Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 145 (6855)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Zile grele

Zeci de curţi şi case inundate, drumuri rupte şi poduri avariate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ploile torenţiale căzute în ultimele zile au creat probleme mari în judeţ. Din fericire, puhoaiele nu au provocat dezastre ori pierderi de vieţi omeneşti, cum s-a întâmplat în 2006, 2008 şi 2010, însă chiar şi aşa pagubele sunt foarte mari. Pompierii au intervenit pentru a scoate apa din 53 de case, 43 de anexe, 77 de curţi şi 24 de beciuri, în 16 localităţi.

Pompierii s-au mobilizat pe măsură, fiind aduse în teren toate efectivele disponibile, inclusiv pompierii care erau liberi. Acestora li s-au alăturat poliţişti, jandarmi, lucrători ai Serviciilor Voluntare, ai Comitetelor Locale şi ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, lucrători ai Serviciului de Gospodărire a Apelor şi poliţişti locali.

În total au intervenit 467 de persoane, cu 156 de mijloace de intervenţie, la monitorizare dar mai ales pentru evacuarea apei.       

 

Două zile critice. Ploile s-au oprit când debitele erau aproape de dezastru

Localităţile în care s-au înregistrat probleme serioase sunt Vatra Dornei, Gura Humorului, Stulpicani, Slatina, Solca, Frasin, Straja, Berchişeşti, Rădăuţi, Brodina, Capu Codrului, Broşteni, Capu Câmpului, Doroteia, Neagra şi Boroaia.

Primele probleme au apărut încă de vineri şi s-au acutizat pe parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă. Ziua de sâmbătă a fost la fel de grea. Din fericire, sâmbătă noapte nu a mai plouat, iar problemele au fost mai uşor de gestionat. Ploile s-au oprit când debitele erau aproape de dezastru, însă pericolul nu a trecut în totalitate. 

 

Drumuri şi poduri afectate

Vineri după-amiază, la Broşteni, în zona Bisericii „Sfinţii Constantin şi Elena” din localitatea Dîrmoxa, a avut loc o viitură iar în urma acesteia au fost inundate mai multe zone precum şi o parte din drumul judeţean DJ174A.

În urma ploii torenţiale şi a scurgerilor de pe versanţi, pârâul Dîrmoxa a ieşit din matcă şi s-a revărsat, inundând curţile şi grădinile a patru persoane şi o suprafaţă de aproximativ 300 de metri a drumului judeţean 174 A. La faţa locului s-a intervenitpentru desfundarea canalelor de scurgere a apei şi construirea unor diguri pentru limitarea pagubelor produse de fenomenul meteo.

Tot de vineri, probleme mari au apărut în comuna Slatina. Din cauza ploilor foarte abundente, apa a provocat daune pe DJ209A care străbate comuna şi în mai multe gospodării, cu precădere în satul Găineşti. Au fost afectate peste 21 de gospodării şi anexe.

Pe DJ209A, la Slatina, a fost afectat un pod rutier, viitura rupând terasamentul acestuia. Pe un alt pod, tot la Slatina, circulaţia a fost blocată până a fost posibilă intervenţia pentru decolmatarea şi înlăturarea obstacolele de pe drum.

La capitolul poduri, cea mai mare problemă este la podul rutier de peste râul Suceava, la Milişăuţi, care a fost închis circulaţiei publice.

 

Probleme în multe zone ale judeţului

O problemă punctuală a fost şi în localitatea Budeni - Dolhasca. Aici a fost vorba de o singură casă în care a intrat apa. Viitura a spart un perete al casei, care a fost reparat în scurt timp.

Problemele de la Broşteni au continuat şi sâmbătă. Aici, nivelul pârâului Haleasca a crescut, punând în pericol mai multe locuinţe. S-a acţionat pentru desfundarea canalelor de scurgere a apei şi construirea unor diguri, pentru limitarea pagubelor produse de intemperii, reuşindu-se astfel redresarea cursului apei.

Probleme au apărut şi pe râul Neagra din Broşteni, apa intrând în două gospodării. Şi aici, malul a fost întărit cu saci de nisip.

La Cotârgaşi, tot în Broşteni, apa a inundat un drum forestier. Au rămas sinistrate trei familii şi călugării de la Mănăstirea Eden Cotârgaşi. Nu au fost pagube mari, iar problema a fost ulterior rezolvată.

În comuna Frătăuţii Noi, au fost inundate două curţi şi o anexă.

În comuna Bilca a fost afectat podul care traversează râul Suceava, pe drumul comunal Bilca - Gălăneşti. De asemenea, afluenţi ai râului Suceava au inundat două drumuri comunale.

În comuna Frătăuţii Vechi, râul Suceava a provocat o fisură în digul de protecţie, inundând parţial islazul din apropiere.

În comuna Vicovu de Jos, a fost rupt un pod din lemn, situat în zona Câmp, autorităţile locale intervenind pentru scoaterea podului din apă.

Pe zona Fălticeni, debitul pârâului Rîşca s-a revărsat la limita dintre comunele Bogdăneşti şi Boroaia. Au fost afectate 20 de gospodării şi aproximativ 100 ha de culturi agricole de pe raza satului Bărăşti, comuna Boroaia, iar DN15C a fost parţial inundat pe o lungime de aproximativ 300 metri.

Pe DJ209A,  la intrarea în satul Slatina, dinspre comuna Mălini, a fost afectat un pod rutier, viitura rupând terasamentul acestuia pe o suprafaţă de circa 4 mp.

Şi la Gura Humorului au fost probleme, sâmbătă, în urma ploilor torenţiale. Au fost inundate 14 gospodării de la Gura Humorului şi alte aproximativ 40 din comunele din jur.

Se remarcă totuşi că pagubele nu sunt concentrate într-un anumit loc şi nici nu sunt case luate de viitură, aşa cum s-a întâmplat la inundaţiile din 2010 de exemplu.

 

Mobilizarea autorităţilor

La Suceava a ajuns, sâmbătă după-amiază şi inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din România, generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi. Acesta a mers în teren alături de prefectul Mirela Adomnicăi şi inspectorul-şef al pompierilor militari suceveni, colonelul Costică Ghiaţă, cel care a preluat comanda chiar în aceste zile de la generalul de brigadă Ioan Burlui, care a ieşit la pensie.

La sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava s-a activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, cu reprezentanţi ai pompierilor militari, prefecturii, poliţiei, jandarmeriei şi ai S.G.A. (Sistemul de Gospodărire a Apelor).

 

Situaţie ameliorată. Debitele au rămas încă la valori foarte mari

Ieri, situaţia din judeţ era ameliorată în toate zonele afectate. Chiar dacă nu va mai ploua, debitele vor rămâne la cote foarte mari încă cel puţin două-trei zile.

Pompierii au început de duminică misiunile de evacuare a apei din case, beciuri, subsoluri, fântâni, o muncă ce se va întinde pe parcursul mai multor zile. 

 

Acum exact opt ani, în 2010, în judeţ au fost inundaţii catastrofale

În anul 2010, tot la final de iunie, în judeţul Suceava au avut loc inundaţii catastrofale.

Pe 28 iunie 2010, inundaţiile au lovit jumătate din judeţul Suceava, lăsând în urmă aproape 200 de case distruse şi alte câteva mii avariate.

În zona Pătrăuţi - Dărmăneşti (n.r. satul Călineşti Cuparencu mai ales) viitura a fost de dimensiuni fără precedent, casele fiind măturate de pe faţa pământului.

Şase oameni au murit în urma inundaţiilor de la finele lui iunie 2010.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de curţi şi case inundate, drumuri rupte şi poduri avariate.
 Vizualizări articol: 4294 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Zeci de curţi şi case inundate, drumuri rupte şi poduri avariate5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei