Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 196 (6906)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Investiție

Construcția unui centru social a început în laterala Catedralei Mărășești

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O nouă lucrare de mare amploare a fost demarată în incinta Catedralei „Nașterea Domnului”, de pe Mărășești. În laterala lăcașului de cult, al doilea ca mărime din țară, depășit în dimensiuni doar de Catedrala Mântuirii Neamului, din București, de câteva zile a apărut o groapă imensă, care se întinde până la aleea de acces în cele două blocuri de locuințe învecinate cu Catedrala.

În lipsa unui teren adecvat în altă locație, parohia a demarat acolo o investiție cu scop nobil, dar care nu e primită cu încântare de o parte dintre locuitorii din zonă, care vor avea în față, la mică distanță, o construcție aproape cât un bloc, care va funcționa drept cămin de bătrâni și cantină a săracilor.

„Se tot spune că Biserica nu face suficient, dar prin astfel de investiții încercăm să creștem implicarea noastră în problemele sociale. Scopul acestei investiții pe care o demarăm acum este de a-i ajuta pe semenii noștri, pentru că la demisol va funcționa o cantină la care vom da hrană celor necăjiți, la parter vor fi cabinete medicale, iar la etajele 1 și 2 vor fi camere pentru bătrâni, îngrijiri paleative sau pentru copii cu dizabilități”, a explicat preotul paroh Petru Argatu, care supraveghează îndeaproape lucrările, alergând de la un șantier la altul, pentru a rezolva cât mai rapid inerentele probleme care apar în astfel de situații.

Clădirea cu rol social care se construiește în laterala Catedralei Mărășești are ca termen de finalizare 60 de luni, adică 5 ani, timp în care acolo va fi ridicat un imobil cu cinci niveluri – demisol, parter, două etaje și mansardă, cu o suprafață construită de 452 mp și suprafață desfășurată de 2214 mp.

Preotul paroh a explicat că ideea amenajării unui centru social a existat încă de la începutul demarării lucrărilor la Catedrală, la fel ca și proiectul unei grădinițe, care deocamdată nu este realizabil, pentru că pe terenul vizat sunt două imobile vechi, cu ai căror proprietari nu s-a ajuns la înțelegere, pentru a fi cumpărate și demolate.

„Urmează și alte lucrări de amploare, prin care să punem în valoare Catedrala. Clădirile existente la bulevardul George Enescu urmează să fie demolate, să facem apoi ridicarea terenului, la nivelul treptelor de acces în lăcașul de cult, iar actuala stradă ar urma să devină pietonal, circulația rutieră fiind dirijată în subteranul acestuia. În partea cealaltă, spre parcul MPO, unde nivelul terenului este mai jos, urmează să fie făcută o parcare subterană, deasupra căreia să avem o piațetă mare, cu alei, bănci și spații verzi, care se întind până înspre blocuri. Abia atunci Catedrala va fi vizibilă în toată frumusețea ei și oamenii vor veni aici nu doar la rugăciune, ci și pentru recreere”, a spus preotul paroh Petru Argatu, care e conștient că o astfel de lucrare este mult peste puterile parohiei și poate fi realizată doar cu sprijin de la administrația locală, sau chiar de la cea centrală.

Pe 4 octombrie 2015 a avut loc prima sfințire a Catedralei „Nașterea Domnului”. Slujba de sfințire, la care au fost prezente aproximativ 10.000 de persoane, a fost oficiată de 60 de preoți și diaconi, în frunte cu ÎPS Teofan Savu (Mitropolitul Moldovei și Bucovinei), ÎPS Teodosie Petrescu (Arhiepiscopul Tomisului), ÎPS Pimen Zainea (Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților) și Preasfințitul Visarion (Episcopul de Tulcea).

Dimensiunile construcției sunt impunătoare: aproximativ 70 de metri lungime, 20 de metri lățime și 80 de metri înălțime. Construcția are trei turle de formă octogonală, în vârful fiecăreia dintre ele existând câte o cruce masivă din inox aurit, de dimensiuni cuprinse între 4 și 6 metri.

Turla principală, dispusă deasupra naosului și având montată o cruce de 6 metri, are înălțimea de 82 de metri, plasând Catedrala Arhiepiscopală din Suceava în primele zece cele mai înalte lăcașuri ortodoxe din lume și pe locul al treilea între cele mai înalte catedrale ortodoxe românești, după Catedrala Mântuirii Neamului Românesc (127,5 metri) și Catedrala Mitropolitană din Timișoara (90,5 metri).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Construcția unui centru social a început în laterala Catedralei Mărășești.
 Vizualizări articol: 2686 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 8 voturi
Construcția unui centru social a început în laterala Catedralei Mărășești2.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei