Urgenţă: un nou pacient la fiecare cinci minute5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei